用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 廣州中醫藥大學讀中醫
樓主: cwp18
go

廣州中醫藥大學讀中醫 [複製鏈接]

回覆 小時了了 的帖子

心理學比較麻煩,要DSE考試成績一流先有機會入讀, 而且臨牀心理學起碼要讀埋Master先入到行, 能升讀原來大學PG必須好標青校內成績, 外國大學入學一樣要求好高及好多人爭,  好多臨牀心理學家都有PhD學歴,要想入理想科目必須有實際成績 backup 先得, 與其在大海勉強做虾毛(未知得唔得), 不如在河中有機會做蛟龍好過, 選擇較貼近現實嘅理科目, 將來個人成就可能會更大。

sheenaho 發表於 18-7-20 20:39
廣州中醫藥大學在國內頗出名

是的,很出名

ricetaster 發表於 18-7-20 22:17
回覆 cwp18 的帖子

因為關乎自己前途, 你要政府資歴評審 check 清楚先, 即使得都妳都係掹車邊報名, 要過4 ...

所以我都有所顧慮,不過始終都大個囝,決定權都係佢嗰度,我只係想搵多點資料給他,在香港用四年時間讀一個工商管理系好 或是 用五年去廣州讀中醫

小時了了 發表於 18-7-20 23:36
BTW, 我想我女讀中醫的,雖然搵唔係好到食,但有一技旁身嘛!

謝謝你的資料很有用,想問下你個女幾大?
今年考完DSE嗎?

廣州中醫藥大學,舊稱廣州中醫院,讀中醫來說,算是廣東省最有名的大學。

廣州中醫藥大學對香港DSE學生的成績要求不算高。對有興趣讀中醫但在香港找不到學位的學生來說,是一個不錯的選擇。

祝成功入讀心儀的大學。

cwp18 發表於 18-7-21 12:59
謝謝你的資料很有用,想問下你個女幾大?
今年考完DSE嗎?
小女今年升中二

www 發表於 18-7-21 14:18

廣州中醫藥大學,舊稱廣州中醫院,讀中醫來說,算是廣東省最有名的大學。

返香港考牌的話,每個省只有一間(廣東省有兩間)認可的大學可以讀完返香港考。你可以上中醫藥管理委員會的網站搵到資料。
要睇個小朋友性格,有啲獨立啲,一個人去到上海、南京,一年只可返來一兩次,更專注讀書。有啲想黏屋企多啲,廣州就可以成日返香港。
另外,中醫睇病用藥與氣候、飲食有關,廣州較接近香港,他日返港執業,開藥習慣會較接近。

ricetaster 發表於 18-7-22 12:16
返香港考牌的話,每個省只有一間(廣東省有兩間)認可的大學可以讀完返香港考。你可以上中醫藥管理委員會 ...

「每個省只有一間(廣東省有兩間)認可的大學可以讀完返香港考」?? 真唔真呢?
印象中廣東省至少有三間認可的大學可以讀完返香港考中醫:
廣州中醫藥大學、南方醫科大學、暨南大學。

我覺得返去讀中醫好些, 因為始終是專業, 而bba不是專業, 找工不容易.

ricetaster 發表於 18-7-22 12:16
返香港考牌的話,每個省只有一間(廣東省有兩間)認可的大學可以讀完返香港考。你可以上中醫藥管理委員會 ...

中醫睇病用藥與氣候、飲食有關,廣州較接近香港,他日返港執業,開藥習慣會較接近。————我都覺得係

小時了了 發表於 18-7-21 14:45
小女今年升中二

咁仲有大把時間考慮

kk1186 發表於 18-7-22 15:08

我覺得返去讀中醫好些, 因為始終是專業, 而bba不是專業, 找工不容易. ...

