用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇家長做完評估?
go

[聽/語障] 有冇家長做完評估?

係咪到咗三歲都唔講嘢就大多數判斷為自閉症多?
我個仔,3歲都仲係講單字,又少說話, 有指令反應

嚟緊都會做評估 都好擔心undefined

有冇家長可以分享下經驗?

自閉症簡單初步評估表 黎大森醫生

你可以先睇下14項中幾多項先

有和其他人溝通嗎 ?其他社交可以嗎 ?
言語問題, 應該不一定是自閉啲..

dmyip 發表於 18-7-30 08:38
有和其他人溝通嗎 ?其他社交可以嗎 ?
言語問題, 應該不一定是自閉啲..

佢有聽到指令,亦都有跟指令做 比如叫佢坐 拍手佢都可以做到,有時叫佢,佢會望住妳,但有時玩緊野叫佢無反應,係公園都有接觸小朋友,我都好擔心

回覆樓主:

我琴日都係cac 做左評估,我仔都係單詞語,即係有動詞名詞不能一齊講,但無被評為自閉,只係言語遲緩。醫生都唔會因為唔識講就一定係自閉的。佢同時都有睇我仔的眼神,同人交流情況,表情,脾性咁。

回覆 Cajes 的帖子

可唔可以講下你個仔日常生活嘅情況, 如眼神,反應,指令等?

hughckh 發表於 18-8-2 00:12
回覆 Cajes 的帖子

可唔可以講下你個仔日常生活嘅情況, 如眼神,反應,指令等? ...

我小朋友18個月時係唔睬人,大脾氣,鐘意玩車,慢慢睇住車轆轉,同埋乜都無講的。但係18∼29個月期間我地有比佢上下協康,言語治療,同唔同的 playgroup, 咁佢依家29個月,醫生同心理學家都唔認為佢有自閉。
佢係好有眼神接觸的,會做左一半又望下你反應再做,亦會做完覺得自己叻望住你拍手。
脾氣依然大同固執,但常常笑,鐘意同大人玩。
車轆依然玩但因為我地會收埋車仔要佢玩唔同野,咁佢都有玩。
佢係過左兩歲先識爸爸媽媽及其他單字,同唔識見到物件就講,要人問。到依家都普遍知道大部份物件名同會講。
其實點評唔係重點,重點係如何幫到佢呢。

我個仔2歲11個月只有5個單字(中英加埋),有整體發展遲緩問題,但冇自閉。言語治療師懷孕佢有言語失用症,經過兩年嘅密集加言語訓練,現在5歲,可以講到3原素短句和有少量連接詞。

回覆 a6u1 的帖子

言語失用症?

hughckh 發表於 18-8-9 13:26
回覆 a6u1 的帖子

言語失用症?
係,即懷孕腦部個口部肌肉溝通有問題,有困難模仿發音和結構句子。但經密集式和長時間訓練可改善問題。

回覆樓主

真係要醫生評估左先知道,如果真係自閉,記住即刻訓練,把握黃金期!要把我小朋友3歲時都係得單字,即刻安排密集訓練,感恩依家入返主流學校,媽媽加油!

回覆 cheechi 的帖子

其實上 密集班係咪真係咁大幫助?

hughckh 發表於 18-8-11 20:40

其實上 密集班係咪真係咁大幫助?

我小朋友初時上中心密集班無乜進步,後來要搵老師做上門密集ABA,先進步神速。當時睇住佢做左幾個月巳經唔同哂,叫名有反應、識望人、講多左野,我就後悔無早d搵training

cheechi 發表於 18-8-12 13:15

我小朋友初時上中心密集班無乜進步,後來要搵老師做上門密 ...

請問可唔可以pm言語老師資料卑我?唔該嗮

我小朋友初時上中心密集班無乜進步,後來要搵老師做上門密 ...

請問可唔可以send言語冶療師嘅資料比我呀?thx

欣欣22 發表於 18-8-13 17:14
請問可唔可以pm言語老師資料卑我?唔該嗮

Hi, send 左ABA老師既資料比你,希望幫到你小朋友

請問可唔可以send言語冶療師嘅資料比我呀?

回覆樓主

想要治療師資料

你好,可以pm老師資料俾我嗎?
thank you

可否pm老師資料俾我,thx!