用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE考生未來幾年繼續少,係咪大學收生分數會下降? ...
go

DSE考生未來幾年繼續少,係咪大學收生分數會下降? [複製鏈接]

5+比例年年差不多,少咗人考即少咗人考到高分,學位數量不變,係咪收生分數會下降,還是收多D non jupas?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

今年夠請左成年話人少左啦,結果考到3322嘅人數不變,競爭咪又係一樣

hksarhksar    發表於 18-7-21 19:57

我覺得會,除非大學為保障收生質素,減少學額。大學學位不變的話,就唯有拉低分數線。

自資院校實會,因為要救亡,無足夠學生人數,就無法申請大學一名。去年珠海申請失敗主要原因係學生人數唔夠法定要求。
前車可鑑,DSE考生減少而取得33222比例不變的話,自資院校除非降低要求,否則收唔夠學生就會滅亡

nillnill 發表於 18-7-21 22:27
自資院校實會,因為要救亡,無足夠學生人數,就無法申請大學一名。去年珠海申請失敗主要原因係學生人數唔夠 ...
唔駛擔心,大灣區大把學生。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/203276/%E6%AA%A2%E8%A8%8E%E8%87%AA%E8%B3%87%E5%B0%88%E4%B8%8A%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B0%8F%E7%B5%84-%E5%8F%AF%E8%80%83%E6%85%AE%E6%94%BE%E5%AF%9B%E9%99%90%E5%88%B6-%E5%BE%9E%E5%A4%A7%E7%81%A3%E5%8D%80%E6%8B%9B%E6%94%B6%E9%9D%9E%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E5%AD%B8%E7%94%9F

October. 發表於 18-7-21 22:06
我覺得會,除非大學為保障收生質素,減少學額。大學學位不變的話,就唯有拉低分數線。 ...

其實政府有冇規定各科學額 Jupas 比例

醒目開學勳章 王國長老

nillnill 發表於 18-7-21 22:27
自資院校實會,因為要救亡,無足夠學生人數,就無法申請大學一名。去年珠海申請失敗主要原因係學生人數唔夠 ...

我都覺,自資至最驚維唔到皮

CPLA 發表於 18-7-21 23:24

唔知。

我淨係知道,某年去某資助大學聽講座,收生負責人話,佢地學系收生有10%上下限。

無。你可以揾返呢幾個月立法會會議,教育局長覆議員嘅書面回覆---局長類似回答"大學自主收生,擇優而取..

icecream.choco    發表於 18-7-25 10:58

到今日為止都係: 無
都係院校自決,好似醫學院年年都有起碼一半Non JUPAS既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 18-7-21 17:48
今年夠請左成年話人少左啦,結果考到3322嘅人數不變,競爭咪又係一樣
今年整體2+同3+比例係高咗,但4+同5+係低咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-7-24 13:51
到今日為止都係: 無
都係院校自決,好似醫學院年年都有起碼一半Non JUPAS既學生
...

聽國際學校家長分享,今年港大醫科CO係IB 45滿分,而中大係43
家長話趕客

Charlotte_mom 發表於 18-7-24 13:58
聽國際學校家長分享,今年港大醫科CO係IB 45滿分,而中大係43
家長話趕客
...
鬼叫香港考IBDP班學生考得咁好咩!
所以我一直認為要靠IBDP入熱門科目,其實只會越嚟越難。反而GCE-AL可能會易D

hkpapa852 發表於 18-7-24 14:02
鬼叫香港考IBDP班學生考得咁好咩!
所以我一直認為要靠IBDP入熱門科目,其實只會越嚟越難。反而GCE-AL可能 ...

IBDP, GCE-AL.... 考得好就話入香港熱門科目好似容易啲, 大吉利是唔係考得差只係考得中間咁就唔係太好, 如果大學資助學位唔收要讀自資學位如想入讀**政府資助嘅 (NMTSS) 課程, 但IBDP, GCE-AL考生係無資格享受資助學費呢個福利, 要俾全費都幾貴.

