用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪莉曼 vs 德望
樓主: Happybabyhbb
go

瑪莉曼 vs 德望   [複製鏈接]

delete

雲牛 發表於 18-7-23 10:40
回覆 janice_hahahehe 的帖子

沒有直屬中學的小學, 要爭入頭10% , 競爭是十分激烈的, 大家都係爭逐那零點 ...
有直屬中學...要爭入頭10%...一樣競爭是十分激烈的 ~~~

whitepurin 發表於 18-7-23 10:44
地點差咁遠,我覺得看地點較重要,7:30要上到飛鵝山,不是講笑。

其實兩間學校的好壞處各有不同,好睇本人 ...

兩間我都不會過海讀,如果决定不到錢又不是考慮,就揀近D一間

雲牛 發表於 18-7-23 10:40

沒有直屬中學的小學, 要爭入頭10% , 競爭是十分激烈的, 大家都係爭逐那零點 ...

係呢..無直屬中學既津小,競爭一定激烈,所以我女那時自行可以返沙田母校,雖然話沙田band 1 英中多,不過因為無直屬中學,我都唔想比女返去讀,我唔想要小朋友要做咁多功課,操練。

但有直屬中學既MPS, Paul Cat etc 就唔同,位於11,12網的傳統女津、家庭背景, 學生質素應該無咁參疵。

所以真係好難一概而論津小定直私好, 最緊要睇邊間適合小朋友和家庭需要。

如MPS vs GHS . 我係support MPS. 因為我識既朋友女兒讀MPS 都超輕鬆開心,佢地家庭在經濟教育上既支持都好好,都揀津校吖。

janice_hahahehe 發表於 18-7-23 12:09
係呢..無直屬中學既津小,競爭一定激烈,所以我女那時自行可以返沙田母校,雖然話沙田band 1 英中多,不過 ...
相信樓主朋友,已有决定。
spc vs GH, mps  的討論開另一post會合適d

siden 發表於 18-7-22 03:12
兩間都好好

不過,我只聽過有人GH插班走去Marymount,未聽過倒番轉

100%同意

其實來來去去,好多人都只係關注校內競爭大谷吾谷,但睇遠少少你想小朋友到外地升學定留港讀大學?如果留港考dse,到時你小朋友考試對手都係谷果班學生,問題係你想先甜後苦定先苦後甜,避得一時都避吾倒一世。如果小朋友可以受谷比我就盡量去馬吾洗想太多。

QQfishs 發表於 18-7-23 14:26
其實來來去去,好多人都只係關注校內競爭大谷吾谷,但睇遠少少你想小朋友到外地升學定留港讀大學?如果留港 ...
👍

回覆樓主

如果講品德GH 女仔乖過MPS.

QQfishs 發表於 18-7-23 14:26
其實來來去去,好多人都只係關注校內競爭大谷吾谷,但睇遠少少你想小朋友到外地升學定留港讀大學?如果留港 ...

非常同意先苦後甜說法!不辛苦那有好成績!成績是努力的成果!
選GH 可以留港考DSE,或將來出國也可以,英文是教快一年,如果小朋友英文根基不好,讀GH一定辛苦,但為將來打算,我希望更上一層樓提升語文能力,GH 是好選擇!
還有GH校舍有50米室內泳池,和室內籃球場,空間超大!培養運動環境真的很好!

怀妈妈新手 發表於 18-7-24 18:27
非常同意先苦後甜說法!不辛苦那有好成績!成績是努力的成果!
選GH 可以留港考DSE,或將來出國也可以,英 ...

50米泳池   

回覆樓主

MPS / Paul Cat vs GHS, 我都唔會選GHS。首先45人大班,實在唔理想。更重要是,很多人support GHS時著眼點是讀得好就點點點、音體叻又點點點,大家會expect女兒是很優秀的,但若女女不是優秀那批,又會點呢?就算GHS有7成上中學,上唔到的又點呢?我認識多於一位GHS女孩,是派黃大仙b3!谷到行,畀6年錢,最後入b3,真係好慘!有人又會話讀唔掂GHS,MPS / Paul Cat都讀唔掂啦。但兩間津校升上中學部比例高,尤其Paul Cat,中下游學生也上到中學部,就算入唔返,灣仔網也可入何東,應比黃大仙大部分b2&3學校好。如果比較英文,MPS一定跟GHS不相伯仲!

adriantai 發表於 18-7-25 07:33
50米泳池
水質好,
大力泳會都租德望個泳池用

WinnieCatCat 發表於 18-7-25 08:49
MPS / Paul Cat vs GHS, 我都唔會選GHS。首先45人大班,實在唔理想。更重要是,很多人support GHS時著眼點 ...

所以我唔會諗讀得掂唔掂呢個問題.
如果大家都係名牌, 會考慮係學校特質~地點~學費.

回覆 Happybabyhbb 的帖子

vote for MPS

PTL_L 發表於 18-7-22 21:02

其實Paul cat輕唔輕鬆真係睇人,我囡hea hea 地讀書,但每年都攞到成績優異 ...

每間學校係有自己既獨特優點同教學理念,你同意既就讀, 吾同意既就吾好讀,吾好要學校就你小朋友。 好既學校都會有小朋友考第尾, 問題係你有無盡力先? 朋友讀沙田名校成日比老師鬧話佢差影響學校, 到考公開試咪一樣考得好入三大。去b3b2, 如果你係得既咪好易考個第一比人睇, 吾好連b3都讀吾掂咁個問題咪係人吾係學校。學校係硬件環境加教學理念, 吾係入到就包生仔, 我個人比較著重學習氣氛同品格教養。睇清礎小朋友既性格同能力而決定學校先係上策。

phonengan 發表於 18-7-25 09:44
水質好,
大力泳會都租德望個泳池用
籌咗咁多年錢, 用都未用過..咩而家學校個池可以租借比外來人用架??

Felix223 發表於 18-7-25 11:37
籌咗咁多年錢, 用都未用過..咩而家學校個池可以租借比外來人用架??
乜平時學生無得用架? 係就有點可惜
‹ 上一主題|下一主題