用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 廣州中醫藥大學讀中醫
樓主: cwp18
go

廣州中醫藥大學讀中醫 [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-7-24 10:37
我都幾信中醫, 因為以前打工做位X堂, 經常接觸中藥材料. 而且當時有員工福利係門市執藥, 推拿針灸有員工優 ...

謝謝你
阿囝已經收到廣中醫的取錄通知
不過仲有時間考慮下

YDLFATHER    發表於 18-7-24 21:38
小時了了    發表於 18-7-24 13:01

回覆 cwp18 的帖子

留在Bk比学校D資料我地。恭喜晒一

cwp18 發表於 18-7-24 12:39
謝謝你
不過仲有時間考慮下

恭喜晒. 可否透露仔仔排第幾志願考入? 如果方便,  可否透露多少少仔仔內地大學排位志願及本科志願嗎?想了解內地大學及本科大約排第幾志願會被取錄.

例如:
內地大學第一志願                     : 本科志願1)       ;本科志願2)     ;本科志願3)     ;本科志願4)
內地大學第二志願                     : 本科志願1)       ;本科志願2)     ;本科志願3)     ;本科志願4)
內地大學第三志願                     : 本科志願1)       ;本科志願2)     ;本科志願3)     ;本科志願4)
內地大學第四志願                     : 本科志願1)       ;本科志願2)     ;本科志願3)     ;本科志願4)

謝謝先

hksarhksar 發表於 18-7-24 12:56

會呀,如果佢最後決定讀的話
Thanks

小時了了 發表於 18-7-24 13:08
恭喜晒. 可否透露仔仔排第幾志願考入? 如果方便,  可否透露多少少仔仔內地大學排位志願及本科志願嗎?想了 ...

我囝是放廣中醫做第一志願的,上星期聽講座的時候話,如果放第二志願的話,肯定唔會有機會收

恭喜! 我樓下商埸的中醫診所掛牌的中醫就是廣州中醫藥大學畢業的,讀中醫, 一定在中國讀最好最正宗, 據我所知, 在港讀中醫, 都要返大陸實習, 因為case多, 所以我相信如果你仔仔在中國讀中醫, 回港考到牌的機會大. 而工商管理學位多, 除非是主修會計, 否則找工作很困難, 我朋友的仔仔去年工商管理畢業, 而家做保險, 我朋友很後悔佢仔仔讀工管, 佢話早知去讀專業如護士, 佢仔仔當年dse best five 24, 可以入護士.

cwp18 發表於 18-7-24 13:17
我囝是放廣中醫做第一志願的,上星期聽講座的時候話,如果放第二志願的話,肯定唔會有機會收 ...
唉! 又係第一志願先至收.

我心儀北大, 復旦, 廈門大學等又係要排第一志願先至有機會考到. 唉! 照咁睇, 排第一志願要必入, 排錯咗去第二志願或以後已經入內地大學好低機會了. 唉!

小時了了 發表於 18-7-24 13:40
唉! 又係第一志願先至收.

我心儀北大, 復旦, 廈門大學等又係要排第一志願先至有機會考到. 唉! 照咁睇, 排 ...

係架,一定要排第一志願,尤其你選北大 復旦呢啲咁勁嘅大學,第一志願都已經難入,放第二肯定都冇機會

kk1186 發表於 18-7-24 13:35

恭喜! 我樓下商埸的中醫診所掛牌的中醫就是廣州中醫藥大學畢業的,讀中醫, 一定在中國 ...

睇到你嘅回覆,我又打左一支強心針,支持阿囝去,非常感謝
想問下你樓下嗰個在中廣醫畢業的中醫,是香港人嗎?

cwp18 發表於 18-7-24 13:53
係架,一定要排第一志願,尤其你選北大 復旦呢啲咁勁嘅大學,第一志願都已經難入,放第二肯定都冇機會
...

唉! 即是呢, 北大, 復旦可以的話經自主招生途徑用面試考入, 放第一志願要差唔多全部最少要 5 先至有機會入, 咁即係浪費咗第一志願,唔係睇小阿女, 但要全部5真係好有難度, 我都唔會奢望強求

照咁睇, 廈門大學第一志願, 中國人民大學/山東大學第二志願咁排有機會啲了.

我唔知道佢是否香港人, 因為冇睇過佢, 不過我睇過廣華醫院中醫部的中醫, 佢應該是香港人, 因為廣東話很標準, 佢係上海中醫藥大學畢業, 所以如果你仔仔有心讀, 我覺得一定考到牌的, 畢竟廣卅中醫藥大學名聲大, 教學質素有保証. 我自己睇中醫都鐘意睇內地中醫畢業的.

醒目開學勳章 王國長老

cwp18 發表於 18-7-24 12:39
謝謝你
不過仲有時間考慮下

恭喜晒

醒目開學勳章 王國長老

hksarhksar 發表於 18-7-24 12:56

‹ 上一主題|下一主題