為修讀香港自資學士學位課程學生提供的免入息審查資助計劃(“資助計劃”(NMTSS))(政府資助學費$30,800元) https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt-annual-subsidy.html 合資格院校開辦的合資格全日制經本地評審本地及非本地自資首年學士學位及銜接學位課程名單(二〇一八/一九學年入學)

** 自資學士學位課程學生提供的免入息審查資助計劃嘅學費資助 (NMTSS)
FAQ:
https://www.cspe.edu.hk/resources/pdf/tc/NSS/NSS_FAQ_TC.pdf
8. 持有香港中學文憑考試以外的資歷(如國際預科文憑(IB)、普通教育文憑高級程度考試(GCE-A Level)等)的學生,如入讀合資格的自資首年學士學位課程,是否合資格獲資助?

答: 持有國際預科文憑、普通教育文憑高級程度考試等資歷的學生,因沒有在香港中學文憑考試中考獲「3322」成績(請參閱第67題),並不符合資格,不會獲得資助以修讀自資首年學士學位課程

小時了了 發表於 18-7-24 14:17
IBDP, GCE-AL.... 考得好就話入香港熱門科目好似容易啲, 大吉利是唔係考得差只係考得中間咁就唔係太好, 如 ...
IBDP多咗人考, 平均成績拉高咗收生要求自然提高

GCE-AL/AP等少人考, 相對無咁大比較

當然, 入唔到UGC degree就蝕底.

但正常推論, 會考得GCE-AL/AP個班, 其實目標應該一係3大, 一係出國啦, 其餘什麼政府資助課程, 應該唔會care

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-7-24 14:17
IBDP, GCE-AL.... 考得好就話入香港熱門科目好似容易啲, 大吉利是唔係考得差只係考得中間咁就唔係太好, 如 ...

讀得非本地通常銀根較鬆動

hkpapa852 發表於 18-7-24 14:39
IBDP多咗人考, 平均成績拉高咗收生要求自然提高
GCE-AL/AP等少人考, 相對無咁大比較
當然, 入唔到UGC degree就蝕底.
但正常推論, 會考得GCE-AL/AP個班, 其實目標應該一係3大, 一係出國啦, 其餘什麼政府資助課程, 應該唔會care

嗯! IBDP, GCE-AL/AP 我相信考8大熱門科目有優勢外, 但用 Non-JUPAS 途徑入香港嘅自資學位 ( NMTSS「資助計劃」& SSSDP「資助計劃」)係無優勢.

正如你及樓上所講, 當家長係香港直資學校選 IBDP, GCE-AL/AP 等課程唔考 DSE, 選擇只有8大 Non-JUPAS 位及海外大學了. 反而, DSE考生多啲政府資助學位選擇

指定專業/界別課程資助計劃(SSSDP「資助計劃」)課程
FAQ 問7. 非香港中學文憑試的學生是否可申請此計劃? https://www.cspe.edu.hk/tc/sssdp/faq.html

答7. 此計劃的資助學額主要是透過「大學聯合招生辦法」分配,對象為香港中學文憑試的學生。如經「大學聯合招生辦法」各輪遴選收生後仍有餘額,為充分地運用資助計劃所提供的學額,培育所需人才以支援殷切需要人力資源的行業,我們准許參加計劃的院校直接錄取本地學生,但人數不得超過各指定課程的10%資助學額。

Charlotte_mom 發表於 18-7-21 17:48
我仲比人話, 你考咩都易啦, 今年人數少左咁多

回覆樓主

今年港大醫學院嘅收生情況係咪就係反映緊熱門科目/神科為保收生分數而收少啲DSE考生。

問題係考生人數未來幾年繼續下降,各科考到5+ 以上人數越來越少,神科位就流失晒俾 non jupas 考生。

‹ 上一主題|下一主題