用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘宣幼 VS 根德園
go

九龍塘宣幼 VS 根德園 [複製鏈接]

2間幼稚園大家會點揀呢?囝囝
   1    0    0    0

micter 發表於 18-7-30 20:32

如果讀左根德園係唔係會考宣道呢,宣道係你杯茶就唔需要考慮根德了

但如果宣道唔係你或唯一的目標,甘讀根德就會好點

個人意見

只係考慮2間邊間對考小學好D ? 宣幼又係半龍校🤔

micter 發表於 18-7-31 16:19
只係考慮2間邊間對考小學好D ? 宣幼又係半龍校🤔

如果考小學,根德園確勝一籌
如果目標是宣小,又或有宣小的offer已心滿意足,甘就宣幼
但都要睇小朋友受唔受谷,如果唔受谷又或唔係可以乖乖坐定定嘅,而俾佢入根德園,會唔會嚇怕佢讀書呢

其實小朋友受唔受谷係咪要試過先知呢?點樣可以知道?因為呀仔而家3歲都鍾意成日自己攞書叫你陪佢睇

micter 發表於 18-7-31 22:51
其實小朋友受唔受谷係咪要試過先知呢?點樣可以知道?因為呀仔而家3歲都鍾意成日自己攞書叫你陪佢睇 ...

3歲定80可能略知一二
當然而家受,唔代表以後都受
自己個仔咩style你自己最清楚
一間學術要坐定,一間就開心培養學習興趣
加埋大抽獎有幾多分,值唔值博你應該心中有數

micter 發表於 18-7-31 22:51
其實小朋友受唔受谷係咪要試過先知呢?點樣可以知道?因為呀仔而家3歲都鍾意成日自己攞書叫你陪佢睇 ...

呢個年紀可以坐定定專心上堂學習1個鍾
呢d擺到明受谷,我見過,親身見過

實在好難決定,anyway 多謝你意見🙏🏻

回覆樓主:

宣幼今屆K1 收136人。 宣小每年留60位俾宣幼。如首輪宣小offer給宣幼生,宣幼生放棄學位,學位不會再offer給其他宣幼生,會offer給外校生。(唔同其他龍校,首輪收唔哂自己幼稚園生,之後waiting 都會call d)要衡量上宣小機會。

EggEgg08 發表於 18-8-1 08:42
宣幼今屆K1 收136人。 宣小每年留60位俾宣幼。如首輪宣小offer給宣幼生,宣幼生放棄學位,學位不會再offer ...

又真係幾難揀。

我當年就驚升唔番自己小學,呢個壓力仲大過收出面學校的reject, 所以冇揀宣幼。

Anyway, 如果樓主小朋係大B, 我會建議揀宣幼,因要做top 嗰批機會大d, 宣小收的機會大D,又可考其他學校。

如果係細B, 會揀根德園,因為如果細B和大B爭宣小一定難d, 但根德學得好,就算考唔到學校,至少有機會叩門,kv 生叩門有絕對優勢

宣小每年留60位俾宣幼,而睇Stat, 宣小比SC既學生offer唔止60, 雖然KV冇公布過,但係都可以從旁估計下

bc1019 發表於 18-8-2 13:56
宣小每年留60位俾宣幼,而睇Stat, 宣小比SC既學生offer唔止60, 雖然KV冇公布過,但係都可以從旁估計下 ...

如果再用SC和宣幼的畢業生數字來比較宣小的入學機會,可能又有不同睇法了。

ylylylyl 發表於 18-8-2 14:36
如果再用SC和宣幼的畢業生數字來比較宣小的入學機會,可能又有不同睇法了。
...

即SC都好多學生考到宣幼?但SC學術唔算深,宣幼好似考得深

回覆 pizzafat 的帖子

KV is a excellent choice provided that the child is attentive in class and have good memory. KV teachers have revision with pupils for test and dictation.
Parents do not require to put large effort at home to review with child on the taught material.

多謝太家意見!其實宣小唔算係我心儀小學,只不過係諗住有個 backup 啫!

回覆樓主

KV.

宣幼淺 (其實無問題),但宣小會深,競爭大。兩個選擇都是要大付出,要跟。KV 讀完競爭力大,考入宣小都大機會。相反,宣幼考其他小學競爭力無KV 咁大。

micter 發表於 18-7-30 20:32

宣幼。自行加強。

回覆樓主

我囝就讀KV, 今年升宣小。個人意見KV 既學生都有唔同類型既學校收, DBS, 英華,培正,SFA, APS etc...當然都有人係零offer。

如果宣小唔係你杯茶,我會㨂KV。聽聞每年唔少KV都入到宣小的,不過無60個咁多。

回覆樓主

宣小不是你杯茶,咁梗係Kv 啦!
宣幼較淺的

KV會大壓力啲,尤其對遲開竅及坐唔定既孩子,但學術係非常好既,而我覺得宣幼既宗教音樂美術方面做得好好, 至於邊間好就睇家長嘅要求 ~
‹ 上一主題|下一主題