用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行與私校的 苦惱。
go

自行與私校的 苦惱。 [複製鏈接]

本人女兒是聖心幼生,2019年升小,得10分,家住九龍(不是九龍城)

我曾見ek討論區講,聖心私小會留位比聖心幼生。

我亦曾見其他討論,如果升小自行聖心幼不選聖心津小,聖心私小是不會留位比聖心幼生,不知是否真確?

如果我自行想報天神(同一教會),聖心私小真的不會留位給我嗎?請教有否前人有這個例子?
請教各位指教!
   0    0    0    0

回覆樓主

聖心與天神同屬嘉諾撒會學校,唔會唔俾選架!

kenobaby 發表於 18-7-21 19:08
聖心與天神同屬嘉諾撒會學校,唔會唔俾選架!
聽聞如果同會,有一間收咗,另一間知道便不會收,不知是否真的?

Gloriakiu 發表於 18-7-21 19:01
本人女兒是聖心幼生,2019年升小,得10分,家住九龍(不是九龍城)

我曾見ek討論區講,聖心私小會留位比聖 ...

今年我識有位朋友女都是聖幼,自行時選了12網女校,沒選聖津,但私小都有第一輪取錄朋友女兒,所以唔存在因無自行聖津,而私立部唔收

醒目開學勳章 王國長老

Gloriakiu 發表於 18-7-21 19:22
聽聞如果同會,有一間收咗,另一間知道便不會收,不知是否真的?

聽講係,不過係叩門部分(即派到聖家,聖心唔會叩門時收你)

Gloriakiu 發表於 18-7-21 19:22

傳聞係叩門階段同會既津校都唔會爭學生,但同會私校去叩津校係可以,即聖心私立部叩天神、St Mary, 聖津等係可以收

MMMaMa12 發表於 18-7-21 19:54
今年我識有位朋友女都是聖幼,自行時選了12網女校,沒選聖津,但私小都有第一輪取錄朋友女兒,所以唔存在 ...
請問你朋友申請自行時,私小取錄是在公布了自行之後嗎?

Charlotte_mom 發表於 18-7-21 19:55
聽講係,不過係叩門部分(即派到聖家,聖心唔會叩門時收你)
不過我不是住在九龍城區,自行得10分,只可抽甲部。如果派位不成功,咁私小又收咗,即是我不能反轉頭叩天神?

MMMaMa12 發表於 18-7-21 20:03
傳聞係叩門階段同會既津校都唔會爭學生,但同會私校去叩津校係可以,即聖心私立部叩天神、St Mary, 聖津等 ...
謝解答,咁明啦!
‹ 上一主題|下一主題