用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 文言文及英數應如何準備
樓主: joanray
go

文言文及英數應如何準備 [複製鏈接]

回覆 彭書瑩 的帖子

中學實際情況我未知(是英普但九月先開始讀), 小學時有的詩, 我見佢背時是用廣東話的, 可能老師考究過原作人是用廣東話? 而我是依老師的指示叫佢開網上中文的廣/普跟的.  廣定普我覺得都不是重點, 只要老師推介/接受便可.  

HaYi 發表於 18-7-27 17:34
回覆 彭書瑩 的帖子

中學實際情況我未知(是英普但九月先開始讀), 小學時有的詩, 我見佢背時是用廣東話的,  ...

因為我幫阿女揀用普教中,佢知道咗之後就話我文言文一向用廣東話教,佢驚用普通話教會好難,但實際情況要等佢9月開學先知。謝謝你的答覆

用普通話教文言文無大問題,反而用普通話教詩詞就無咁好。

王家爸爸 發表於 18-7-27 19:42
用普通話教文言文無大問題,反而用普通話教詩詞就無咁好。

我知間學校初中可以揀普教中但中四都會轉返廣東話教中文,即是我揀錯?

彭書瑩 發表於 18-7-28 08:26
我知間學校初中可以揀普教中但中四都會轉返廣東話教中文,即是我揀錯?
...

好多詩詞古代係用粤語, 押韻, 平仄聲用廣東話容易聽得出, 考試温習時, 唔洗又要轉channel.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-7-28 08:31
好多詩詞古代係用粤語, 押韻, 平仄聲用廣東話容易聽得出, 考試温習時, 唔洗又要轉channel.
...

多謝你分享,我唯有學校普教,我叫佢用廣東話背

b3410 發表於 18-7-20 17:25
睇Khan Academy , 英數最多,還有其他科目。可以練習自學能力,又免費!
補充,還可以順便練習做筆 ...
正在找關於數學的網站,希望暑假阿女開始自學部分中一數學。

所以萬分感謝!好有用!

HaYi 發表於 18-7-19 15:32
我個是讀英小的, 英數冇問題, 文言文就P56開始已買左文言文的初中補充睇定, 叫有個印象都好, 希望正式開學 ...
我女小五開始參加左兩年學校辦的“講故事學論語”興趣班,希望到時候有點用啦

manman333 發表於 18-7-19 13:11
所以我暑假也沒停補習老師的課, 一來老師也要開飯, 二來唔可丟懶個人, 新書巳買, 巳叫補習老師備課。
...

Like “補習老師都要開飯”

彭書瑩 發表於 18-7-28 08:26
...
其實好睇小朋友既個別情況,如果自己小朋友學普通話既進度慢,就千萬唔好因為其他人揀普教中。如果小朋友學得快,當然揀普教中係好事。

gracelam 發表於 18-7-28 08:31
...
粵語(香港粵語其實係廣州話)押唔押韻,有時需要睇你用文音定白音讀,粵語有文白異讀既情況,所以只有文音讀先會押韻。

joanray 發表於 18-7-19 12:10
小朋友升中一,小學完全冇接觸過文言文,我自己當年都係超唔掂,應該點準備?有那些網站推介?
英數方面好小小, ...
免費網上普通話/廣東話朗讀200首詩詞+ 100篇古文 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2940610&fromuid=1539350

利申: 小女由小四開始, 我請人私教用教育局嘅詩詞&古文教小女, 至今升中二差唔多教晒了, 小女中文呢科比較喜愛, 校內呢一科成績中上

另外, 你試吓致電以下帖內嘅機構, 睇吓仲有無得免費派發, 當時自己及好多 EK 網友都有去免費取用 >>>
超筍!免費索取 粵音誦讀 CD+7 冊三字經/弟子規/論語...https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3242223&fromuid=1539350

王家爸爸 發表於 18-7-30 08:37
其實好睇小朋友既個別情況,如果自己小朋友學普通話既進度慢,就千萬唔好因為其他人揀普教中。如果小朋友學 ...

明白,謝謝你的回覆

回覆 joanray 的帖子

升中一是一大關口,比小學多科目,也深了不小。中小升英中差別更大。可以用暑假時間備課,尤其是看看什麼是文言文,幫助適應

王家爸爸    發表於 18-8-1 15:44
‹ 上一主題|下一主題