用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天虹新校長: 打破家長覺得Happy School就等於成績不好的 ...
go

天虹新校長: 打破家長覺得Happy School就等於成績不好的迷思   [複製鏈接]

其實救恩高小階段都唔係happy 吧? 不是嗎?

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/214669/%E5%A4%A9%E8%99%B9%E5%B0%8F%E5%AD%B8-%E5%BB%B6%E7%BA%8C%E7%90%86%E5%BF%B5%E6%8B%92%E6%93%8D%E7%B7%B4-%E5%BE%9E%E6%95%91%E6%81%A9%E8%BD%89%E4%BB%BB%E6%96%B0%E6%A0%A1%E9%95%B7%E9%A6%AE%E8%80%80%E7%AB%A0-%E6%9C%89%E5%95%B2%E9%87%8E%E5%BF%83?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=parenting

4    0    0    0

hkpapa852 發表於 18-7-26 10:29
天虹似乎未有生機了!

我終於明白點解救恩唔升佢做校長.
笑左

Soundervolt 發表於 18-7-26 14:11
全篇訪問都冇提及天虹點解可以由瀕臨殺校到收生充足....

唔係所有學校都要變成成績彪炳嘅名校,但經過Happ ...
我就諗原來佢當年有份approve朱生來做, 同埋話同佢理念相近
點解佢自己當年唔上呀?

Soundervolt 發表於 18-7-26 14:38

當年佢真係冇朱校長咁醒識得搵校巴去邊境迎接新港學生 ...

即係而家搭好棚, 可以上去實踐理念了?

不過講真我都係睇電視節目好似鏗X集呀, 星期七檔案呀之類見到先識天虹
當時睇覺得間學校幾好咁, 校服又幾靚咁畫面好國際學校, 好活動教學
直到有一集講佢用打機來獎學生我就有D唔多buy 了, 雖然而家政府講電競, 但我都係古老人
後來發生德x事件後再睇真d, 噢, 原來如此這般

lyflyk 發表於 18-7-26 17:04
唔知同“朱景玄”有無關係?(朱校長爸爸)
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/朱景玄
...
我只知道佢父親都係教育界

Jules_S 發表於 18-7-26 17:13
我反而幾buy佢嘅諗法喎,而家學校教嘅嘢好多根本應付唔到實際甚至將來嘅生活需要。

我諗大家出嚟做野都知 ...

呢個問題是回歸番去, 以前成日問學校學埋D科來做乜?
做乜要學打字? 而家已經轉哂用電腦wor
做乜要計sin cos ? 出來做野識加減乘除就得啦
做乜中文要學知乎者也? 乜將來做野仲要寫呢d嗎?

不如又研究下"讀來做乜"同點解要讀?

我同意科技可加入為學科, 問題是如何加, 同埋是否應該捨棄原有的

hkpapa852 發表於 18-7-26 17:21
朱生爸爸好把炮嫁:

現任
所以大埔區佢地

hkpapa852 發表於 18-7-26 17:46
大家為乜要讀書?
為乜要返工?
為乜要做人?

我諗我是10個剩下來果5個。。
所以佢地真係要讀好書了。
我覺得小學是啟蒙階段,學科是比你一個機會去了解知識總類,如果乜野都是職業有關果d應該是職業先修。

不過,睇深入d而家d官津比以前已經唔同,好多都加左書本以外既野,唔係咁填鴨式。起碼我心儀果間係咁。

Lu324 發表於 18-7-26 21:50

區內有間新短命小學,同朱爸前任教既小學係姊妹校。又係sell  ...

我諗是市場須要,sell happy先易d招生

Soundervolt 發表於 18-7-27 09:45
唉!您真係凡夫俗子,人地講到明唔係追求成績㗎嘛,講咗就打死無怨,而且入得去讀理應唔會計較什麼成績及 ...
其實間間學校有人入B1掛, 差在多少..

hkpapa852 發表於 18-7-27 12:04
現實中近幾年係試過有學校無人入到B1中學

worldcat 發表於 18-7-27 12:08
如果學校有公開晒各樣數據等等,的確係多個選擇俾家長/學生。但只提優點不提缺點,甚至回避/隱瞞部分問題, ...
就係因為有"保藥黨" 才有EK呢度

