用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘宣幼 VS 根德園
樓主: micter
go

九龍塘宣幼 VS 根德園 [複製鏈接]

回覆樓主

我會選宣幼,有一半機會入宣小。

回覆 gigiwin888 的帖子

小朋友兩間都有offers,最後揀左KV,學術優勢有距離,第一學多左嘢,第二多好多選擇,第三對小朋友有信心,第四no risk no gain:)

Hkrazorback 發表於 18-9-8 15:31

小朋友兩間都有offers,最後揀左KV,學術優勢有距離,第一學多左嘢,第二多好多選擇, ...

哈哈, 因見到宣小有9成入band 1升中, 真係不是好多小學做到, 所以若我選, 我選宣幼

回覆樓主:

我朋友當年選KV,到3年後升小無offer的時候十分苦惱,因無龍又不是真有特別優勢,另一宣幼的當時已有宣小offer,只報幾間,最後讀了一直資男校。所以有龍是分別很大,仲要係宣小條龍,其實好多KV都會報宣小。

回覆樓主:

risk is high. 真道都講緊800/5000 second in. 你首先做不做到嗰800個,很痛苦同漫長的game。

回覆 馬高文 的帖子

請問您最後選了KM or 九真?

gigiwin888 發表於 18-9-10 10:17
哈哈, 因見到宣小有9成入band 1升中, 真係不是好多小學做到, 所以若我選, 我選宣幼

宣幼啲老師nice過KV啲老師;課程由淺入深, 先教Phonics,後教英文字;又有宣小接龍,參加小學大抽獎,進可攻退可守。

屋企有小朋友宣幼上宣小,同根德嚟嘅同學仔學術上差距明顯!不過如果心儀宣小,又有信心top 40,咁宣幼的確係good choice:)

Hkrazorback 發表於 18-9-11 18:40

屋企有小朋友宣幼上宣小,同根德嚟嘅同學仔學術上差距明顯!不過如果心儀宣小,又 ...

我見到小一係會有差異,KV的小朋友食老本,不過到小二已經冇差異了

Hkrazorback 發表於 18-9-11 18:40

屋企有小朋友宣幼上宣小,同根德嚟嘅同學仔學術上差距明顯!不過如果心儀宣小,又 ...

其實好睇學生同家長给多少功夫。相信獨立,無小學backup的幼稚園會比較用力谷小朋友。但有小學backup的幼稚園, 家長們可以同樣進取,但有backup就可以多一份放心了。
‹ 上一主題|下一主題