用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升學必用apple 電腦?
go

英國升學必用apple 電腦? [複製鏈接]

聞說大部分英國留學同學都用mac 機   如果唔用,而係用行window既 notebook, 聽聞可能到時做project 時有conflict !

請問係咪真係9成人用mac 機?

1    0    0    0
Happy Together

回覆樓主:

唔會。

大學有免費 Microsoft Office,所以不成問題。

非 Mac 用家多 d。

Tassie    發表於 18-7-21 15:59

當然不是!呀囝响英國六年來都不用mac 機, 新學年Yr.2繼續用window, 從來沒有問題出現。

Tassie    發表於 18-7-21 15:59

回覆樓主

亞仔讀中學,我問咗學校,prefer Window.  

Tassie    發表於 18-7-21 15:58

唔係喎!兩仔用開window,冇問題呀!

Tassie    發表於 18-7-21 15:58

回覆 Tassie 的帖子

阿仔話一半半,不過佢係香港中學時用開MacBook, 覺得好啲

回覆樓主

阿女學校都是用 apple MAC , 所以 剛過去讀時 比了部舊Samsung 她去用,用用下 壞了 , 所以到買新電腦時都買番 MACBook 比她用 。

回覆樓主

我個仔都用mac book ,可靠D!

我個囡部MacBook Pro2016 年尾出機,年年維修,Apple今日有位叫Wallace在TST shop,回覆我說好遺憾,因為你沒有買AppleCare,所以幫唔到你,找不出問題原因,又話可能係adobe photoshop問題 (我個囡只付款買了正版的Adobe photoshop)賴得就賴好能係adobe photoshop , 唉,部機不斷自已關機,又話Hardware check 5 到有事,我無Applecare,無得免費換,要付$6,xxx 換底板,所以請購買Apple Mac 時仔細考慮。
原因咁貴,是因為現在的超薄,是把所有部件都裝在主板連Harddisk,有事就要一抽過換,不能只換部份,因此維修就一定費。

回覆 Janny 的帖子

我係 TST shop 買,職員有提醒一定買 Apple Care,尤其去外國讀書的話。
好多人講過為賺錢,好多機器有 set 自己壽命,夠鐘就 bye bye 迫你洗錢,所以不得不買維修保養。

Tassie 發表於 18-7-21 11:11
聞說大部分英國留學同學都用mac 機   如果唔用,而係用行window既 notebook, 聽聞可能到時做project 時有co ...
當然不是,Windows 機為主。
‹ 上一主題|下一主題