用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學豎琴報什麽中學會有優勢?
樓主: ausumsun
go

學豎琴報什麽中學會有優勢? [複製鏈接]

ausumsun 發表於 18-7-29 15:19
你好!想請教一下,考直資,四年級的成績係咪都會參考的? 謝謝! 還是都係唔重要的?
...
四年级都睇, 你上school web site 睇下form. 好多要寫埋p.4.

josewing 發表於 18-7-30 09:50
四年级都睇, 你上school web site 睇下form. 好多要寫埋p.4.

謝謝你,多謝大家俾左好多寶貴的意見!

ausumsun 發表於 18-7-28 17:41
如題,小女學豎琴,想問問有無人知道...有什麽學校喜歡收有豎琴底的學生?直資或津校都可以到小六應該4或者 ...

體藝

Bigtaoc123 發表於 18-7-30 22:27
體藝

體藝不是收體育同視覺藝術勁的學生嗎?樂器好似無份

國際基督教優質音樂中學?

ausumsun 發表於 18-7-30 23:29

音樂都收 。

睇小四下學期成績還是全年都睇?

PeppermintPatty 發表於 18-7-31 20:51
睇小四下學期成績還是全年都睇?

全年

醒目開學勳章 王國長老

Bigtaoc123 發表於 18-7-31 15:26
音樂都收 。
體藝收既專項係 PE 同 VA, 唔係音樂
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

ausumsun 發表於 18-7-30 23:29
你可以再了解下體藝,我間學校有個跳舞叻既女仔都入咗體藝。

bbforever 發表於 18-8-3 15:06
你可以再了解下體藝,我間學校有個跳舞叻既女仔都入咗體藝。

跳舞也算是體育項目,我也識人是用跳舞面試運動項目,入左體藝。但音樂/樂器應不是體藝重點發展的方向

WinnieCatCat 發表於 18-7-29 20:01
九龍城聖家書院好似有豎琴。豎琴應對升中沒幫助,但選有豎琴學的中學,則可助女兒延續這興趣,即使不跟學 ...

係 有竖琴

miriam 發表於 18-8-3 00:02
體藝收既專項係 PE 同 VA, 唔係音樂

school report 寫埋有sports , va, music ,dancing.

WinnieCatCat 發表於 18-8-3 16:53
跳舞也算是體育項目,我也識人是用跳舞面試運動項目,入左體藝。但音樂/樂器應不是體藝重點發展的方向
...
講得啱,見入體藝既都係成績好,加上運動或者VA勁。

醒目開學勳章 王國長老

Bigtaoc123 發表於 18-9-4 01:25
school report 寫埋有sports , va, music ,dancing.
school report 同 admission 兩樣係唔同野啵~~~

我 R 爆頭我囡中學幾時改左收生條件, 搞到我勁睇返晒校網同 18/19 既 parent handbook 有咩野改左, dancing 係報名表係有得揀但要列明係咩項目.

講咁多我係唔想誤導左其他人, 以為用音樂都可以當專項報.

Jockey Club Ti-I College Admission for F.1 (2018-2019) General Information

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

WinnieCatCat 發表於 18-8-3 16:53
...
跳舞係, 但要係報名表填係邊一類, 因為跳舞太多種.

Bigtaoc123 發表於 18-9-4 01:25
唔。。。。school report 都一定會有寫中,英,數,通識等科目,咁即係點?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-9-4 12:08
唔。。。。school report 都一定會有寫中,英,數,通識等科目,咁即係點?
攬炒

即四大發明炒埋一堆算數

小鹿揀學校 發表於 18-7-29 11:08
與其花時間係音樂考  4或者5級
不如花時間係學業考  級4或者5...
但係你想像下, 一個女仔著住條雪紡紗裙, 彈住豎琴, 真係靚到好似天使咁。

little_yolky 發表於 18-9-5 12:29
但係你想像下, 一個女仔著住條雪紡紗裙, 彈住豎琴, 真係靚到好似天使咁。 ...

哈....哈....哈,好有仙氣呀!
‹ 上一主題|下一主題