用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢? ...
樓主: QQ2018
go

已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢?   [複製鏈接]

se6b03 發表於 18-8-8 15:57
以我多年來中小學做暑期作業既經驗,大部分老師收完d暑期作業都只會放埋一邊。9月一開波,老師已經好忙, ...

其身不正.....我講你。

天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 18-8-15 17:47
其身不正.....我講你。

佢不嬲都係咁架,又叫D叻仔叻女唔好叩小一...應該直接叩小二(實則係唔想D勁人阻住佢搵食,不過最後都係搵唔到食),之前在升中果邊仲教人預先雙面影印幾張註冊証,搏學校唔會認真睇而去註冊多間學校,又叫人搏大霧...明明無收call,都照去waiting學校話收到接納通知嚟註冊搏懵等學校收,佢不嬲都鐘意做埋D旁門左道嘅嘢,呢個人係無乜道德

Happy_J 發表於 18-8-7 15:32
好忙?幾年班?
我估高小可能會忙,但初小真係唔多,連暑假作業都冇。你朋友講真?
...
低年班。因為佢兩個小朋友,女讀St Mary, 仔讀我哋學校。比較之下話女功課多好多,可能我哋功課太少

QQ2018 發表於 18-7-27 22:55
請問一下,小囡有Kts offer ,剛叩到天神,是否楝天神呢。

如果BUY 學術,
一定係天神啦, (佢真係勁谷)

dorothy8 發表於 18-8-16 11:20
如果BUY 學術,
一定係天神啦, (佢真係勁谷)

天神一直是超多功課,受到就好,受不到就痛苦。但有名校直升,誰又捨得放手。
當年我寧願唔抽,害怕左右為難。

sukitelfold 發表於 18-7-28 23:58
絕對同意!

KTS要鬥錢、策略、小朋友資質、家長貼身/心,少一樣也難突圍!

其實學校多唔多學生拿校外比賽獎項,係咪關學生個人事多過間學校事呢?

73662710 發表於 18-8-5 07:54
SMCC 有機會跌出神校行列。
不過以全龍來說已十分難得!

SMCC DSE是否真係咁差了?咁如由GH轉去SMCS會否係錯誤決定?

mermaidmama 發表於 18-8-19 17:04
SMCC DSE是否真係咁差了?咁如由GH轉去SMCS會否係錯誤決定?

不如當住係好差先,如果GH讀得好好哋就唔好隨便轉啦...

其實D學校成績好咗咁多年,只要跌咗一兩年就嚇到D人食驚風散,又話要轉走...其他人又唔敢轉過嚟,D家長都幾唔得閒

mermaidmama 發表於 18-8-19 17:04

可能我們一向对smcs 有很高期望,所以跌少少有些不习惯, SMCS 还是很強的,一次半次算不了什么,而且未confirm! 如果真是差了一點,學校应会有跟進。

回覆樓主

成績好咗咁多年,轉一條龍後跌一跌其實預咗

爛船三根釘,差極有個譜

除非成績持續下跌,否則唔使年年為學校成績升跌忐忑不安

真係好擔心的話,學楼上講,不如留GH好過,GH dse成績有顯著進步

siden 發表於 18-8-19 19:57
成績好咗咁多年,轉一條龍後跌一跌其實預咗

爛船三根釘,差極有個譜
如果 是 GH 小学转smcs, 还是支持的。 GH 小学部家長每天都在为升中驚恐中过曰子。

73662710 發表於 18-8-19 20:21
如果 是 GH 小学转smcs, 还是支持的。 GH 小学部家長每天都在为升中驚恐中过曰子。 ...

如果我係GH家長有SMCS offer我一定會「立即把口裏的飯吐出來say yes」

唔會去諗SMCC成績今年跌咗幾多

mermaidmama 發表於 18-8-19 16:05
其實學校多唔多學生拿校外比賽獎項,係咪關學生個人事多過間學校事呢?
...

家庭及學校合作,等於1+1=2.5。。。

如校際朗誦節⋯一見到有綠色校服同場就驚,他們老師陪瞓➕家長自己請名師,1+1=2.5⋯⋯學校鼓勵同學參加、有北京人、英國人老師培訓、給同學錄音示範、取獎同學名單好快上校網及學校得奬英雄榜等鼓勵、加積點等,同時私校家長資源又多,好多請名師出手教,二方面配合,那有得輸!

如個人項目、乒羽劍⋯大多有名教練私鐘,大球如籃足排及田徑,有一個計劃,李sir相當利害⋯⋯每天07:30校隊可以自由回校練習、不要看少短短每天20-30分鐘的訓練,同學可以穿校隊衫代替校服,小朋友又有優越感,因此好願意早些回校練習,一年累積:30分鐘x250日=7500分鐘

sukitelfold 發表於 18-8-24 08:24
家庭及學校合作,等於1+1=2.5。。。

如校際朗誦節⋯一見到有綠色校服同場就驚,他們老師陪瞓➕家長自己請 ...

成功非偶然。。。

學校、老師、家長鐵三角的關係,培養到大部分小朋友也很多元化,不止讀書,運動競賽也能令小朋友面對失敗、勝出時也賺取不少自信,不單止是看升中的一份業績,大部分同學也充滿朝氣,自信是永遠的,所以在KTS讀書的家長,無論去到什麼中學,大部分家長也是收貨。。。
‹ 上一主題|下一主題