用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 最新本地大學會計學位失業和就業不足率 ...
go

最新本地大學會計學位失業和就業不足率

UGC公開了最新16/17學年的就業情況。以下是會計畢業生的失業和就業不足率:

1. 中文大學 - 0%
2. 科技大學 - 3.4%
3. 城市大學 - 3.4%
4. 香港大學 - 3.7% (這是BBA和BEF的數據,因港大沒有細分會計的數據。)
5. 理工大學 - 4.1%
6. 浸會大學 - 4.7%

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

其實我唔信大學畢業會失業咁sad,周街請緊人有手有腳時薪5、6十易過借火
睇下個畢業生想唔想做吧了,係要堅持非大行不入,好難幫佢wor

Charlotte_mom 發表於 18-7-28 22:25
其實我唔信大學畢業會失業咁sad,周街請緊人有手有腳時薪5、6十易過借火
睇下個畢業生想唔想做吧了,係要堅 ...

這個比率可反映各課程相對的競爭力,而不是真的擔心會失業。

Charlotte_mom 發表於 18-7-28 22:25
睇下個畢業生想唔想做吧了,係要堅 ...
永遠係有工無人做,有人無工做……

ChiChiPaPa 發表於 18-7-28 22:37
這個比率可反映各課程相對的競爭力,而不是真的擔心會失業。
中大賣点在哪呢?

Yanamami 發表於 18-7-29 00:19
中大賣点在哪呢?

中大的會計課程賣點很多:

1. 只有中大有可與GBus比的Global Acoounting Stream

2. 香港會計師公會的專業考試QP Exam 獎項有一半以上由中大畢業生取得,而其他院校加埋都未夠一半。

3. 中大有不少深造級別的會計科目可供undergraduate選讀,例如Accounting Data Analytics,China/International Taxation,Taxes & Business Strategy,China Business Valuation,Corporate Insolvency & Restructuring,Applied Accounting & Financial Strategies......

Yanamami    發表於 18-7-29 00:52

回覆 ChiChiPaPa 的帖子

請問中大會計課程chur 唔chur.

kk1186 發表於 18-7-29 10:06

請問中大會計課程chur 唔chur.

上到大學,係有好大的自由去選所上的科目。就算係必修的科目,都有不同的老師可選,也可以用海外交流所上的相同學科來代替。想Chur或唔Chur都係睇自己的選擇和所掌握的資訊,唔會因為揀會計,就覺得課程Chur或唔Chur。

不過,不知甚麼原因,會計系的老師很喜歡開早上八點半堂,所以很難避免一星期要有一兩天早起。另外,Big4 intern 也chur,但也可選部份唔chur的second tier或其他相關工種做實習。

明白, 你阿囡有冇住宿?

kk1186 發表於 18-7-29 11:40

明白, 你阿囡有冇住宿?

無。

我入過中大, 真的很大, 到了火車站還要搭校車, 如果住得遠, 再加上上早堂, 真是很辛苦, 你住得近?

kk1186 發表於 18-7-29 12:14

我入過中大, 真的很大, 到了火車站還要搭校車, 如果住得遠, 再加上上早堂, 真是很 ...

住在土瓜灣,所以都OK。而且女兒選的中型書院 - 和聲,如有需要,無論要臨時或是整個學期的宿位,都不難。這個資訊係講俾大家知,但對女兒係無任何影響。

是否要成績好才能入讀和聲書院? 因為聽聞其他書院宿位不足, 住得遠都要走讀.

kk1186 發表於 18-7-29 16:04

是否要成績好才能入讀和聲書院? 因為聽聞其他書院宿位不足, 住得遠都要走讀. ...

中大有3類書院:大,中,小書院。小書院係必宿的,中書院宿位和學生比例係1比2,因不是所有學生想住宿,所以不難有宿位。至於4大書院,宿位就一定唔夠,但歷史久遠,而人脈廣闊,所以都有需求。入書院的競爭唔係咁大,而每年又未必相同。和聲以前無人要,不過近年的確多左人爭。

請問你女兒今年Year3有參加海外交流計劃嗎?

CT1103 發表於 18-9-30 19:20
請問你女兒今年Year3有參加海外交流計劃嗎?

沒有。她今年將會在一家細firm做part-time auditor,每星期返兩日半,所以沒打算參加海外交流。剛過的暑假,她參加了CBL和劍橋/牛津的書院協辦的summer programs,也在一家2nd tier做summer intern。可能她覺得要對真實的會計工作認識多些,多於海外學習經歷的需要,所以作了這樣的選擇。

ChiChiPaPa 發表於 18-9-30 20:19
沒有。她今年將會在一家細firm做part-time auditor,每星期返兩日半,所以沒打算參加海外交流。剛過的暑假 ...
我女兒一心一意希望入到Global Accounting Stream,Year1 GPA 3.7,要睇下今個Semester 成績及之後面試如何。聽她講有師兄為咗去英國交流一年要defer畢業,因為很多學分不能轉過來。暫時她或者選擇海外交流半年,覺得要defer畢業不太化算值得,但揀邊間大學交流未有主意,暫時偏向去美國多點,你有意見供參考嗎?

CT1103 發表於 18-9-30 21:14
我女兒一心一意希望入到Global Accounting Stream,Year1 GPA 3.7,要睇下今個Semester 成績及之後面試如何 ...

PACC有個Sharepoint Site,學生可以access。內裏有過往transfer credit的資料。可以用來參考,選過往成功transfer credit較多的大學。

ChiChiPaPa 發表於 18-9-30 23:15
PACC有個Sharepoint Site,學生可以access。內裏有過往transfer credit的資料。可以用來參考,選過往成功t ...
好的,謝謝!