用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生playgroup&幼稚園
go

民生playgroup&幼稚園 [複製鏈接]

想問下有無家長知道民生playgroup同民幼嘅老師係咪同一班老師定唔同㗎? 面試會唔會遇到playgroup老師? (我知讀佢playgroup唔一定入到幼稚園。)求有經驗的家長解答,謝謝!
   1    0    0    0

我之前上的時候遊戲班的老師和民幼的老師是不同的!
Playgroup的老師是外包的!

吳婉琳 發表於 18-7-22 08:23
我之前上的時候遊戲班的老師和民幼的老師是不同的!
Playgroup的老師是外包的! ...

謝謝回覆,即是幼稚園面試是不會遇到playgroup 的老師嗎?

回覆 Kwan0406 的帖子

面試不會有遊戲班的老師的!其實自己覺得讀民生的playgroup沒什麼太大的作用!價錢又貴又要家長陪堂!其實不如自己在屋企自己教買點小手工給小朋友玩!
我的女由2800/10堂讀到3800/10堂!
我覺得唯一好處是之前報名幼稚園時不駛排隊拿報名表!

純屬個人意見!不喜勿插!

吳婉琳 發表於 18-7-23 10:44

面試不會有遊戲班的老師的!其實自己覺得讀民生的playgroup沒什麼太大的作用!價錢 ...

唔該晒啊

民生playgroup沒有分月齡上堂的嗎? 大、中、細b 都上同一班?

RC_2014 發表於 18-7-23 13:41

民生playgroup沒有分月齡上堂的嗎? 大、中、細b 都上同一班?

我目測應該係每隔半歲來分班

回覆 吳婉琳 的帖子

贊同我女讀左民生playgroup,又學吾到野,又冇助佢入民生,曬錢,最後一場空。

吳婉琳    發表於 18-7-24 03:18

讀左一年半民生PLAYGROUP...18/19有K1 PM OFFER.....最終冇TAKE OFFER

tommy819 發表於 18-7-24 11:29
讀左一年半民生PLAYGROUP...18/19有K1 PM OFFER.....最終冇TAKE OFFER
為甚麼?  有更好選擇?

回覆樓主:

讀左一年半,我又覺得ok喎,小朋友一直都好鍾意, 最後有offer。

回覆 keroppi323 的帖子

選了另一女校

回覆樓主

請問有offer的 是否面試表現很好?

民生PLAYGROUP係我上左咁多個PLAYGROUP最差既, 同價位上過PEBBLES, LITTLE HABS, 呢兩間完勝民生
1) 地方細: 民生用幼稚園班房作為上PG地方, 入面太多枱櫈, 但PG係唔需要用. 令活動空間減少, 佢一班又有成10個小朋友上, 加埋家長, 好迫, 當玩集體活動時會堆埋一齊

2) 資源少及差: 俾得呢個價錢, 估唔到播音樂係老師用自己部電話駁擴音機, 玩玩具係每個小朋友輪流玩一個玩具, 係一隻玩具, 其他小朋友係度等......學之園差不多價錢, 人地係一人玩一個玩具, 一齊玩

3) 做手工勞作真係好唔掂, 提供既物資同佢個學費價錢唔成正比, 真係想講一句駛唔駛咁慳呀!

4) 老師無愛心: 小朋友走開, 唔理, 佢只會理留心既小朋友, 當走開個D無到, 另外兩間, 老師都有幫下手引導坐唔定既小朋友

5) 上到一半需要轉去第二個課室上, 小朋友要走出去班房外面等, 冬天時真係吹足5分鐘西北風, 凍死人, 其實兩間班房之間係連住, 唔明點解要小朋友出去食風等

總體上佢只係食住自己學校名氣見人開PG佢又開PG, 但又無俾誠意投入資源落去, 仲要收咁既價錢, 真係當晒你地D父母係水魚, 其實根本對上K1無用處, 佢一班有10人, 同一時段有10班, 有3個時段, 即係有300人上PG!  K1有幾多學位? 自己諗諗

回覆樓主:

我今年上左一期,都發覺同其他人講既一樣,老師冇咩愛心。唔會點教導小朋友,小朋友跟不上的話,老師都不會幫手,因為有太多小朋友要照顧。
所以果期完左,冇再繼續了。

相信係睇你遇唔遇到好老師,但呢次經歷對我囝黎講,學唔到野。

HK-CR7 發表於 18-7-26 16:38
民生PLAYGROUP係我上左咁多個PLAYGROUP最差既, 同價位上過PEBBLES, LITTLE HABS, 呢兩間完勝民生
1) 地方細 ...

完全同意, 上左一期冇再報

HK-CR7 發表於 18-7-26 16:38
1) 地方細 ...

認同,老師真係無咩愛心,又無咩嘢學到,仲愈加愈貴。好唔鍾意佢哋偏心叻嘅小朋友,表現無咁好就唔理你,上過其他playgroup老師有愛心耐性會引導,做唔到都唔會對你差
‹ 上一主題|下一主題