用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藍田聖保祿中學VS聖傑靈女子中學,女仔會點揀 ...
go

藍田聖保祿中學VS聖傑靈女子中學,女仔會點揀   [複製鏈接]

如題,女仔成績中上,從師生關係,功課量,補習量,活動教學或入U率等各方面比較以上兩校,如果有得揀,可以點揀?謝謝
   9    0    0    1

藍田聖保祿,當年外甥女都系煩惱二選一,最終選擇藍田聖保祿

簽名被屏蔽

回覆樓主

成績一定聖保綠

樹熊MA 發表於 18-7-27 15:35
如題,女仔成績中上,從師生關係,功課量,補習量,活動教學或入U率等各方面比較以上兩校,如果有得揀,可 ...

如果最終係觀塘區上到 band 1, 機會才較高  

如題,女仔成績中上,從師生關係,功課量,補習量,活動教學或入U率等各方面比較以上兩校,如果有得揀,可 ...

聖保祿 好啲, 話晒都係 Paulinians

回覆 os_ecu 的帖子

乜野係oaulinian?

maymamayma 發表於 18-7-30 14:18
回覆 os_ecu 的帖子

乜野係oaulinian?

St Paul 系 嘅學生 (SPCC, SPSS, SPCS, 藍田聖保祿) 會自稱自己 “Paulinians"

os_ecu 發表於 18-7-30 14:48
St Paul 系 嘅學生 (SPCC, SPSS, SPCS, 藍田聖保祿) 會自稱自己 “Paulinians"

妳係咪攪錯咗D嘢呢?

SPSS, SPCS 同 藍田聖保祿係天主教學校, 佢地先會叫自己做 Paulinians

SPCC 同 SPC 係聖公會學校, 一定唔會叫自己做 Paulinians

天主教先會將 St Paul 叫 聖保祿, 基督教同聖公會係將 St Paul 叫 聖保羅

好似聖公會大主教, 係叫Paul Kwong 鄺保羅, 唔係叫鄺保祿

esmehouse    發表於 18-7-31 02:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-30 15:12
妳係咪攪錯咗D嘢呢?

SPSS, SPCS 同 藍田聖保祿係天主教學校, 佢地先會叫自己做 Paulinians
鄘保羅2007年先上任主教遮. 我估spcc/spc 叫聖保羅應該唔關佢事.xd.
不過Paulinians 說法, 好似都係spcs, spss, spslt 講得多d.

pattoby 發表於 18-7-30 17:27
鄘保羅2007年先上任主教遮. 我估spcc/spc 叫聖保羅應該唔關佢事.xd.
不過Paulinians 說法, 好似都係spcs, s ...
我想講既係, 唔同宗教, 同St Paul 譯法係唔同

Paulinians 呢個講法, 其實亦好似只適用於 St Paul 幾間女校既辦學團體旗下既學生.

唔係所有有St Paul嘜頭既學校既學生, 都叫Paulinians

我100%相信, 你去問SPCC同SPC既學生佢地係咪Paulinians, 佢地係唔知你講乜

pattoby    發表於 18-7-31 11:22
esmehouse    發表於 18-7-31 02:16
bettyay    發表於 18-7-30 21:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

成績同校舍,應該都係st paul好些!有得揀,我投St paul一票!

各有各好,如想信聖公會全人教育的理念,可以揀聖傑靈; 如想只追求成績,可以揀聖保祿. 看看想要甚麼.

smsiu 發表於 18-7-31 00:11
各有各好,如想信聖公會全人教育的理念,可以揀聖傑靈; 如想只追求成績,可以揀聖保祿. 看看想要甚麼.
...

兩間都是好學校,按孩子能力及性格選校就行。
藍田聖保祿也不單只追求成績,佢地都有發展不同嘅範疇,記得幾年前,藍田聖保祿辯論隊曾在校際辯論比賽中擊敗聖保羅男女奪冠。另外,校風都好樸實,學生們乖巧有禮,相信亦是多年來深得該區家長認同嘅地方。

hkpapa852 發表於 18-7-30 15:12
妳係咪攪錯咗D嘢呢?

可能性是有的, SPSS , SPCS 無話天主教信徒唔比讀,可能有人真的認為自己是 Paulinians

Lucifer3960 發表於 18-7-31 10:02
可能性是有的, SPSS , SPCS 無話天主教信徒唔比讀,可能有人真的認為自己是 Paulinians ...
hkpapa係話這幾間學校的學生就係自稱為Paulinians, 不是因為是否為教徒啊!天主教教徒就係 Catholics 啦

簽名被屏蔽

desyuen 發表於 18-7-31 09:32
兩間都是好學校,按孩子能力及性格選校就行。
藍田聖保祿也不單只追求成績,佢地都有發展不同嘅範疇,記得 ...

在藍田住了二十五年,看見Lam Tin St.Paul 學生斯文有禮,校風好好,勤力是全官塘區之冠,無論在地鐵或食肆,爭取時間,努力溫習,偶爾在圖書館,只看見一兩對小情侶.

論環境: ST CAT係好清幽, 而且景觀一流既. 不過女仔, 夜左放學, O個度我覺得太靜. 而且地方較格涉. ST PAUL 環境我個人覺得無ST CAT咁好. 不過交通配套好似方便D (格離有圖書館,泳池, 商場)

成績: 暫時應該都係ST PAUL略勝.

校風: 2間都不錯. ST PAUL略嚴

校服: 個人覺得ST CAT靚D, ST PAUL 既綠色..麻麻.

回覆樓主

St Paul 是否好谷?
‹ 上一主題|下一主題