用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢? ...
樓主: QQ2018
go

已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢?   [複製鏈接]

回覆樓主:

叩門入都唔代表係天神做到 top student

lui 發表於 18-7-28 12:24

我不知道,但朋友今年去左國際學校,是Top student . 不升書院

英文程度足夠轉入國際學校嗎?

宮二 發表於 18-7-28 12:01
i see
咁考慮的是未來十二年,不單是六年
老實說,升小一,五六歲都好難預知是否適合
對,所以家長會多考慮。升中時反而簡單,交俾小朋友自己揀
如果是幾年前,我一定揀龍中,唔使煩。不過,近1,2年經歷過小朋友升中,覺得去努力準備自己也是一個非常有意義的事。會傾向於儘量不去限制小朋友將來的發展。

小曳人    發表於 18-7-28 15:34

宮二 發表於 18-7-28 13:00
英文程度足夠轉入國際學校嗎?

朋友女英文好好(是SMCS)

b3410 發表於 18-7-28 13:03
如果是幾年前,我一定揀龍中,唔使煩。 ...

Same here!

1998Ruby1998 發表於 18-7-28 10:15
同學間收集資料。今年唔出係因為成績差左,班主任都唔清楚數據。今年若 190+ 人考,英文只有 8 個 5**,Ph ...

咁搞落去

睇住黎

遲早斷龍

b3410 發表於 18-7-28 13:03
如果是幾年前,我一定揀龍中,唔使煩。 ...

你咁諗係因為你已經成功咁過左呢關,回頭看自然有意義

現實中,唔係人人都有個好結果,尤其競爭只會愈來愈大,大概楼主都冇水晶球看得見將來命運,搏唔搏睇佢自己

回覆 siden 的帖子

咁學校可能唔介意成績下滑但保持 Band 1?
若為成績,直屬係最好選擇,好多其他叻嘅津貼中學都係直屬關係,就算係面皮厚要留班都唔會影響升中質素。(聽聞有小一連續留班兩次,唔知真定假)

1998Ruby1998 發表於 18-7-28 14:14

咁學校可能唔介意成績下滑但保持 Band 1?

其實你講係啱

一條龍,連小學band 2甚至3都啃埋入書院,預咗成績一定會跌一跌

爭在只係跌幾多

而管理層又接受到跌幾多

如果仲有Band 1A/B咁上下,應該唔會影響一條龍

再多,我肯定佢會考慮斷龍

lui 發表於 18-7-28 12:24

我不知道,但朋友今年去左國際學校,是Top student . 不升書院
是否考國際學校反而不受影響?I mean,不需要放棄龍校學位?

b3410 發表於 18-7-28 15:09
是否考國際學校反而不受影響?I mean,不需要放棄龍校學位?

對,因為不是津和直資就可以了。你考私校or IS 佢無權取消你個位

b3410    發表於 18-7-28 15:20

宮二 發表於 18-7-28 12:17
每年有多少人放棄龍中,轉讀其他直資私校?
根本上係永遠永遠永遠都有人辞官歸故里,有人漏夜趕科場。不断会有人放棄龙中去考直私,亦有考到直私再叩名津,永無止境。唔係乜野出奇既事~

回覆樓主:

啱啱先有人天神轉去佐敦女校

QQ2018 發表於 18-7-27 22:55
請問一下,小囡有Kts offer ,剛叩到天神,是否楝天神呢。
有KTS offer去叩天神,叩完收你又要諗?咁不如放咗天神
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-28 18:09
有KTS offer去叩天神,叩完收你又要諗?咁不如放咗天神

天神唔洗錢又-條龙,值得叩。叩唔到就叠埋心水,叩到先心大心細,人之常情。我諗不如先take天神offer, 再小二試插DGJS, 禁就可以讀happy school. 插唔到都有得升SMCC做backup, 禁穩陣d.至於KTS又係幾得人鈡意,不过世事係有取捨,opportunity cost也~

回覆樓主

天神都俾你叩到

如果入KTS, 肯落力都9成機會keep到band 1頭

睇楼主有冇拼搏同冒險精神

呢様野冇人答到楼主,只有佢自己先知

資深如Yanamami 都建議妳先take 天神,P.2 考插班。我相信是很好方法!如大家都唔知妳女兒的potential, 安全啲對女兒也是付責任的做法,省下的最少6年,可能是12年學費可供女兒去外面看世界!

回覆樓主:

其實KTS要付出自金錢和時間也不少,係世上根本沒有沒付出又可以取得好成績,只係究竟學校明谷學生定家長暗地裏谷學生。正如樓上講,天神不用錢,有一條龍,把讀kTS的學費留作將來去海外升學。

真的十分感謝各位的意見和幫忙,你們的意見真的很有用,謝謝

lulumelody 發表於 18-7-28 20:51
其實KTS要付出自金錢和時間也不少,係世上根本沒有沒付出又可以取得好成績,只係究竟學校明谷學生定家長暗 ...

Can’t be more true
‹ 上一主題|下一主題