用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在問好像早了點,但希望向各前輩求個方向 ...
go

現在問好像早了點,但希望向各前輩求個方向 [複製鏈接]

好安排部署。

女仔,地區熱門官校,有1a 聯絡中學。
中英強,數稍遜。但最大問題是性格: 比較內向木訥,不善表現自己。
除了成績好,操行好,真是身無"獎"物。
校內有做些服務。

這樣的底子,估計自行面試,去邊間都唔得。

我自己就想儘地一煲: 反正自行打定輸數,索性報兩間神校。

抽獎就博返自己的1a聯繫中學。放榜再去兩間神校叩門。

請教前輩,這樣的策略可行嗎?

7    0    0    0

1010mum 發表於 18-7-28 15:58
好安排部署。

中西區定灣仔區官小?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1a 聯繫中學是必入嗎?如果不是必入,自行冇揀過,萬一抽唔到,可以叩門嗎?

好安排部署。

我囡又係差唔多情况。有直屬1C中學,阿囡成績都叫係前,自行唸住博盡佢,一間百年女校+一間地區名女校,乙一就自己間直屬。

hkpapa852 發表於 18-7-28 17:39
中西區定灣仔區官小?

似係九龍城,估係紅馬

1998Ruby1998 發表於 18-7-28 18:24

似係九龍城,估係紅馬

Bingo

聯繫中學冇報都可以叩門。

hkpapa852 發表於 18-7-28 17:39
中西區定灣仔區官小?

九龍城區,聯繫伊中

好安排部署。

如果有級廿內,自行可以搏下啲級頭俾直資正嘢吸走咗執佢雞。今年真係發生過。過級廿唔好了,多數嘥咗張飛。

大抽獎講運,如果 banding 正確最後都係講彩數。

1010mum 發表於 18-7-29 06:58
九龍城區,聯繫伊中

聯繫位並非必收

好安排部署。

其實妳小朋友幾時升中? 睇番見妳兩年前已問緊?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-30 09:48
其實妳小朋友幾時升中? 睇番見妳兩年前已問緊?

大果個已升中,現在頭痛緊細果個。

因為佢冇大果個咁outgoing。。

大的自行入左伊中。

1010mum 發表於 18-7-30 09:50

大果個已升中,現在頭痛緊細果個。
咁妳應該好清楚紅馬B1學生既範圍 (不過好似收窄緊)

唔夠Outgoing就一定蝕底, 好大機會要靠派位, 但靠派位想入伊中既機會唔實又唔係咁高 (1X個聯繫位4間官小爭, 4間官小合共至少450人)

不如諗吓, 伊中以外, 仲有冇其餘心儀靠派位可入到既中學吧!

同埋, 瞭解吓伊中叩要要求 (係咪齋考筆試? 否則如果又係要面試, 可能都係會失敗)

hkpapa852 發表於 18-7-30 09:55
咁妳應該好清楚紅馬B1學生既範圍 (不過好似收窄緊)

唔夠Outgoing就一定蝕底, 好大機會要靠派位, 但靠派位 ...

伊中當年面試,冇真筆試有假筆紙。即係不用紙筆,用口答題。

中文 - 看一篇文章,限時3分鐘。然後到另一邊見老師,用口頭述說找出文中錯別字和正確答案 。答2-3條閱讀理解題。

英文 - 讀一段報紙新聞,答幾條題目 (閱讀理解)。

數學 - 10 條英數,2分鐘內心算兼口頭作答。可不按順序。

這些都不會難得到小寶。

難的是伊中每年只見200人。小寶縱使成績比大寶更強,但沒有大寶的周身刀,大叠獎狀。恐怕第一輪已被 out。

所以有此想法,背水一戰,報高一級但會全 in 的。
抽獎再博回伊中。
何文田區也有幾家合心水的,只是我自己想看高一線,博一博。

1010mum 發表於 18-7-30 10:14

中文 - 看一篇文章,限時3分鐘。然後到另一 ...
自行階段規定不能筆試, 所以只能假筆試.

最差情況, 要考慮叩門安排

1010mum 發表於 18-7-30 10:14

中文 - 看一篇文章,限時3分鐘。然後到另一 ...

請教一下,以上假筆試的考法是自行階段?請問有沒有伊中叩門資料是怎樣考?謝謝你

我眼中的神校是DGS 及 SPCC ..
其它跟伊中分別不大了。。
本身都會自行SMCC 及 QES ..
現在傾向自行QES 及 TST
神校收先頭痛,每年七萬足以年年暑假去英國遊學。
所有band one 中學都係頭三十入三大。
我都擔心就算小女入神校要去包尾。

回覆 1010mum 的帖子

你再了解下伊中點去分果200 人。
坦白講, 如果自行伊中都怕,
HY ,兩間 mary . BPS. St Paul Con . 都冇機會博。

級頭三內, 零技能,
級三至十,有樂器, B1A 自行有得玩
級十至二十(不論任何小學) , B1A 自行未必有得in .

Cliokohonda 發表於 18-8-23 00:29
回覆 1010mum 的帖子

你再了解下伊中點去分果200 人。
有d學校成四十個入超級名校或band 1A中學架,所以頭二十自行入band 1A不是絕對冇機會。過去都有頭二十入MCS。

回覆 cuccw 的帖子

係,但自行同派入兩回事。。
每年熱門中學都係六百人以上收幾十。

當然不能否決有B2 自行 b1a .

再shortlist 下點都有300 爭幾十。

自行係冇地區性, 全港小學b1 頭三大多目標出名中學。

我就會諗全港級三人數 vs 全港top 20 中學自行位數。

Cliokohonda 發表於 18-8-23 09:51
回覆 cuccw 的帖子

係,但自行同派入兩回事。。
但係好多全港級三去咗神直資喎 (自我安慰ing)
‹ 上一主題|下一主題