用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-7-20 10:00
只可以講生意難做,校長老師都要開飯糊口~~~
呢個先係"偽"君子協定嘅最大(甚至可以話係唯一)原因. 之前喺EK有個作為教育工作者嘅網友, 仲要無恥到話係為咗在讀嘅學生/家長好. 我聽到都想作嘔. 如果呢度係"膠登"唔係EK, 我諗我真係會忍唔住xyz佢

little_yolky 發表於 18-7-20 12:51
君子協定當然唔係為咗師生好, 只係單方面為咗學校同老師好。你所講既「就算本身學校辦得差」已經可圈可點,  ...

你睇FB上既所謂教師page,最「黑暗」既學校未必係個D飛仔學校(當然,流言好難證實)。咁如果校長主觀專權小家但又真係有方法keep到學生成績呢?又或者校長開明有料知人善任但奈何生源不足加上唔識marketing,間學校又抵唔抵殺?

ok3 發表於 18-7-20 13:32
呢個先係"偽"君子協定嘅最大(甚至可以話係唯一)原因. 之前喺EK有個作為教育工作者嘅網友, 仲要無恥到話係為 ...

人人都要開飯,無可厚非,事實上除了極端例子,的確好難判定一間學校的真正優劣。

dolala 發表於 18-7-20 13:26
根本就應該杜絕叩門。小朋友要學識隨遇而安
根本政府就應該無條件每個月出糧俾每個教育工作者. 唔理佢/學校做得好唔好, 總之養到你死嗰日

subb 發表於 18-7-20 13:18
但點都好, 咁就可以數落羞辱學生, 柱為師表 !
點都好, 點可以人生攻擊, 無品 !
...

Ok,追帖追到後面學校簡介個陣見到了。但話成績差,然後呢?

dolala 發表於 18-7-20 13:26
問題唔係喺叩門度,而係喺協議度。

ok3 發表於 18-7-20 13:38
根本政府就應該無條件每個月出糧俾每個教育工作者. 唔理佢/學校做得好唔好, 總之養到你死嗰日
...

其實係無可奈何既方法。正如如果校長小家欺壓老師學生家長但keep到學校表現,恐怕大家都只能無可奈何了

其實,學校如果真的極有問題,應該收回辦學權,另覓辦學團體,而非殺校。

王家爸爸 發表於 18-7-20 13:41
問題唔係喺叩門度,而係喺協議度。

協議更加無問題啦。如果要自由選擇,不如取消統一派位不分區,看似好自由,但到時恐怕更混亂。

dolala 發表於 18-7-20 13:37
人人都要開飯,無可厚非,事實上除了極端例子,的確好難判定一間學校的真正優劣。
...
人不為己, 天誅地滅. 開宗明義話為自己, 邊個敢話你?! 最憎啲人, 明明自私自利, 仲要扮捨己為人

bobo98    發表於 18-7-20 18:11

人不為己, 天誅地滅. 開宗明義話為自己, 邊個敢話你?! 最憎啲人, 明明自私自利, 仲要扮捨己為人

講得好!

ok3 發表於 18-7-20 13:45
人不為己, 天誅地滅. 開宗明義話為自己, 邊個敢話你?! 最憎啲人, 明明自私自利, 仲要扮捨己為人  ...

「點解派入來?因為你地考得差!」

你地又唔鍾意聽!

dolala 發表於 18-7-20 13:44
協議更加無問題啦。如果要自由選擇,不如取消統一派位不分區,看似好自由,但到時恐怕更混亂。
...
唔好混淆視聽! EBD統一派位嘅出發點係為乜? 你地呢D"偽"君子協議嘅出發點又係為乜? 如果呢D咁嘅協議都話冇無問題, 競委會就唔會出現. 只可惜競委會監管嘅只係商業機構, 如果唔係, 一定會有人去投訴你呢班人.

咁都得!? 為咗啖飯咁都得?

judy 發表於 18-7-20 13:59
人無恥, 便無敵! 無嘢係唔得

bobo98    發表於 18-7-20 18:13

judy 發表於 18-7-20 13:59

飛來橫禍時個陣又可唔可以向神佛「叩門」?

你要我改立場不反對叩門都可以,但只限Band 1學生派去飛仔學校呢種極端case。

dolala 發表於 18-7-20 13:42
其實係無可奈何既方法。正如如果校長小家欺壓老師學生家長但keep到學校表現,恐怕大家都只能無可奈何了
...
自由社會, 優勝劣敗, 咩叫無可奈何?! 因為你地呢D垃圾協定, D學生明明可以係同區搵到一間更好嘅學校, 而家要屈就或遠走它方, 呢D先叫無可奈何!

“君子協議“ 其實同圍標有嘜分別。可唔可以去公平競爭委員會去投訴佢哋!

ok3 發表於 18-7-20 14:10
自由社會, 優勝劣敗, 咩叫無可奈何?! 因為你地呢D垃圾協定, D學生明明可以係同區搵到一間更好嘅學校, 而家 ...

問題係所謂「好少少」「差少少」又係點呢?小朋友又係咪應該學習在同理想有些分別的環境下成長?

dolala 發表於 18-7-20 14:14
問題係所謂「好少少」「差少少」又係點呢?小朋友又係咪應該學習在同理想有些分別的環境下成長?
...
呢樣嘢, 學生/家長自有定論. 唔須你嚟操心
‹ 上一主題|下一主題