用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私小一面試小孩不會粵語有問題嗎
go

直私小一面試小孩不會粵語有問題嗎 [複製鏈接]

家裏人只會說英語和國語,不會廣東話,所以我們的小孩也不會粵語。我們想小孩入讀私立或直資小學。請問小一面試時BB不會說粵語會不會影響取錄?煩請解答。多謝多謝!
   1    0    0    1

metaethics 發表於 18-7-24 11:28
家裏人只會說英語和國語,不會廣東話,所以我們的小孩也不會粵語。我們想小孩入讀私立或直資小學。請問小一 ...
你諗住考邊間? 有無去簡介會?
好似港同咁, 佢講明interview 可選廣東話或英文
但點都會用廣東話同你講d 野, 睇小朋友識唔識聽, 因為學校是用廣東話教書, 如果完全唔識聽就唔得

但好似蘇小, 佢本身是英普上堂, 普通話考
所以係要你自己去study 下你心儀的是點考, 睇d 咩, 你呢個問題沒標準答案

回覆 hohoho888 的帖子

多謝解答。那是不是可以這麽理解,如果小學是英普學校(如CKY),面試時不會粵語就不是問題?

metaethics 發表於 18-7-24 11:43
回覆 hohoho888 的帖子

多謝解答。那是不是可以這麽理解,如果小學是英普學校(如CKY),面試時不會粵語就 ...

應該是說要先了解下面試可用什麼語言
英普學校也不一定不用廣東話IN 呀, 我無了解過CKY
或者你可以問下人面試情況

其實在香港生活和讀書, 是不是會讀英普小學, 正常都需要懂得廣東話.

siden    發表於 18-7-24 13:44
siden    發表於 18-7-24 13:43

hohoho888 發表於 18-7-24 13:00
應該是說要先了解下面試可用什麼語言
英普學校也不一定不用廣東話IN 呀, 我無了解過CKY
或者你可以問下人 ...
Cky不清楚。知道有小朋友早兩年只識英普考到崇真。小朋友係上海大,讀國際幼兒園。媽媽係香港人(先生係上海人),但係上海生活時並無教小朋友講廣東話。

回覆樓主:

除非申請時已講明可選普通話或英文面試,否則唔識廣東話一定唔得。咁你可選擇應該少好多!

家裏人只會說英語和國語,不會廣東話,所以我們的小孩也不會粵語。我們想小孩入讀私立或直資小學。請問小一 ...

小朋友唔返幼稚園咩?返的實會學到一啲。如果英文同學術超班,應該都會有學校收。蔡繼友做遊戲時指令應該係廣東話?如果完全唔明好難過到第一關

Aphrodite 發表於 18-7-24 16:03
小朋友唔返幼稚園咩?返的實會學到一啲。如果英文同學術超班,應該都會有學校收。蔡繼友做遊戲時指令應該 ...

有D國際幼稚園真係得英普,所以係香港讀書及生活,真係要識廣東話。現在一係考國際學校,一係等派位,一係找一D可以以英普面試的學校,不過可能唔多。

查問有關小學的面試要求是最穩妥的做法

回覆 lulumelody 的帖子

多謝大家的回復。我非常同意,在香港生活是應該學會粵語的。那我就讓小孩明年上幼稚園英粵班了。

lulumelody 發表於 18-7-24 16:34
有D國際幼稚園真係得英普,所以係香港讀書及生活,真係要識廣東話。現在一係考國際學校,一係等派位,一係 ...

實情係大部分英普幼稚園學生既母語是廣東話!只要父母keep住用廣東話同小朋友溝通,小朋友用廣東話interview絕對冇問題!

supermom1 發表於 18-7-24 16:53

實情係大部分英普幼稚園學生既母語是廣東話!只要父母kee ...
Perhaps you have missed the parent's introduction - "家裏人只會說英語和國語,不會廣東話"

cornelius 發表於 18-7-24 17:00
Perhaps you have missed the parent's introduction - "家裏人只會說英語和國語,不會廣東話" ...

我其實是回應lulamelody,她說英普幼稚園一定要等派位或揀可以英普interview既學校!

樓主個case當然揀粵語班較好!

supermom1 發表於 18-7-24 17:03
我其實是回應lulamelody,她說英普幼稚園一定要等派位或揀可以英普interview既學校!

樓主個case當然揀粵 ...

係喎,我真大朦  

我認識一位家長是內地人,為幫孩子考上學校,報了英粵班。因為很多學校都用廣東話對答,叩門也需要用廣東話。沒了廣東話,選擇真係會少了很多,而且其他小朋友都係兩文三語,你感覺上會吃虧點。

我见九龍塘英艺及耀中都頗多內地人子女入讀,或者不懂广東話也可以。其实參加一些playgroup跟其他小朋友和家長混混就学会了,很容易。

supermom1 發表於 18-7-24 16:53

實情係大部分英普幼稚園學生既母語是廣東話!只要父母kee ...

我也是回覆上面話"小朋友返幼稚園會學到廣東話"。如果小朋友返英普班,以樓主的case屋企人又只懂英普,生活環境根本用不着去學廣東話,真係一D廣東話都唔識。

本地小學當然有問題。唔識粵語融入社會都有問題,除非你完全國際圈子。

回覆 Yanamami 的帖子

因為Zenith 和YCIS也,不是什麼熱門學校, 如果要入熱門直私, 情況很不一樣
‹ 上一主題|下一主題