用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小waiting
go

音小waiting [複製鏈接]

小朋友18-19音小waiting list
有冇家長知機會大唔大及會否早call?
巳交信及小朋友profile機會會否大些
   2    0    0    0

Chriswing1005 發表於 18-7-24 13:57

我去年waiting, 今年七月頭才有offer. 期間寫了最多信就是音小。又信又portfolio, 又掛號又親身交,但看來寫信作用不大。

PCMW 發表於 18-7-24 14:07
我去年waiting, 今年七月頭才有offer. 期間寫了最多信就是音小。又信又portfolio, 又掛號又親身交,但看來 ...

都知道要等一段時間
音小私校可以大抽獎,家長們一定睇埋抽獎結果先決定,即係交一次都唔夠?
我已經20/7晚收到,21/7早上巳經親身交
咁即係大概幾時再交一次?

非常希望小朋友入讀,請指教

Chriswing1005 發表於 18-7-24 14:11
都知道要等一段時間
音小私校可以大抽獎,家長們一定睇埋抽獎結果先決定,即係交一次都唔夠?
我已經20/7 ...

八卦一問,你小朋友讀嗎?

回覆 Chriswing1005 的帖子

puiyee61 發表於 18-7-24 14:12
回覆 Chriswing1005 的帖子

你淨係睇呢度咁多家長為左買個保障, $1000 冇問題, 明知一定9成唔會讀都照交,  ...

真係好擔心...
多謝你的安慰及意見

Chriswing1005 發表於 18-7-24 14:11
都知道要等一段時間
我已經20/7 ...

我隔三個月左右寄一封。如果佢一早俾offer我,有好多間我都不會考。
我仔龍年出生率高,係比較多人爭,我估計蛇年早D wait到的機會都大的,加油!

回覆 PCMW 的帖子

我女都係龍年,收到waiting list ,期間寫過兩封信,無交過portfolio ,6月收到音小學校email問有無興趣入讀,7月頭收到學校來電叫我交留位費及9月份學費。所以不要灰心!努力,加油!

Chriswing1005 發表於 18-7-24 13:57

龍年,申請時有交portfolio,冇寫過求位信,4月call waiting

PCMW 發表於 18-7-24 14:07
我去年waiting, 今年七月頭才有offer. 期間寫了最多信就是音小。又信又portfolio, 又掛號又親身交,但看來 ...

我係rejected case, ....(2019-2020)
想請教下,求位信是英文or 中文?
幾時開始第一封?
音小係我最心儀的學校,好吾開心……
謝謝指教

suslau2004 發表於 18-7-25 10:46
我係rejected case, ....(2019-2020)
幾時開始第一封?

我寫咗好多封,同其他人一樣,都係七月頭才收到消息,所以我個人認為寫信對音小來說是沒有什麼作用。
但,一試無妨囉。

龍年, waiting, 無寫過信, 4 月收email有 offer

見樓上答似乎寫幾封信都無用, 咁似乎跟 waiting list priority call 吧! 但如果心儀就點都寫下信

回覆樓主

我早兩曰先收到2018-2019call waiting, 剛註冊了。

suslau2004 發表於 18-7-25 10:46
幾時開始第一封?

我都係今年reject,都係最心儀,所以我只考佢一間,收到reject喊咗出嚟,但都只有接受

K.K.NG 發表於 18-8-6 15:49
我都係今年reject,都係最心儀,所以我只考佢一間,收到reject喊咗出嚟,但都只有接受
...

我當時都係眼濕濕,唯有呢兩個月谷下小朋友,自知機會不大,不過都努力考埋其他啦……
btw, 你有冇寫信去音小呀?

suslau2004 發表於 18-8-6 15:55
我當時都係眼濕濕,唯有呢兩個月谷下小朋友,自知機會不大,不過都努力考埋其他啦……
btw, 你有冇寫信去 ...

有呀,身邊朋友都叫我交,叫我如果真係好想讀都照交去,盡點力囉

K.K.NG 發表於 18-8-6 15:58
有呀,身邊朋友都叫我交,叫我如果真係好想讀都照交去,盡點力囉

努力寫啦,希望有奇蹟……
大家加油,同時寄望多D人會放位

suslau2004 發表於 18-8-6 16:13
努力寫啦,希望有奇蹟……
大家加油,同時寄望多D人會放位

我寄望今年少d人,咁出面學校就收多咗d人,咁就多d人放棄音小,咁就有機會call到reject囉

K.K.NG 發表於 18-8-6 16:18
我寄望今年少d人,咁出面學校就收多咗d人,咁就多d人放棄音小,咁就有機會call到reject囉
...

係呀,我都係咁諗……
有時,自己會問自己,究竟係咪父母in 得吾好,唉……
雖然有報其他,但,真係信心不大

suslau2004 發表於 18-8-6 16:33
係呀,我都係咁諗……
有時,自己會問自己,究竟係咪父母in 得吾好,唉……
雖然有報其他,但,真係信心不 ...

我都係咁唸,唸係咪自己答得唔好,累到唔收個仔,好自責。
‹ 上一主題|下一主題