謝謝你的意見,今晚就知收唔收

醒目開學勳章 王國長老

cwp18 發表於 18-7-22 15:56

祝順利

cwp18 發表於 18-7-22 15:56

祝成功入讀心儀的大學!

cwp18 發表於 18-7-19 16:07
阿囝DSE best 5 21分,讀商科,但中五開始突然對中醫有興趣,因為沒有讀理科,所以入不到浸大中醫(不過得2 ...

內地大學中醫是理科, 香港文科生去讀中醫? 化學 生物是基礎

cwp18 發表於 18-7-19 16:07
阿囝DSE best 5 21分,讀商科,但中五開始突然對中醫有興趣,因為沒有讀理科,所以入不到浸大中醫(不過得2 ...

https://careerguidance.edb.hkedcity.net/edb/export/sites/default/lifeplanning/.pdf/whats-new/2018_mainland.pdf >>> P.15 中醫藥大學,共有11所
北京中醫藥大學、天津中醫藥大學、上海中醫藥大學、南京中醫藥大學、浙江中醫藥大學、福建中醫藥大學、江西中醫藥大學、遼寧中醫藥大學、廣州中醫藥大學、成都中醫藥大學、廣西中醫藥大學

P.21 中醫專業可在香港考試取得執業資格 網址:www.cmchk.org.hk

內地升學免試招生計劃選科策略: https://careerguidance.edb.hkedcity.net/edb/export/sites/default/lifeplanning/.pdf/whats-new/2018_mainland_hyc.pdf >>> P.13  2018年中醫執業資格試舉辦認可課程的院校名單

中醫規管制度 http://www.cmchk.org.hk/cmp/chi/#main_rcmp.htm

常見問題 2:如何獲得舉辦中醫組認可課程的院校名單?

答2:中醫組認可載於考生手冊附表一的大學及中醫藥院校所舉辦的不少於五年全時間制及符合考生手冊第一部分第(二)項課程要求的中醫本科學位課程。中醫組會於每年接受參加中醫執業資格試申請時公布認可課程的院校名單。http://www.cmchk.org.hk/cmp/pdf/2018ExamHandbook.pdf >>>P.29   2018年中醫執業資格試舉辦認可課程的院校名單

回覆 小時了了 的帖子

總共有31間認可國內中醫药大學, 其畢業生可直接參加本港中醫執業試。

http://www.cmchk.org.hk/cmp/pdf/AnnexJ.pdf

ricetaster 發表於 18-7-24 01:20
回覆 小時了了 的帖子

總共有31間認可國內中醫药大學, 其畢業生可直接參加本港中醫執業試。
係30間

cow 發表於 18-7-24 08:31
係30間

可能係北京针炙骨傷學院和北京中醫药大學合併了,所以少咗一間,的確係30間。

cwp18 發表於 18-7-22 15:48
中醫睇病用藥與氣候、飲食有關,廣州較接近香港,他日返港執業,開藥習慣會較接近。————我都覺得係

我都幾信中醫, 因為以前打工做位X堂, 經常接觸中藥材料. 而且當時有員工福利係門市執藥, 推拿針灸有員工優惠.

前兩年自己有段長時間腰背痛得好犀利, 經同事介紹去咗呢度睇中醫針灸: http://www.ucn.org.hk/?c=contact_cm >>> 呢度啲中醫來自五湖四海例如北京中醫藥大學, 上海中醫藥大學, 廣州暨南大學, 南京中醫藥大學, 廣州中醫藥大學, 因為長期病患關係我同其中一個睇開嘅中醫師混熟及吹水, 我問佢中國咁多中醫藥大學, 其實邊間好呢? 佢嘅回答同樓上網友講嘅一模一樣: "中醫睇病用藥與地區、氣候、飲食有關" 醫師話例如北方人鍾意食辛辣野, 南方人濕氣重, 係醫院實習時不同地方嘅病症好唔同, 如果日後想係南方行醫最好係南方讀中醫; 但如果想係北方行醫, 當然去北方讀會好啲.

‹ 上一主題|下一主題