用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島民生
樓主: 珠珠家長
go

港島民生   [複製鏈接]

小黃豆B 發表於 18-7-24 13:53
呢個世界無最好既學校,只有最適合既學校,正如另一個帖有人講入到出名B1但讀唔上信心盡失,亦有人去到無咁 ...
totally agree  

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-7-25 14:44
我都話民生主科弱, 佢選修科既4+, 早已好過聖馬可
印象中各有所長啦,不過st marks都唔算咩名校,只係有網友經常提住嘅傳統補助學校之一,好似個名好聽啲咁

bobbob 發表於 18-7-25 14:43
睇返你個chart,都係今年先超越聖馬可喎,仲要今年聖馬可考得特別差。

睇埋呢個表, 大家應該對聖馬可同港島民生既成績差距, 有更深既認識:

2014-2015 DSE (4+)2015-2016 DSE (4+)2016-2017 DSE (4+)2017-2018 DSE (4+)

聖馬可港島民生聖馬可港島民生聖馬可港島民生聖馬可港島民生
49.00%29.10%57.00%43.80%49.00%44.60%47.00%52.50%
88.00%39.00%85.00%71.90%87.00%59.00%66.00%63.30%
77.00%67.40%79.00%85.60%75.00%80.60%70.00%85.60%
通識74.00%52.30%67.00%43.10%70.00%49.60%57.00%53.20%
M174.00%
52.00%
58.00%
43.00%42.90%
M276.00%66.70%67.00%90.90%58.00%92.90%74.00%85.70%
Phy79.00%71.90%76.00%86.00%73.00%90.00%68.00%94.40%
Chem78.00%70.50%72.00%71.40%73.00%87.80%67.00%70.60%
Bio88.00%80.00%62.00%83.70%63.00%66.70%75.00%68.80%
Econ63.00%52.30%64.00%70.80%62.00%76.70%50.00%96.00%
Geo68.00%69.70%50.00%70.00%60.00%68.40%64.00%50.00%
History43.00%77.60%40.00%81.40%56.00%71.00%62.00%91.70%
C.History45.00%30.00%52.00%62.20%65.00%72.40%36.00%67.70%
C.Lit32.00%
55.00%57.10%59.00%44.40%44.00%50.00%
VA39.00%20.00%43.00%66.70%
50.00%

BAFS76.00%90.20%69.00%94.60%78.00%93.60%65.00%95.70%
ICT83.00%
43.00%

ERS57.00%
40.00%

E.Lit67.00%
30.00%
44.00%
75.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

事實上, 近幾年港島民生除主科成績外, 其餘選修科既4+表現, 已超越中婦同聖馬可, 如果仲係以4-5年前眼光去睇港島民生, 隨時恨錯難返.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我仔都係讀民生,大家選校時除咗睇成績會否睇埋學校有咩科和有咩活動?我覺得間學校活動少D但相比附兩間B1學校嚴D,佢地係唔可以帶電話返學,所以你地好少見到佢地係街度玩電話

grice 發表於 18-8-1 22:30
我仔都係讀民生,大家選校時除咗睇成績會否睇埋學校有咩科和有咩活動?我覺得間學校活動少D但相比附兩間B1 ...

以前呢到甚至说民生似補習舍多過學校。學校六年生活流流長,究竟只看網上DSE去決定學校好與壞定要看埋其他因素?

回覆樓主

最緊要係適唔適合!

MMVV 發表於 18-8-2 15:43

以前呢到甚至说民生似補習舍多過學校。學校六年生活流流長,究 ...

前年去講座聽個副校講,佢都話last year就好似補習社咁⋯操卷為主。咁又冇話唔好嘅。起碼學校有幫手操練。
其實睇下用家想要D乜!
但唔係我杯茶

我仔文靜, 文科強, 數略差, 英文成績優異.  聖馬可 還是 民生 較合適?

C9Fa 發表於 18-8-20 22:31
我仔文靜, 文科強, 數略差, 英文成績優異.  聖馬可 還是 民生 較合適?

聽識得個Mami 朋友講,佢仔入左st mark !非常注重英文科,對英文科要求高,如果你小朋友英文底好,我估st mark 更加可以提升英文水平。
朋友個仔英文都好好,對英文特別有興趣!

happy+ 發表於 18-7-25 10:47
睇完筲官dse成績會仲驚,唔知筲官仲屬唔屬於band1中學了?

時移世易!沙官和筲官以前都是區內首選學校之一,學生喺官校自由氣氛培養下讀得開心,以讀得玩得為傲。可惜家陣除咗QC、BPS等傳統名校守得住外,其他官校都因為環境和制度影響下淪為次選,何為好學校見仁見智。就算曾多次出狀元的沙官,近年亦因收生水平下降而今非昔比,呢幾年DSE成績跟筲官相約,嚴格講後者仲好小小。

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問今年港島民生有無開放日?如有請問是幾號?
謝謝

學校網站校曆表有寫: 8 & 9 March 2019

醒目開學勳章

ahnew 發表於 18-9-9 13:53

謝謝

醒目開學勳章

ahnew 發表於 18-9-9 13:53

唔好意思,仲想問問呢間係唔係無電腦堂

唔好意思, 我也不清楚,小朋友未升中。或者你去學校網站了解一下會唔會有你想要的資料。我望過網站內的校曆表,17/11 係 Secondary School Information Day ,1/12 係 Talk on SSPA,想知多 d 最好就打去學校問問啦。

醒目開學勳章

ahnew 發表於 18-9-23 01:07
唔好意思, 我也不清楚,小朋友未升中。或者你去學校網站了解一下會唔會有你想要的資料。我望過網 ...

oh, 謝謝你的回覆,我以為你小朋友係呢間讀緊

回覆 k1123a 的帖子

我仔今年中二,有電腦堂,去年係無,但我唔知今年中一有無

回覆 tpmon 的帖子

同區可以叩門咩?

醒目開學勳章

grice 發表於 18-10-2 13:25
回覆 k1123a 的帖子

我仔今年中二,有電腦堂,去年係無,但我唔知今年中一有無 ...

謝謝
‹ 上一主題|下一主題