用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如何界定和比較一線小學
樓主: dgshygh
go

如何界定和比較一線小學   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-7-26 14:11
都有可能架,例如:聖保羅呢幾年都開唔成「中國文學」

咁男仔文科料真係澤洗,男女校按總成績揀科無運行,男校又多數係數理強,少開甚至有時唔開某D 文科。。。

retriever 發表於 18-7-26 14:05
果D 傳統學校有自己傳統文化,未必係為安全網。

佢哋育人,有時會覺得知識要文中有理,理中有文,希望果 ...

傳統名校當然有自己一套啦, 我講話"筑安全網"係話為我仔打算啫, 雖然老師評佢學習能力全面,但我哋為佢能夠在DSE高效發揮(3年后會變成點,真係唔知) , 都係想保守啲.

理中有文當年好啦,知多點人文科學, 對自己人生及成長有幫助. 不過, 歷史…文學…這些可以在校內讀, 也可以課外自己學.

October. 發表於 18-7-26 15:18
傳統名校當然有自己一套啦, 我講話"筑安全網"係話為我仔打算啫, 雖然老師評佢學習能力全面,但我哋為佢能夠 ...

我當年係全理科,而家幾十歲人,走去讀返社文法史哲,係確有唔同體會。

將來自學當然可以,但段估傳統名校,係想你從小有機會開始接觸,希望較早有不同視角。

retriever 發表於 18-7-28 15:23
我當年係全理科,而家幾十歲人,走去讀返社文法史哲,係確有唔同體會。

將來自學當然可以,但段估傳統名 ...

係呀, 唔少人係社會打滾過後,愛上咗文史哲,我老公都係,我地呢排星期六日追TVB既《中國通史》。對先秦果段歷史,了解多咗。

某傳統名校唔允許學生全理科既做法既目的,我唔排除任何可能性。

‹ 上一主題|下一主題