用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 海怡半島寶血小學包容特殊需要學生嗎? ...
go

海怡半島寶血小學包容特殊需要學生嗎? [複製鏈接]

大家好,我兩個小朋友快要在9月揀小學,他們現讀主流幼稚園讀兼收班K2,在2歲半評估為自閉傾向、言語社交緩慢,在這幾年的訓練治療,現在已5歲半,大小手肌已追同齡小朋友,唯言語方便仍要追,遲同齡約9個月。
我想問下大家意見,海怡半島寶血小學的校長、老師是否包容接納特殊需要小朋友?
我在教育署網頁見該校有100%的老師係持有特殊教育培訓資歷,每堂35分鐘不是太長。
另一級有4班,每班約20人,每年兩次測驗兩次考試。不過該校剛轉校長一年,聽聞校長幾好,唔係迫學生,而該校都有讀寫障礙小朋友就讀,學校都有訓練,有註校社工,功課每天約6-7份。
希望大家可分享一下,謝謝
   2    0    0    0

回覆 vincelo29 的帖子

朋友話NO, P2轉校。

SKB 發表於 18-7-21 10:30
回覆 vincelo29 的帖子

朋友話NO, P2轉校。

你好,可以分享多點關於海寶的事?為何會小二轉校?

回覆樓主

2-3年前既事了,詳情我唔係好記得,就是學校對小朋友唔太關愛幫忙和嫌棄,2年級就轉走。朋友當時是住海怡的,覺得近屋企大抽獎入的。

SKB 發表於 18-7-22 01:58
2-3年前既事了,詳情我唔係好記得,就是學校對小朋友唔太關愛幫忙和嫌棄,2年級就轉走。朋友當時是住海怡的 ...

明白,謝謝分享,舊年轉了校長,聽聞現任校長風雨不改在門口迎接學生返學放學,感覺唔錯,加上現時校長不是太急進的人,所以我才考慮。希望有現時讀緊該校的家長可給分享,讓我了解多一點,謝謝
‹ 上一主題|下一主題