用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有冇以下暑期作業答案
go

請問有冇以下暑期作業答案 [複製鏈接]

請問有冇至fit 暑假(升小四)和開心放暑假(升小二)的答案?因為老師已收起,想幫小朋友對一對!唔該晒!
   1    0    0    0

家長,請不要咁緊張。
功課錯是應該的,全對就可以跳班啦!同埋,暑假作業老師未必會 check 的。

ivylwyip 發表於 18-7-28 15:55
請問有冇至fit 暑假(升小四)和開心放暑假(升小二)的答案?因為老師已收起,想幫小朋友對一對!唔該晒! ...

開學後老師會派答案或同學生一齊對答案的。如仔女爆響口話已對,萬一老師當全班面提小朋友唔好/唔需要咁做,小朋友會唔好意思。
如你想睇下仔女有無錯,可叫
小四同小二那個對(用已有知識去對)
你同小四那個對。。。大家温故知新咪仲好

醒目開學勳章 王國長老

點解要對?

做完就算, 開學後老師會同全班對, 唔明老師都會講返.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-8-1 12:59
點解要對?

做完就算, 開學後老師會同全班對, 唔明老師都會講返.

換轉係我都會對下小朋友的暑期作業,當發現有錯時,可以趁仲放緊暑假有多啲時間同佢講解返點解錯,指導佢做返啱。

如果等到開學後佢先至發現錯咗好多題,到時未必有咁多時間、機會去執返正,亦可能到時會不了了之。

而平時功課就我都無對啦,一嚟自己收工返嚟都攰,再講俾老師批改完有錯嘅佢會上心啲做改正。暑期作業就好可能只是小朋友自己對返,或者同學間互對,老師未必會點理,咁小朋友亦可能無咁認真去面對。

醒目開學勳章 王國長老

rulerL 發表於 18-8-2 02:20
換轉係我都會對下小朋友的暑期作業,當發現有錯時,可以趁仲放緊暑假有多啲時間同佢講解返點解錯,指導佢 ...
我好明白我囡 P.1 時數學老師所講既番話, 我就係聽佢話既家長.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

去書局用手機印底

miriam 發表於 18-8-2 09:03
我好明白我囡 P.1 時數學老師所講既番話, 我就係聽佢話既家長.

咁相信個老師講得好有道理啦,請問當時數學老師講啲乜咁?

我沒有幫孩子對暑期作業,我只是會督促他們在暑假內完成,通常暑期作業的問題都不艱深,他們做功課時沒有遇到疑難要找我問。

如果樓主這樣心急想知道孩子有沒有做錯了,生怕孩子過後未有糾正錯處,不如著小四的孩子看小二的功課,找錯處;樓主就看小四的功課,當溫故知新吧。

MNIF 發表於 18-8-2 16:00
小兒學校鼓勵家長幫改暑假作業,完成交回後會有小禮物给小朋友。
沒有深究原因,我習慣同小兒對功課,好處 ...

非常好!

ivylwyip 發表於 18-7-28 15:55
請問有冇至fit 暑假(升小四)和開心放暑假(升小二)的答案?因為老師已收起,想幫小朋友對一對!唔該晒! ...

其實不用核對,如果想知小朋友錯乜,不如當親子時間,自己同佢一齊做一齊找答案,咁仲好!

醒目開學勳章 王國長老

rulerL 發表於 18-8-2 13:47
咁相信個老師講得好有道理啦,請問當時數學老師講啲乜咁?
留返 d 野畀老師做好無?

好多家長學歷都好高, 好勤力, 識好多唔同既野.

但家長咁勤力改到功課岩晒咁返黎, 我地咪當學生識晒囉! 點會知佢地原來係唔識, 到測考時衰左就畀家長問點解考得咁差, 我地都無諗過會考到咁差架! 早 d 知佢唔識時可以再教, 改完都錯咪小息或者午休時叫佢去教員室搵我地當面做改正, 知佢邊度理解唔到再教下, 咪唔會搞成咁囉!

miriam 發表於 18-8-3 11:34

原來係咁,佢又講得幾有道理。

醒目開學勳章 王國長老

rulerL 發表於 18-8-3 11:42
原來係咁,佢又講得幾有道理。
幾多人覺得岩聽我唔知喇

miriam 發表於 18-8-3 11:34

我宜家都遇到,我唔問都唔知原來有 d 小朋友唔係自己做,係家長幫手,延誤“救治”。

不過有 d 學校係寫明要家長對答案,我宜家有個學生個家長英文唔好,唔識改,叫我幫手代對答案。亦有 d 學校嘅老師係唔會改暑期功課,一個 seen 就還俾學生。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 18-8-3 12:20
我宜家都遇到,我唔問都唔知原來有 d 小朋友唔係自己做,係家長幫手,延誤“救治”。

不過有 d 學校係寫 ...
做 FTM 時好無聊咁跟過某位親人個仔既功課, 一係唔好睇, 睇完講粗口!

英文功課要查字典, 入面竟然有 "一手好字", 出自邊個手筆估到喇.

再睇下英作, 作得真係好好丫............個阿媽.................

到底有幾多功課真係由 "個仔" 完成唔知喇, 總之我跟個時一定係佢做既, 事關我係絕對唔會玩自己囉.

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 18-8-3 12:20

不過有 d 學校係寫 ...
我囡小學時都會望一望 d 功課, 最主要有無做齊, 見到有錯我唔會講係邊題, 只係叫佢再睇一次 confirm 有無野錯, 佢話無就 "禮成" 放入功課袋算數.

相同既說話一位校長同一位老師講過, 分別係幼稚園校長同 P.1 數學老師, 幼稚園校長更抵死, 講係咪讀到大學時有 eassy 唔識做家長幫佢地做埋丫~~~

MNIF 發表於 18-8-3 16:26
不要看輕家長指導修正小朋友功能作業等是一件容易的事。
多少家長自己教導小朋友真係教到著哂火同嘔血。只 ...
深入淺出讓小朋友理解 <==== 呢個好困難喎。仲要忍住度氣唔發火, 簡真係mission impossible。

乜你細個時世伯、伯母教你唱兒歌咁新潮? 我就無, 係阿爸成日講八年抗戰、國共內戰、大躍進D故事, 由細聽到大, 所以我都好藍, 根正苗紅。
‹ 上一主題|下一主題