用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)   [複製鏈接]

回覆樓主:

早早知道A, B都唔係好嘢, 好過俾佢地騙足幾年。
希望樓主朋友的小孩入了C校樣樣順利  

回覆樓主:

係沙田區先攪埋D君子協定,沙田區雖然好多B1,同時亦好多B3,尤其有七八間只開3班的縮班校,對於一兩個人頭比人搶左真係反面!所以有些校係走去入境處揾新移民填數,由而家到九月影相,各區入境處隨時有幾間B3校老師「當值」搶學生。
建議家長向教局投訴,因為若非有C校收,留在A校可能比人針對,或若時間緊迫,回不到A校,學生會變人球冇書讀,A校仲可扮晒大爺,要你跪低求佢都得!所以一定要向教局投訴反映!

greenapple1093    發表於 18-7-19 23:31

回覆樓主:

hinhei 發表於 18-7-18 18:34
有點長,超字數所以分幾段出…
我朋友因小學估錯banding 結果派到16志願A學校!
叩門B學校13號註冊最後一日 ...
如果係我朋友,我會叫佢主動揾某報紙報料。

回覆樓主

口頭承諾係有法律效力。可以從民事訴訟向學校B 追討。

學校B出Offer, 家長Accept, 及因為接受學校B 的offer 而要放棄學校A(Consideration), 以上種種, 已是"協議"(Agreement)。

mrs.so 發表於 18-7-18 20:07

絕對不可開中學名
咁都啱, 即係結婚簽字前知個男人品格衰, 好過結咗先知。

hinhei 發表於 18-7-18 18:34
有點長,超字數所以分幾段出…
我朋友因小學估錯banding 結果派到16志願A學校!
叩門B學校13號註冊最後一日 ...

其實樓主朋友apply b 校有無講明是派去A校的?如有隱瞞家長都有責任,無就A!B都衰

王家爸爸 發表於 18-7-19 09:24
如果係我朋友,我會叫佢主動揾某報紙報料。

想請教所謂嘅君子協定,是否一直存在㗎?我少少confuse? thx

Felix223 發表於 18-7-19 10:26
想請教所謂嘅君子協定,是否一直存在㗎?我少少confuse? thx
有啲區,例如沙田、東區,中學校長之間係有協定。但係任何協定,都係用來打破既,所以其實暗地裡係有爭客既。只要無實質證據,原校既校長都無符,所以樓主既忠告係好啱既,唔好俾原校知道你去邊。

AB校,
開名啦

garyz88 發表於 18-7-19 09:50

學校B出Offer, 家長Accept, 及因為接受學校B 的offe ...
口頭承諾係有法律效力,但係好難有證據。除非你錄咗音,對方話唔記得(甚至話無講過),民事訴訟好難成功。

hy2910 發表於 18-7-19 10:36
A,B校,
開名啦
其實B校係受害者,因為區內校長之間係有協定,所以A校校長向B校施壓。如果係都要話B校錯,佢錯在高估咗家長既智慧,無提醒家長唔好講叩咗邊間。

王家爸爸 發表於 18-7-19 10:34
有啲區,例如沙田、東區,中學校長之間係有協定。但係任何協定,都係用來打破既,所以其實暗地裡係有爭客既 ...
以前九龍城區都有, 不過聽說今年人數多了所以已取浦

garyz88 發表於 18-7-19 09:50

學校B出Offer, 家長Accept, 及因為接受學校B 的offe ...

我估估下咁睇,口頭承諾係可以有法定効力,但民事訴訟你都要量化下你最終有乜損失,下下建議去告都要自己告D乜,同你是否俾得起律C費~~~

屯門區都有君子協定,不過今年學生人數上升,呢個協定是否仍有效?

angiehouse 發表於 18-7-19 10:26
其實樓主朋友apply b 校有無講明是派去A校的?如有隱瞞家長都有責任,無就A!B都衰
...

我相信佢有講,因為係取回註冊證到去B校期間,B校打過三次電話問佢嚟緊未,取證未。

joeyxlma 發表於 18-7-19 10:46
以前九龍城區都有, 不過聽說今年人數多了所以已取浦

唔覺得有喎

回覆樓主

我想知個個拎反註冊證係咪都會老實寫轉去邊?

回覆樓主

開名。太過份

王家爸爸 發表於 18-7-19 10:34
有啲區,例如沙田、東區,中學校長之間係有協定。但係任何協定,都係用來打破既,所以其實暗地裡係有爭客既 ...
其實家長唔填叩咗乜校, 原校有無權唔俾返個派位證你?
‹ 上一主題|下一主題