用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小迷思
樓主: helloeunicebb
go

音小迷思   [複製鏈接]

諗住小朋友去考大眾水泡應該實食無黐牙, 點知竟然收reject又真係唔係咁好受既.

心裡不是味兒, 結果跟住出現咗一堆收生要求古怪, 學費唔抵等既既論點

大家唔好咁快回歸祖國, 學國內同胞咁玻璃心啦!

fifi47    發表於 18-8-3 13:40
lingan    發表於 18-7-27 10:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-26 10:42
諗住小朋友去考大眾水泡應該實食無黐牙, 點知竟然收reject又真係唔係咁好受既.

心裡不是味兒, 結果跟住出 ...
直擊要害

如以DSE成績比較, 音中成績比真道 / 播道 / 羅氏基金 好嗎?

lkwkenneth 發表於 18-7-26 13:12
如以DSE成績比較, 音中成績比真道 / 播道 / 羅氏基金 好嗎?
音中既DSE成績, 比真道同播道好 (聽聞播道今年有大進步, 如果係真有可能今年好過音中)

羅氏近幾年補底救得好, 成績提升番, 整體好過音中

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可能接受唔到,所以有咁既反應。小朋友既狀態同情緒完全控制唔到,仲要加埋咁多外在因素,我唔會咁有信心覺得自己小朋友一定得,做好準備,盡左力咪算囉,而且又唔會無書讀,邊個會知道最後結果?做乜要咁執著,仲要執著到反轉豬肚去抹黑學校,為乜呢?希望只係喺呢度講,唔好喺自己小朋友面前咁講,身教好重要,喺小朋友面前要正面啲!

lamhoilam 發表於 18-7-24 23:20
有朋友讀音小,話老師好有愛心,讀得開心。
音小係學費好似貴(其實包一樣樂器,唔算貴啦),同成績唔叫好 ...

我都同意可以包學一種樂器,又有正統既音樂課程唔算貴。難得大家都需要學音樂,所以同學間一定有好風氣去讀音樂。
世上真係無免費午餐!又要無壓力,又要成績好,一定無可能,好似又為食,又唔肯做運動,要瘦一定無可能!

hkpapa852 發表於 18-7-26 13:25
音中既DSE成績, 比真道同播道好 (聽聞播道今年有大進步, 如果係真有可能今年好過音中)

羅氏近幾年補底救得 ...

播道今年DSE
33222 或以上 >70% (全港為37.4%)
整體level 4 或以上 52% (全港為34.8%)

同音中比如何?

lkwkenneth 發表於 18-7-26 15:53
播道今年DSE
33222一定好過音中
但因為音中只公佈5+, 無法直接和播道比較

請問播道既資料係邊度見到呢?

hkpapa852 發表於 18-7-26 15:58
33222一定好過音中
但因為音中只公佈5+, 無法直接和播道比較

簡介會,你要唔要? 我email你?不過最有用既數據我都講左了。

lkwkenneth 發表於 18-7-26 15:53
播道今年DSE
聽校長講今年播道DSE班人係由P1直讀上去,所以可以話係第一批自家製一條龍播道生... 預計黎緊成績會慢慢向上...

hkpapa852 發表於 18-7-26 13:25

羅氏近幾年補底救得 ...
我去聽講座, 今年33222百分比達7成, 整體學生成績L4+有52%, 比較上年真係進步左!!
音中係差在中文科......

sinsinlo 發表於 18-7-26 16:11
我去聽講座, 今年33222百分比達7成, 整體學生成績L4+有52%, 比較上年真係進步左!!
音中係差在中文科......
...
有如此成績, 播道可謂苦盡甘來了!

羅氏同播道都持續進行, 反而真道就斯人獨憔悴

AgapePa 發表於 18-7-23 12:36
直資留位費約$400
但私校留位費最少$1000,有私校收$1500、甚至二千幾都有。
所以音小算私校留位費最平。
我記得九龍城有中學的c小, 留位費600左右咋喎 !

hkpapa852 發表於 18-7-26 16:14
有如此成績, 播道可謂苦盡甘來了!

羅氏同播道都持續進行, 反而真道就斯人獨憔悴

PMed

回覆 lkwkenneth 的帖子

今年明顯音中包尾了,播道,王錦輝3322今年都達70%真道情況特殊,因為60個精英去咗考IB,但剩下的都與音中水平相約,代表多你50人考到資助大學,其實真道真正實力唔錯。

greendaddy 發表於 18-7-26 19:52

今年明顯音中包尾了,播道,王錦輝3322今年都達70%真道情況特殊,因為60個精英去 ...

去年真道45%入大學, 知否幾多入本地資助大學?

有人知道聖瑪加利如何嗎?

greendaddy 發表於 18-7-26 19:52

今年明顯音中包尾了,播道,王錦輝3322今年都達70%真道情況特殊,因為60個精英去 ...

邊到睇到真道考dse既成績同音中相約?真道校網只講2+既百分比。。。

回覆 sinsinlo 的帖子

BK 資料顯示兩間3322都係5X%
‹ 上一主題|下一主題