用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區NT7 Band 1C中學排位
樓主: lai070126
go

沙田區NT7 Band 1C中學排位 [複製鏈接]

lai070126 發表於 18-8-2 21:21
家住讚石山,,現就讀沙田1線小學,英文科一直都是最弱,所以才考慮胡中中文中學,但老師話可博一博鄭榮芝或 ...

老師想搏,因為這樣小學的升中表亮麗些。在老師角度立場,無可厚非。作為家長,也因為小朋友似升了Band,而覺得快樂。

直至我知道這樣失去了兩年光陰兼消磨了意志的個案,我反覆思量,是一開始的錯誤嗎?

lai070126 發表於 18-8-2 08:22
就讀1線小學、Band 2 尾成績、中/數B  英C

學校見意選一間1C中學(希望有table tennies)博一博。

就算是一缐小學,2尾生加英文差绝對唔建議揀B1英中,英文弱仲要孩子讀英中基本上是錯配,而且來年升中學童人數已回升,2尾小朋友自行b1C英中九成九陪跑,浪費了自行選擇。升中選校最重要是適合小朋友,錯配讀得辛苦更容易失自信,响BK 都見唔少,樓主小朋友情況應該揀B2學校較為合適。

回覆樓主

今年派位都唔係最好,因為升中學童多。來年比今年度仲要多左人,如果博就有d危喎,不過仲要睇呈二呈三個成績。就算入到b1c學校都未必好,如果英文一般可能連堂上教既都未必聽得明,反而媽媽應該同佢去參觀下心水學校先,睇下佢有無興趣,如果有興趣可能會激發起小朋友嘅鬥心,呈二呈三有大進步!
大家都要加油(emoji)(emoji)

家住讚石山,,現就讀沙田1線小學,英文科一直都是最弱,所以才考慮胡中中文中學,但老師話可博一博鄭榮芝或 ...

如果孩子呈二都係咁上下表現
建議你選band 2中學

英文麻麻地
但要全英文學習
最後只會越讀越差

升小六?現在暑假還有時間, 加強英文就不用擔心了。我的小朋友中文較弱, 暑假都是看多些中文圖書,希望有用。加油。
仔可以自動自覺溫書就好了。

lai070126 發表於 18-8-2 08:22
就讀1線小學、Band 2 尾成績、中/數B  英C

學校見意選一間1C中學(希望有table tennies)博一博。

如屬B2尾成績,最多博B2A中學,選B1C正常應該派唔到。

回覆樓主:

c cc

英文差就真的不要搏英中,小學英文都應付不到,怎同時應付Maths 丶science丶 History 丶Geographic 丶Music咁多科都用英文?有的英中連通識也是英文,肯定塾底,影響佢自信心

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題