用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢? ...
樓主: QQ2018
go

已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢?   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 18-7-29 00:25
除了學費貴之外,訓練班學費也出名貴過人,某D項目,明知教練搵家長笨,校方年年收投訴,也冇處理!

可能 ...
哈!我乜訓練班都無參加过~細女連樂器都無学~

sukitelfold 發表於 18-7-29 00:18
KTS資源、時間投放多及高,但上至校長、下至班主任,交足貨,加上家長自己有要求,加補品,對小朋友考中學 ...

你描述正確

何止自求多福?簡直自生自滅

有啲連級幾多都唔話你知

QQ2018 發表於 18-7-28 10:46
多謝 咁多前輩意見,我就如Yanamami 前輩所講:魚與熊掌。龍年出生率高,小朋友能力六年變化可以很大。扣門 ...

「我們又真的十分欣賞學校給予學生很多自信提升的機會。」我也疑惑谷校打擊自信心的長遠影響會否較大?

身邊一kts 例子,上半年有時撞到見佢都愁眉深所,最後都有b1英中offer,先見佢開心返,我相信選kts 大多會ok 但就要go through the process,視乎想唔想再玩多次,天神我聽聞(只是3rd hand info)又是幾谷

QQ2018 發表於 18-7-27 22:55
請問一下,小囡有Kts offer ,剛叩到天神,是否楝天神呢。

支持你最終揀天神。事實上,大部份在KTS讀足6年的女仔都考唔到ST MARY或以上級數的學校。天神的叩門試岀名難,叩入成功證明了你個女的能力,估計一般派入丶自行而入的,起碼至少在小一未必係你個女的水平。

KTS 或APS無疑係升中成績彪炳的小學,但有時被EK過份神化。

tonywcc    發表於 18-7-29 11:19
siden    發表於 18-7-29 09:19

請問一下,小囡有Kts offer ,剛叩到天神,是否楝天神呢。

一定是天神

Yanamami 發表於 18-7-29 00:04
所以咪話opportunity cost. 我个人性格心口有个勇字,所以从來唔担心無中学backup, 更無諗过两个女六年後 ...

大女當年入了KTS, 連大抽獎都沒報
細仔去年入了另一間私校,連大抽獎都沒報。
地區都有傳統名校
自己最了解小朋友的性格同需要,快樂的小學生活是十分重要的,很多數據都是要有參考的。

sukitelfold 發表於 18-7-29 00:25

除了學費貴之外,訓練班學費也出名貴過人,某D項目,明 ...
最近和一eca 教練吹水,佢話教開一小學因外判給球會,球會自然take a cut,$一樣但教練少了。in general 我覺得學校d eca 係平出面d,但又唔係平好多,但就好大班,唔覺好抵

beagoodman 發表於 18-7-29 08:55
支持你最終揀天神。事實上,大部份在KTS讀足6年的女仔都考唔到ST MARY或以上級數的學校。天神的叩門試岀名 ...

我諗KTS賣点(楼主唔捨得既野)係愉快既校園生活,自信既教育,輕量功課測考默,而唔係其實亦唔算太彪炳既升中成績(同SFA APS比)。

MrBeast 發表於 18-7-29 08:33
身邊一kts 例子,上半年有時撞到見佢都愁眉深所,最後都有b1英中offer,先見佢開心返,我相信選kts 大多會o ...
天神係唔efficient地谷,谷到無哂学习兴趣。

beagoodman 發表於 18-7-29 08:55
支持你最終揀天神。事實上,大部份在KTS讀足6年的女仔都考唔到ST MARY或以上級數的學校。天神的叩門試岀名 ...

Yes KTS入的band1英中,樓主自己睇下有幾多入到St Mary級數的中學?亦有入到band2及band3,但六年來要每月付出五千幾學費,還有雜费,放棄天神是否值得?

回覆樓主

KTS 教快的速度好似比天神還要快(有錯請指正),算唔算谷?
至於愉快學習丶自信等,以KTS 的收生來源丶學費等等來衡量,過去幾年平均B1(希望唔會有太多入小一時的初衷覺得B1C甚至B已不是味兒)的比例是約7X%,無疑好標青,但是另一角度講是每約4個人,就有一個入唔個B1, 是否有點高?他們最終的結論是否仍是自信丶愉快學習?除了正面,有時都諗諗反面。

天神100%上St Mary, 只要家長處理得宜,升中壓力應可調校得較低。

beagoodman 發表於 18-7-29 11:01
KTS 教快的速度好似比天神還要快(有錯請指正),算唔算谷?
至於愉快學習丶自信等,以KTS 的收生來源丶學 ...

又另一角度睇⋯⋯尾1/3的直上St. Mary中學,合適?有否錯配?快樂?

個人覺得,讀書不是讀名氣

P.S⋯⋯⋯搵用家Ruby 姐姐講解一下,可能會合適D及有說服力D!

Yanamami 發表於 18-7-29 09:43
天神係唔efficient地谷,谷到無哂学习兴趣。

你又知?你是用家嗎?何出此言呢?

AS1210 發表於 18-7-29 12:35
你又知?你是用家嗎?何出此言呢?
得罪了……不是用家,近親係而矣~

beagoodman 發表於 18-7-29 11:01
至於愉快學習丶自信等,以KTS 的收生來源丶學 ...
就係band2/3学生都唔会觉得自己好“失敗”,就係自信教育有成效既表現~

咁都要問?

去KTS為物,為昇中*較*有保障。

而家你已經有全保,仲跳返落個海練水求上岸?!

Yanamami 發表於 18-7-28 08:14
俾我都会魚与熊掌~KTS係好happy, 环境学術理念同方針都好好,不过学費超貴,亦無人知个小朋友六年後会去SPC ...

你校友都話超貴?! 你係K記檔台躉喎?

老老實實,我在EK聽過諗耐似乎女校除左MPS,大部份都極地環境咁。。。

K記有同學仔在讀,當年開學都話簽支票簽到頻頻換支票薄。。。

retriever 發表於 18-7-29 13:30
你校友都話超貴?! 你係K記檔台躉喎?
係EK內都知我係KTS粉,感謝KTS既-切,但亦係实說实話既人,均均真真。好就好,唔好就唔好。唔会硬推亦唔会玻璃心~
‹ 上一主題|下一主題