用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 將升中五,點樣安排準備DSE?
go

將升中五,點樣安排準備DSE? [複製鏈接]

我已經影左部份past paper, 應大約幾時開始做?爬文一份paper通常要做幾次, 大學admission day通常係咩月份?除咗pp,要點溫書同做咩準備,可否分享下?!
   5    0    0    0

已經中五,唔应該仲要父母操心呢d野,佢自己应該自己識安排。

回覆樓主

由早到晚在房內溫習,不用理會

DFSON 發表於 18-7-18 18:46
我已經影左部份past paper, 應大約幾時開始做?爬文一份paper通常要做幾次, 大學admission day通常係咩月份 ...
放手俾佢自己搞。

childbb 發表於 18-7-21 20:39
回覆 DFSON 的帖子

放手比個小朋友自己黎啦,唔洗太擔心~大學admission day好似係9-10月分左右,到時你可 ...
叫人放手但又叫個學生做小朋友

真係要學自己安排,如果唔係,入到大學都攪唔掂。通常學校到高中會俾past papers學生做,同學們也會約埋一齊去補習,不用太擔心。

屋企大把練習,paper, 最大問題係唔肯做

學哂教程先諗PASTPAPER啦
唔急 中五暑假先做

最緊要做哂學校練習先 唔好拖到中五暑假先抱佛腳

DFSON 發表於 18-7-18 18:46
我已經影左部份past paper, 應大約幾時開始做?爬文一份paper通常要做幾次, 大學admission day通常係咩月份 ...
要睇吓目標係乜。如有面試既,要留意該科系喜什麼人。好似科大咁,都好睇學生既OLE其他學習經驗。我囡中五時既目標係科大big data,中四攞成績表時,老師就話,科大好睇自薦信。所以佢中五有透過教局既商校同行計劃,申請咗去科學園做兩日實習。又咁啱識到搞big data公司既CEO,佢都應承畀實習機會阿囡。不過我囡後來又改主意,左搖右擺,加上暑假補課,佢原本又答應了搞基層英文班,所以冇再跟。

去:

https://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/careers-guidance/bspp/
睇吓,搵同目標科系相關既行業,請假做兩日實習?
我囡係自己在網上搵,再搵老師幫忙透過學校報名。因為佢,老師先醒起有咁既教局資源,都鼓勵同學參加,實習可以唔返學,不作請假論。

呢樣ANChan陳Sir早在我囡中二時,已直接同我囡講過。有當年種下的種子,才有去年的萌芽。多謝陳Sir成日無私造福EK網友
‹ 上一主題|下一主題