用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小講座
go

升小講座 [複製鏈接]

坊間有好多唔同類型的講座,有俾錢有唔駛錢
想請教過路人,邊d值得去聽(尤其俾錢嗰d)
target 名直資私小
謝謝
   0    0    0    0

回覆樓主:

不用去, 冇謂浪費金錢及時間。

assado 發表於 18-7-24 17:26
不用去, 冇謂浪費金錢及時間。

請指教,應該點樣準備呢,睇文好難甘
平時都有睇書習慣

醒目開學勳章 王國長老

tree.monkey 發表於 18-7-24 17:38
請指教,應該點樣準備呢,睇文好難甘
平時都有睇書習慣

講座齋 talking

EK 問有過來人實戰經驗,仲要唔使錢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-24 19:47
講座齋 talking

EK 問有過來人實戰經驗,仲要唔使錢

請大家多多指教
小朋友k1應該開始點樣準備呢

tree.monkey 發表於 18-7-24 12:19
坊間有好多唔同類型的講座,有俾錢有唔駛錢
想請教過路人,邊d值得去聽(尤其俾錢嗰d)
target 名直資私小

我覺得上唔上都無所謂。

信息其實網上或書刊都有,懶睇聽講座都得,始終係一次過又唔係咁貴。

面試班就真係無必要。

醒目開學勳章 王國長老

tree.monkey 發表於 18-7-24 20:00
請大家多多指教
小朋友k1應該開始點樣準備呢

用 ek search function 揾左心儀學校討論睇一睇,唔明再出帖問。

係各版都有會員分享面試資料,安排準備既野,每個人背景同要求唔同,睇完會有個大方向去問,有經驗會員答都易好多同畀到重點意見。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

新秦先生 發表於 18-7-24 20:11
四個字:不恥下問.

無論你從任何途徑去了解,都只係得到資訊,最後都要靠自己去理解,去做決定,去判斷真偽. 我 ...

好多謝各位甘用心回答,大家真係好好呀
自己較心儀英華,優才
優才未深入研究,有問題再問
我見英華面試題目幾深,其實普遍學校真係考小朋友的學術定想睇小朋友對難題的反應呢
謝謝

新秦先生 發表於 18-7-26 13:00
你心儀英華,優才,要讚賞你作出了一個有智慧,具品味既決定. 呢兩間學校既資訊,係呢度既收藏量都已經相當,可 ...

一朝天子一朝臣,幸好小兒還有兩年多的時間,可以看看英華的發展
另外一間新任校長德萃都在考慮之列
其實我都要多觀察自己小朋友的發展及能力,再考慮合適的小學
多謝提點,會多多爬文研究

‹ 上一主題|下一主題