用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小迷思
樓主: helloeunicebb
go

音小迷思   [複製鏈接]

回覆樓主

唔同小學有唔同定位,如果家長認同學校理念,音小絕對係一間好學校,喺呢個「求學一定求分數」的社會有其存在價值,給父母及小朋友多一個選擇

sunshineB 發表於 18-7-24 10:22
平心而論,音小的理念並非學術為首,課程我相信會適中,切合小朋友步伐,不會刻意教快/教深,所以小朋友及 ...

好同意你所講有好多重學術既直資學校面試要求好高,根本唔係幼稚園既程度,甚至難過自己見工,真係好睇家長想要啲咩,既想學術好但又唔想咁大壓力,似乎係無可能,一分耕耘 一分收穫,取得平衡並唔係咁易!

回覆 helloeunicebb 的帖子

回覆 sunshineB 的帖子

看左好多人的討論、感覺上音小真是能够比到小朋友相對快樂的童年。感恩有offer、總結起上黎、似乎學校重視收能配合學校的家長、而非懂好多嘢的小朋友。我地住好遠、小朋友也没有學樂器、幼稚園就中规中矩的學券幼稚園。。

XXXX

回覆 puiyee61 的帖子

家長表現一向都是收不收的重點架啦。。。我覺得面試成功與否、父母责任更大。所以如果不成功、不可怪小朋友、父母應該自我檢討多D就真。

fatdogman    發表於 18-7-24 11:43

puiyee61 發表於 18-7-24 11:22
其實呢度有幾多家長, 出年真係入呢間小學先算啦..........好多都係當水泡, 唔想再評論佢收生準則, 有些家長 ...

又咁講, 每間直資/私立學校到底有咩收生準則, 我地路人甲乙丙又真係會知咩?

考入個D都唔肯定自己咩原因入啦! 10個9個咪又係斷估無辛苦.

都係個句, 各花入各眼, 各有各眼花. 唔喜歡人地既選擇亦無必要去踩人場

Nesdove    發表於 18-7-25 10:51
fatdogman    發表於 18-7-24 11:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

XXX

回覆 Happysimplelife 的帖子

puiyee61 發表於 18-7-24 11:47

唔係要踩場, 係覺得呢間收生準則奇怪少少0者.........interview 考父母決唔決志,  ...
其實有邊間, 係唔駛睇吓小朋友/家長啱啱唔老師/校長心水?

除非個間學校真係齋考筆試, 純以成績決定收生吧!

如果我係面試官, 見到某人個小朋友個樣似足乞鬼我人憎個同事咁, 唔駛諗我一定out咗佢. 反正你都無得上訴, 我大仲可以大條道理話個小朋友唔符合學校要求.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 punlik 的帖子

咁你呢句又真係幾岩

puiyee61 發表於 18-7-24 11:52
回覆 Happysimplelife 的帖子

即係父母冇品, 但扮到理念一樣都收?我見上年有另一朋友, 覺得佢D教育諗法好 ...

家長同小朋友既面試都同樣重要,如果唔係就直情唔設有家長面試,有啲學校例如女拔,唔會見家長,剩睇小朋友面試既表現。
至於有offer既最後會唔會讀,呢樣嘢好個人,每個家庭都有自己既考慮,每位父母都係緊張自己小朋友既成長同將來,我相信我同你都一樣!

回覆 puiyee61 的帖子

Sorry,晤係針對你(puiyee61),不過我見你好多posts都執著於學生是否名幼,家長職業,家庭環境,這避免想得太膚淺吧!我老公做地盤的,家住地區係香港人均收入最低頭幾名(有錢極有限),呀仔讀普通學卷學校(絕晤係你口中的名幼),其實有時你認識一個好叻、品格好好的小朋友當係面試個30Mins表達晤到比老師睇你幾咁勁都無用嫁,你又唔係陪佢一齊入去in,你點知佢in得有幾好呢,所以睇開d,如果你覺得依間學校收生方法咁奇怪,晤like依間咪選擇其他law!不過如果你繼續用依個思想諗,可能你陸陸續續都會覺得其他學校收生方法一樣咁奇怪。

puiyee61 發表於 18-7-24 11:17

in 我果個冇問呢D wow, 我都想答多句呢間學校的理念, 佢都唔俾我答, 趕住講佢 ...

Exactly!

上年經驗係根本小朋友表現唔重要, 最重要係家長點答,即使答唔信,亦要有技巧。

我老公同事答唔信,但in左半個鐘,有offer

我就答得冇技巧,5分鐘就走,冇offer。

puiyee61 發表於 18-7-24 12:07

咁都係, 佢地都好慘, 果D名幼, 根本就唔係果杯茶, 當佢150蚊面試班.......但又想駁下 ...

以往都有家長講過學卷學校蝕底。其實想一層不無道理。尤其私校講緊學費唔平,學校真係無把握知道學生係真心喜歡之餘家庭經濟能力也可。我也認識一些考到私小,叩到門放棄。

puiyee61 發表於 18-7-24 11:17

in 我果個冇問呢D wow, 我都想答多句呢間學校的理念, 佢都唔俾我答, 趕住講佢 ...

其實直私in家長,重視呢部分都正常,好多間都會in
咁之前問卷,答得唔好(依你咁講),其實唔收都正常,因為佢想搵啱理念家長,咁如果答完唔啱學校心水,唔收都正常啦!
其實我唔覺得佢收生奇怪,不過我都認同決志最接受唔到。
其實我覺得你不停講人地收名幼,事實普通幼稚園佢都有收。
‹ 上一主題|下一主題