用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 自閉+發展遲緩
go

[其他] 自閉+發展遲緩 [複製鏈接]

我細b依家2y10m,十日前cac評估左係自閉+發展遲緩,需要排E位+S位+高津,醫生話S位一般要排一至兩年,期間如有高津或E位可以做住訓練先。

我細b至今仍未戒片,但8月尾要返K1了(主流幼稚園),而學校明確講明唔比著尿片褲返學,而且我細b情況比較差,我一直擔心學校未必包容到佢。
   0    0    0    0

回覆樓主:

上星期我有打電話同副校長講左細b情況,而副校長都有問過我會否同細b轉校,不過既然我都註左冊,又交晒上學期費用,我自己就想比佢試下返住先,但一方面又好怕學校接受唔到佢。

我細b係9月b,就算今年唔讀住,下年先讀k1做大b都ok的,我依家個心十五十六,唔知應該點算好。

趁仲有一個月, 你可以試下報坊間的密集班, 睇下可唔可以幫到佢介片.

我個仔都係一樣, 9月返主流幼稚園, 但我諗住幼稚園都係當去玩, 主菜係去返密集班, 等派S 位.

回覆樓主

我分享下我情況。
我仔喺2歲確診中至嚴重自閉症。排s位,學校都有到校。而我仔2歲已經返學,完全唔識講野,未戒到片,我收到仔仔有自閉症後,都報俾校長知,但校長好好人,佢冇因為我仔有自閉症而放棄佢或叫佢轉校,真心好感動。

回覆樓主

到要升k1, 我仲有一個大女,但唔同仔同校,當初想幫仔轉去家姐學校讀書,果陣不斷諗,應唔應該同呢個校長指明個仔有自閉症,諗左好耐,決定講。校長知道之後,照叫我面試,但得出黎係唔收我仔,但阿女班同學嘅細佬妹收哂!果刻,我終於明乜野要包容,同有教無類!
校長仲賴好想安慰我話都要經過面試。
咁我果陣諗,唔緊要,阿仔讀緊果間可以直算讀k1, 仲要有到校,怕乜?好過個女學校乜支援都冇!
我仔依家4歲喇,仍然未講到野,仍然未戒到片,我自己都教左兩年,黎緊9月正式入讀s位。校長同老師好唔捨得我仔我真係好感動。一間細學校包容性比所謂宗教學校仲大。

回覆樓主

媽媽,我個人會覺得,揀一間有愛心有包容嘅學校更重要,你仔仔學校校長咁樣講,真係冇乜愛心可言,俾我真係會擔心個仔返學情況。
希望我分享幫到你

幼稚園已經係甘, 都唔知小學點算好了.
見步行步啦~
‹ 上一主題|下一主題