用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢? ...
樓主: QQ2018
go

已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢?   [複製鏈接]

我小朋友也有相似插班問題,看到這些真的很有用。

多謝Yanamami 和各位前輩意見,做父母有時可能會心多,都只是希望替子女選得對。我們會take 天神offer, Monday 會放了kts 的位。謝謝大家。

QQ2018 發表於 18-7-28 21:38
多謝Yanamami 和各位前輩意見,做父母有時可能會心多,都只是希望替子女選得對。我們會take 天神offer, Mon ...

正路選擇

QQ2018 發表於 18-7-28 21:38
多謝Yanamami 和各位前輩意見,做父母有時可能會心多,都只是希望替子女選得對。我們會take 天神offer, Mon ...

記得keep住成績考小二插DGJS
揀好就勇往直前唔好諗番轉头,打好手上既牌好了~

👌 會同囡囡一齊努力

回覆樓主

小二插dgjs

呢個係超級高難度動作,比叩門入天神更難,先不要抱希望比較好。

入得天神,要有心理準備情歸此處,一入此門冇回頭

又咁講

呢道門好多人爭崩頭都入唔到去

已經羡煞旁人

siden 發表於 18-7-28 22:25
小二插dgjs

呢個係超級高難度動作,比叩門入天神更難,先不要抱希望比較好。
題外話:天神好似中數,中常..... DGJS 數及常也用英文學,課程上應該配合不到

Josephine816 發表於 18-7-28 22:32
題外話:天神好似中數,中常..... DGJS 數及常也用英文學,課程上應該配合不到 ...

插班入得去嘅都不是池中之物。

Handle由中文轉英文台係要花啲時間,但多数冇問題。

反而擔心吓社交嘅適應好過。我聽過有高年級插入dgjs,冇乜朋友又有被欺負搞到好唔開心。

初小插班會易少少埋堆。

siden 發表於 18-7-28 22:46
插班入得去嘅都不是池中之物。

Handle由中文轉英文台係要花啲時間,但多数冇問題。
性格问題吧~我女中一先入,最好朋友果两个都係JS的。

Yanamami 發表於 18-7-28 23:30
性格问題吧~我女中一先入,最好朋友果两个都係JS的。

同意

另一原因:中一有一堆新人,交友同學習大兜亂,好似洗牌一樣。同小五六小量插班生,氣氛完全唔同。因為唔係洗牌,如果個小朋友性格不利埋堆,就會有啲麻煩。

lulumelody 發表於 18-7-28 20:51
其實KTS要付出自金錢和時間也不少,係世上根本沒有沒付出又可以取得好成績,只係究竟學校明谷學生定家長暗 ...

絕對同意!

KTS要鬥錢、策略、小朋友資質、家長貼身/心,少一樣也難突圍!

但二間,我不會選天神,小學太集中於讀書學術,看學界各項體藝及公開朗誦節/音樂節/舞蹈比賽,冇乜人氣。。。

個人覺得,小學生活不是這樣的

回覆 Yanamami 的帖子

我覺得係人自己問題,因為我大部份 friend 得嘅,都係姐妹校/外來生,自己小學果 d 12 年後都係埋唔到堆。

回覆 Josephine816 的帖子

中文轉英文好快適應,我其中教過嘅一個中小插英私,第一次考試數學 9X,常識全班最高分。

回覆樓主:

天神耐唔時就會有女轉呔去佐敦,但 so far都係高小先轉到會

sukitelfold 發表於 18-7-28 23:58
絕對同意!

KTS要鬥錢、策略、小朋友資質、家長貼身/心,少一樣也難突圍!

有參加,不過無乜獎之嘛

sukitelfold 發表於 18-7-28 23:58
絕對同意!

所以咪話opportunity cost. 我个人性格心口有个勇字,所以从來唔担心無中学backup, 更無諗过两个女六年後係乜料子,所以得果15分,考到KTS就大抽獎只填-间,入唔到就叠埋心水入KTS, 義無反顧,連叩门都無。
不过家下升中人数逐漸回升而且KTS学費又越黎越貴……

Yanamami 發表於 18-7-29 00:04
所以咪話opportunity cost. 我个人性格心口有个勇字,所以从來唔担心無中学backup, 更無諗过两个女六年後 ...

KTS資源、時間投放多及高,但上至校長、下至班主任,交足貨,加上家長自己有要求,加補品,對小朋友考中學的競爭力大大提高!

相反有些有附屬中學部的,寫張級x証明書去考別的中學,過五關斬六將、中學面試訓練,講二堂35分鐘課,叫做足夠訓練⋯⋯一入豪門深似海,入龍易但難出,全龍龍也算好,達到要求便上龍,半龍非龍的,眼見一半人要自求多福,差過好多二線官津!!

sukitelfold 發表於 18-7-29 00:18
KTS資源、時間投放多及高,但上至校長、下至班主任,交足貨,加上家長自己有要求,加補品,對小朋友考中學 ...
如果唔係100%上中学部既,我从来唔会叫龙,就唔知点解坊间会叫乜東東“半龙”。

Yanamami 發表於 18-7-29 00:04
所以咪話opportunity cost. 我个人性格心口有个勇字,所以从來唔担心無中学backup, 更無諗过两个女六年後 ...

除了學費貴之外,訓練班學費也出名貴過人,某D項目,明知教練搵家長笨,校方年年收投訴,也冇處理!

可能KTS家長個樣似⋯羊

‹ 上一主題|下一主題