用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YMCA 基信小學
go

YMCA 基信小學 [複製鏈接]

請問大家對YMCA 基信有什麼意見?校風、學習氣氛等等,謝謝!
   6    0    0    0

朋友仔讀緊,多外國人,家長要預左小朋友發生衝突,外籍家長唔會好似華人家長甘處理,覺得小朋友之間打架好正常,無需特別處理,好處系小朋友變得識保護自己,有乜都同人死過

另外如果想入返本地中學,要自己外補中文,因為真系同本地小學距離幾大

回覆樓主

我小朋友是用家!
其實基信比較像國際學校,班主任是外籍老師,同學有本地、有外籍,校內全用英語溝通!
至於中文就有兩個程度,一個用本地課程,用本地書/作業,另一個是較淺課程。

回覆 LeeCC 的帖子

Thanks, 打交事件時常發生嗎?小學生之喎

Rubyykyip 發表於 18-7-25 07:47
請問大家對YMCA 基信有什麼意見?校風、學習氣氛等等,謝謝!
YMCA基信屬於國際學校類型, 沒有為學生呈分, 升中基本上主要係銜接大嶼山間直資中學, 或者自己去考其它國際學校.

當然一樣可以去考傳統學制既官津/直資中學, 但沒有呈分既情況下, 難度極大.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ol_bb 的帖子

你仔仔作為用家,你會推薦此校嗎?thanks

其實我主要想搵一間以英文為教學語言嘅happy School,活動教學為主,除咗國際學校,我覺得基信都幾符合,但較擔心校風,所以想問問意見,thanks

Rubyykyip 發表於 18-7-25 09:34
其實我主要想搵一間以英文為教學語言嘅happy School,活動教學為主,除咗國際學校,我覺得基信都幾符合,但 ...

我覺得基信比其他IS較重視Discispline,但又不會好似本地學校記過、記缺點!如果小朋友犯錯,老師或teacher assistant會同小朋友傾番成件事,目的是要小朋友明白!

hkpapa852 發表於 18-7-25 09:27
YMCA基信屬於國際學校類型, 沒有為學生呈分, 升中基本上主要係銜接大嶼山間直資中學, 或者自己去考其它國際 ...

多謝hkpapa解釋得好清楚 !

Thanks everyone’s comments, So far我覺得基信都好好,符合我嘅要求,亦打算報考

Rubyykyip 發表於 18-7-25 09:31

你仔仔作為用家,你會推薦此校嗎?thanks

如果家長本身喜歡IS, 我會推薦的!

Rubyykyip 發表於 18-7-25 09:10

Thanks, 打交事件時常發生嗎?小學生之喎

其實初小初入學時,朋友仔仔被外籍同學打,同老師講,老師都係同小朋友傾,但同學依然不改,朋友要求與對方家長傾,對方家長認為無必要,只是小朋友之間的打架

朋友跟其他本地家長傾此事,大家結論是大家文化不同,管教方式不同,既然入了這學校,就要學習適應不同文化

Rubyykyip 發表於 18-7-25 09:54
Thanks everyone’s comments, So far我覺得基信都好好,符合我嘅要求,亦打算報考

之前有去過簡介會嗎?九月會有第二個簡介會,到時可以親身了解!

Thanks, 已經打電話去學校問左, 9月22號好似有第二次簡介會

ol_bb 發表於 18-7-25 09:09
我小朋友是用家!
其實基信比較像國際學校,班主任是外籍老師,同學有本地、有外籍,校內全用英語溝通!
至 ...

中文有兩類課程,朋友仔仔讀較好果班,同佢讀地區二線小學的老表用同一本中文書,但佢完全做唔到老表份測驗卷,尤其閱讀理解和作文,全軍覆沒,他在自己班的中文已經算比較好的,佢班最好中文的同學系外面勁補中文,為求追貼外面程度

咁你朋友個仔仔有冇因為咁而唔鍾意返學?

Rubyykyip 發表於 18-7-25 10:16

咁你朋友個仔仔有冇因為咁而唔鍾意返學?

好中意返學,還學得一身好武功,唔再驚俾外籍同學打

只系中文功課令佢辛苦d, 假期功課要做10份閱讀報告 當中有指定圖書,朋友話,以佢地的中文程度,其實未必睇得明學校的指定圖書的,所以家長係中文方面要自己跟

校內是否全英語,好睇小朋友本身母語係乜,講廣東話的小朋友會自己走埋一堆玩,講廣東話玩的

LeeCC 發表於 18-7-25 10:15
中文有兩類課程,朋友仔仔讀較好果班,同佢讀地區二線小學的老表用同一本中文書,但佢完全做唔到老表份測 ...

中文程度我覺得是IS與本地之間!其實到高年級會再分細班,即RC同AC會再分細班,有些中文比較struggle同學可能會是一位老師對幾位學生,師生比例同照顧學習差異上我覺得已經唔錯! 聽講來年會加深課程!

LeeCC 發表於 18-7-25 10:23
校內是否全英語,好睇小朋友本身母語係乜,講廣東話的小朋友會自己走埋一堆玩,講廣東話玩的 ...

本身是local插班生初期可能會跟幾位廣東話學生一齊,不過慢慢都可以用英文溝通,完全唔需要擔心!
‹ 上一主題|下一主題