用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎 ...
樓主: sunnymama2
go

學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-7-31 11:12
文理多年嚟沒有公佈過半點DSE成績, 我對佢好有保留, 而且佢好似下年搬去九龍城網, 到時應該無得揀.

可立 ...
过九龍城揀九真培道有無机?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-7-31 11:23
澄清一下,我唔係版主,更加唔係超級版主, 只係一塊厚多士。
搽左極厚牛油既厚多士
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

sunnymama2 發表於 18-7-31 08:01
間小學係區內寶校,學校派位一般,所以阿哥好想知級10內今年派位派成點。其實侄女係好過級十的。阿哥想知 ...
原因為你侄女只係P4, 所以只有校內排名, 校內排名同呈分排名有好大出入, 如果答咗你阿哥今年10名內係B1, 會有誤導, 呈分排名同校內排名可以差好遠的。其實, 你阿哥應該係同老師了解, 學校會唔會提供呈分排名, 如會, 每次提供既呈分排名係單獨計, 抑或累計名次, 好過問級10今年係咪B1。

BTW, 如果係寶校, 要再努力D比較好。

回覆 sunnymama2 的帖子

升小五問band幾實在言之尚早,報呈分試都未做。現在趁暑假多看圖書,打好語文基礎先。小五開始好多人的成績會追上來,只要保持成績好的情況下,不要大起大落,一般來說band 1是沒問題的。
比心機讀書考好小五(呈一)和小六(呈二)既考試後,學校老師先會比較準確估計學生是band幾。

sunnymama2 發表於 18-7-31 09:04
你個女都又乖又叻吖。

我侄女唔係叻,但又唔盡全力,當同學個個都補呢樣嗰樣時,我侄女乜都唔補都有10名 ...

咁你哋帶佢參觀咗中學未呀? 我P4帶阿女去參觀咗小學, 佢有目標, 一上P5即刻發力, 所向披靡呀!小朋友可能要有實質嘢俾佢哋睇到, 佢哋至有動力架。不過, 記得提提你阿哥, 唔好亂開奬勵條件, 話考到級幾就奬乜嘢咁, 唔係會破產架。

little_yolky 發表於 18-7-31 15:04
咁你哋帶佢參觀咗小學未呀? 我P4帶阿女去參觀咗小學, 佢有目標, 一上P5即刻發力, 所向披靡呀!小朋友可能要 ...
妳係咪指參觀學呀!

b3410    發表於 18-7-31 17:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-31 17:18
妳係咪指參觀中學呀!
係呀, 中學呀。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-7-31 18:31
係呀, 中學呀。
你幾時生多左個要由頭黎過丫

王家爸爸    發表於 18-8-1 08:57
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-31 18:58
啋, 大吉利是。

IYY    發表於 18-8-4 20:07

little_yolky 發表於 18-7-31 15:04
咁你哋帶佢參觀咗中學未呀? 我P4帶阿女去參觀咗小學, 佢有目標, 一上P5即刻發力, 所向披靡呀!小朋友可能 ...
認同。剛剛呢年小四,星期六日幾忙都帶小朋友參觀左當區band1英中及培僑書院。小朋友好明顯唔鍾意培僑,目標收窄左。希望九月五年級可以繼續努力

nillnill 發表於 18-7-31 20:25
認同。剛剛呢年小四,星期六日幾忙都帶小朋友參觀左當區band1英中及培僑書院。小朋友好明顯唔鍾意培僑,目 ...
可否講乜原因唔鍾意培僑呢?

芙蓉808 發表於 18-7-31 20:56
可否講乜原因唔鍾意培僑呢?
小朋友既喜好真係好難講, 我個小朋友居然唔鐘意新既黃笏南, 鐘意舊既銀禧, 真係估佢哋唔到既。

miriam 發表於 18-7-31 18:58
人地個女仲係讀緊小學, 仲可以參觀其它小學去考插班家嘛!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-7-31 19:00
啋, 大吉利是。
點知你係咪好回味個種地獄式生活啫

2jkidsfather    發表於 18-8-4 14:05

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-8-1 09:25
人地個女仲係讀緊小學, 仲可以參觀其它小學去考插班家嘛!
由頭黎過挑戰性更大

miriam 發表於 18-8-1 09:27
點知你係咪好回味個種地獄式生活啫
引用K歌女皇其中一首歌既歌詞, 可能佢係回味呢個滋味:

來回地獄又折返人間

IYY    發表於 18-8-4 20:08
2jkidsfather    發表於 18-8-4 14:05
miriam    發表於 18-8-1 09:48

hkpapa852 發表於 18-7-31 11:23
澄清一下,我唔係版主,更加唔係超級版主, 只係一塊厚多士。

超級隊長!

hkpapa852 發表於 18-8-1 09:30
引用K歌女皇其中一首歌既歌詞, 可能佢係回味呢個滋味:

來回地獄又折返人間

喂!呢句係將軍澳綫上錯康城車輪迴嘅名句

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 18-8-1 09:25
小朋友既喜好真係好難講, 我個小朋友居然唔鐘意新既黃笏南, 鐘意舊既銀禧, 真係估佢哋唔到既。 ...
我個仔都唔鐘意黃笏南
‹ 上一主題|下一主題