用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新華德升中一問
go

新華德升中一問 [複製鏈接]

我小朋友今年升小五,約中游,大約級4x,
請問算band 2 嗎?

因為聽開一直派位唔錯,但見有post話級2x已是band 2,感覺晴天霹靂,請問係個別填表策略問題,還是大圍級2x都係band 2?

因為仔級4x諗住谷吓希望上band 1 ,原來band 1 之路咁遙遠,所以有些失望。
   10    0    0    0

我田三日 發表於 18-7-23 07:54
幾年前聖家爸爸已話俾大家知, 係新華德就算3次呈分平均係級18都唔係B1學生..... 只係今年再証實, 幾年過後進步仍然不多 (級2X開始肯定係B2學生)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

新華德我有fd女今年升中, 佢早一兩年前已經同我講佢學校大約得廿個band one位。

hkpapa852 發表於 18-7-23 12:18
幾年前聖家爸爸已話俾大家知, 係新華德就算3次呈分平均係級18都唔係B1學生..... 只係今年再証實, 幾年過後 ...

反而有興趣知B3會由幾多名次開始

bbforever 發表於 18-7-23 14:30
新華德我有fd女今年升中, 佢早一兩年前已經同我講佢學校大約得廿個band one位。 ...

你個fd無理由會知嫁,學校乜都唔同家長講。係咪上嚟收既料?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-23 14:39
你個fd無理由會知嫁,學校乜都唔同家長講。係咪上嚟收既料?

咁我又無仔細問,因佢女係中下游位置, 學校有幾多band one位佢都應該用唔到~

hkpapa852 發表於 18-7-23 12:18
幾年前聖家爸爸已話俾大家知, 係新華德就算3次呈分平均係級18都唔係B1學生..... 只係今年再証實, 幾年過後 ...
舊華德會否好過新華德?

cloudcloudrobot 發表於 18-7-23 15:54
舊華德會否好過新華德?
應該好D, 但未必太多

Felix223 發表於 18-7-23 14:33
反而有興趣知B3會由幾多名次開始

我都想知
20: 40: 40
?

我田三日 發表於 18-7-23 07:54
我女去年升中, final 呈分 4x 屬中游, 篤定 band 2 生 !
頭 5 志願  1.培道 2.九真 3.何官 4.胡兆熾 5. 文理

最後結果派 15 志願. 余振強

所以叫小朋友努力 !!! 模疑名次 30/95 內可上 BAND 1 (扣除 SEN 生約95人計算)

CCHIS 發表於 18-7-24 12:37
我女去年升中, final 呈分 4x 屬中游, 篤定 band 2 生 !
頭 5 志願  1.培道 2.九真 3.何官 4.胡兆熾 5.  ...
原來係咁, 仲有個細的, 都唔知好唔好跟個大的入,,,,

我田三日 發表於 18-7-25 09:47

其實名次已反影咗小朋友嘅程度,如4O幾名次僥幸抽到band 1 中學,對家長而言固然之開心!但對小朋友未必係一件好事!個人比較喜歡孩子開心學習!我只會勸不會迫!女兒成績由小1開始一直在 30 多至 50 多名次排佪,升中 (band 2)後看到她自發努力,成績也在前列份子!做家長的應要自已觀察自己小朋友之能力作出鋪排升學的路途!盲目追求 band 1 學校,而不未去衡量孩子的能力,這反而會對孩子有負面影响!本身也要華德畢業生,對學校有一定情意结,而且感覺到校長,老師都很有爱,校風亦不錯!所以才選擇入讀!

推算b1位係絕對唔可以以人數除三,因為遊戲規則唔係以學校人數多寡除三個banding 比學位(b1,b2.b3),係以成個九龍城區計算,而且到派位應該係計呈三成績去計算唔係以三次平均計算(p.s.等高人confirm)成日都講九龍城區多英中,但成個校網咁多小學,雖然會有直資離場,但仲有班誇網埋黎爭喎,所以我覺得以二線小學計算最盡頭18-20先穩陣少少

我田三日 發表於 18-7-25 09:47

如果已經有個大的,入埋一齊都好的。
一起返學放假考試
照顧方便, 感情又好d

讀書始終係睇孩子本身
如果佢考到 20名之內
都穩陣 band 1

olimo 發表於 18-7-25 12:07
如果已經有個大的,入埋一齊都好的。
一起返學放假考試
照顧方便, 感情又好d
要穩陣, 至少三次呈分都15名內

另一個帖樓主呈一級15, 最後都係B2.......

hkpapa852 發表於 18-7-25 12:22
要穩陣, 至少三次呈分都15名內

另一個帖樓主呈一級15, 最後都係B2.......

我有睇,佢呈一15, 但呈二呈三去了29名。
應該係我兒子的同學

CCHIS 發表於 18-7-24 12:37
頭 5 志願  1.培道 2.九真 3.何官 4.胡兆熾 5.  ...

謝謝你的分享
你女兒升余振強 中二嗎

我跟你的想法相同
係 band 2的,無謂夾硬讀band 1中學

我仲有一個細女, 升4年級
估計是 band 2
如果成績無太大變化
我打算這樣選校

九真( or 培道)
德雅
聖文德
九龍塘中學
德蘭

我最近听到一位在沙田区从事教育工作的人,讲到“大围美林小学”:"那是一间快要被杀校的小学,没人想去读的,千万不要去,好渣的。“,但其实美林一直都维持有35%左右的band1%, 只是18年派位结果还没有post出来。

我又听过有家长说:”真好彩,派到入新华德,九龙城校网好,学校校舍又好!“,但原来新华德的band1%可能连两成达不到。

世事离奇,莫过于此。

猴子爸 發表於 18-7-25 13:47
我最近听到一位在沙田区从事教育工作的人,讲到“大围美林小学”:"那是一间快要被杀校的小学,没人想去读 ...

如果一間二線學校要頭20%才band 1, 咁寶校嗰d要級幾%才band 1呢?

猴子爸 發表於 18-7-25 13:47
我最近听到一位在沙田区从事教育工作的人,讲到“大围美林小学”:"那是一间快要被杀校的小学,没人想去读 ...
就算所謂教育工作者, 好多資料都只係道聽塗說, 人云亦云

美林小學派位唔差, 新華德B1比例低其實幾年前已開始講.

如果到今時今日都唔知, 我只能話佢地係outdated

猴子爸    發表於 18-7-25 14:17
‹ 上一主題|下一主題