用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF 升唔到佢地小學 可以有咩選擇?
樓主: Lowongbb520
go

ESF 升唔到佢地小學 可以有咩選擇? [複製鏈接]

964000 發表於 18-7-27 20:38
是straight reject 定waiting, waiting 其實還是有機會的,有D差不多開學才call

Foundation school reject and RC waiting.

kamkambeibei 發表於 18-7-26 21:43
乜晤係直升㗎咩?點解會升晤到?

Foundation school 和 PIS (RC, DC) 都要 interview 。
聽過以往係,因爲 applicants 太多,個別學校唔會 in 晒全部人,所有些人連 interview 都冇 。
結果好多家長好嬲,閙;以前年年有人上網 (eg BK) 鬧。
近兩三年,好似就改善咗,點都比你 in,
但主要是 applicants 真係好多,而 interview 又好睇采數。
始終小孩細,一時鬧情緒也有可能。
見好多小朋友幾叻,但 foundation & PIS 都考唔到。
所以一定都考多幾間,唔好咁老定。

回覆 penp0319 的帖子

馬鞍山呀

kamkambeibei 發表於 18-7-27 17:04
如果連自己讀緊嗰間都唔收返都好難喺出面再搵…人地一定好質疑

很多ESF K2學生會apply其他小學, 都係年尾至下年年頭interview, 其他小學不會質疑, 因interview時ESF都未interview, 跟本唔知考唔考到, 有時D學校會問你如ESF有offer你會點揀...

回覆 orangezebra 的帖子

其他小學係指都係IS?

Lowongbb520 發表於 18-7-25 15:40
有D人話轉去其他IS, 意思係其他IS 既year 1?

如果轉去LOCAL K3會唔會跟唔上? 同埋K3位會唔會好難搵? (有 ...

而好多其他IS小學backup,實有得讀不用讀Local。
九龍:Stamford, FIS, NAIS, CAIS, 再唔係mount kelly
NT: Malvern, Anfield, American, Spanish (新)

Lowongbb520 發表於 18-7-31 10:25
回覆 orangezebra 的帖子

其他小學係指都係IS?

Yes, other IS, 都有offer的, 好多IS冇kindergarten,嗰D會多位

回覆樓主:

唔計爭崩頭嗰d, IS小學學位應該足夠

回覆樓主:

今年眼見:
1)  有一個BHS reject, 去咗其他IS
2) 一個waiting KJS, 但有offer香港區俾佢,佢選擇去其他IS
3) 一個waiting SJS, 唔等去其他IS
4) 一個一早俾人掃咗去香港區interview, 亦收咗
5) 一個係上年fail咗repeat K2,今年小學收咗
6) 一個要2nd interview, 最後小學去幼稚園visit, 唔駛見就收咗

如catchment zone係KJS, BHS, SJS係好competitive, 有機會俾esf掃去香港嗰邊讀,只能說睇彩數。

但fail/reject嘅真係非常小數。
出年玩one-form唔知會係點。。。。

Valerie_bb 發表於 18-7-31 14:35
今年眼見:
2) 一個waiting KJS, 但有offer香港區俾佢,佢選擇去其他IS

如果肯誇區通常夠位,但ESF的校車通常唔誇區

Valerie_bb 發表於 18-7-31 14:35
今年眼見:

樓主如果諗港島肯定唔會係QBS, 因為QBS今年都唔夠位。 要去Peak或相似catchment先真正有機會。

eziznw 發表於 18-7-31 21:35
樓主如果諗港島肯定唔會係QBS, 因為QBS今年都唔夠位。 要去Peak或相似catchment先真正有機會。
...

今年繼續有零priority but 入到qBS cases,

貝珠 發表於 18-7-31 22:24
今年繼續有零priority but 入到qBS cases,

明白但我回覆那個貼係講緊“掃”去其他esf先有chance去面試。等唔到面試的QBS catchment applicants都要“掃”去其他港島catchments,你講的不是這樣。
‹ 上一主題|下一主題