回歸題目先, 題目是新校長想"打破家長覺得Happy School就等於成績不好的迷思", 即係佢想証明happy 唔一定成績唔好呢樣野, 而呢度既網友對於呢個成效好有懷疑JE, 並唔係話想踩天虹又或者想取笑D乜, 歧視D乜

好似我咁一年之前我都係一心向 happy sch 方向選, 但後來睇左好多資料了解左實況後就有改變, 好似我咁盲目追求happy sch 既人有好多, 而對於一d 忙於其他而無時間搜集既家長可能真係會睇完就信哂, 但事實是可唔可以做到? 如果真係有學校可以happy 得來又成績好, 點解新校長話要打破迷思?

hkpapa852 發表於 18-7-27 14:45
現實中, 你認為有幾多間直資小學真係愉快學習?

坦白講, 我都識人讀SFA, 天神, GH呢D坊間出咗名屬於"不愉快 ...
你講得岩呀

所以在ek 每見d post 問某校係咪好谷, 總有人話係, 有人話唔覺仲話個仔好輕鬆
所以問唔到野既

punlik 發表於 18-7-27 15:15
十幾年後, 好可能通街大學生. 學位貶值.香港人好大機會同來自不同地方既人合作. 例如, 當請一個內地同事既 ...
我覺得而家已經係通街大學生..

hkpapa852 發表於 18-7-27 15:30
香港大學學位的確越嚟越唔值錢, 但如果連大學學位都攞唔到, 咁日後條路係咪更加難行呢?
呢個都係我所諗的
就係因為人人都有, 但你連人人有的都無時, 咁點算呀?
當然又會有人話李嘉誠都係小學畢業, 邊個邊個讀讀下無讀又係咁成功之類
我同意而家社會有D工種唔係靠學歷但我小朋友係咪果D人,, 我唔知
既然唔知就緊係先行大路最穩陣

Soundervolt 發表於 18-7-27 15:46
請外國或大陸人唔睇學歷?唔係啩!?復旦、浙江、清華、交通大學已經知道係乜嘢學術水平。有要求嘅工作( ...
其實都想了解下而家如果一個香港學生番上去讀, 之後JA住國內大學既畢業証書搵工
如唔係中資機構, 僱主會點睇?

punlik 發表於 18-7-27 22:19

創科教育唔可以由小學開始?

其實又無話創科唔可以小學開始,又無話非黑即白既,創科都做人做學問一樣都要講basic,  小學是用來打好根基。根基都無點創造? 又講番之前睇既鏗鏘集,佢入面講個中學生,發明左d野,是好創新,但之後佢明白自己英文唔好,要出去present佢好吃力。根基問題佢能力側左一邊。

hkpapa852 發表於 18-7-30 09:22
香港家長其實好可愛, 小朋友越細, 對童話既憧景就越多

作為家長, 都應該係社會工作過, 應該都會體會到, 係 ...

而家好多媒體都會用外國例子來講愉快學習都可以學到野呢個concept
然後, 好多人都會反思, 係囉點解香港小朋友要咁辛苦, 然後就高呼還我童年

還記得小學時聽校長訓話, 佢話學校是社會既縮影
無錯, 如果我地認同學校是社會縮影, 咁香港社會如何學校就會如何
之前講既外國例子, 如果仔細睇, 講既都係咩挪威呀, 丹麥呀, 仲要係d小鎮呀

講真社會不一樣有可比性嗎? 我地成日話紐倫港, 又唔見佢地講下manhattan d小朋友?
美國都好多虎媽, 直升機父母,
韓國d 小朋友讀書仲癲, 大陸呢? 星洲呢?
亞洲地區都係咁的, 點解呀?
大家有咩共通點?

當然, 始終有家長鐘意happy sch, 市場須要, 各取所須
但我覺得最緊要是家長真係知道自己想要d乜先, 同埋小朋友岩咩學校
呢個世界真係有好多人突然豁達, 但到放榜果日就抱頭痛哭
如果知道"真相" 而去決定就好, 而ek 是比家長睇真d既地方
同埋的確happy sch 入b1既有, 谷校入b3也有, 做家長既只係set up 一個平台,
唔好將來後悔自己set 左呢個平台就ok 了

LinusYip 發表於 18-7-30 10:38

另一真相係happy school 又有好成績果啲

咁呢個也解釋到點解在ek 問谷校係咪好谷既topic
總有人話自己個小朋友好輕鬆, 仲可以做哂功課, 5點幾就睇tv 既原因了

‹ 上一主題|下一主題