用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-7-20 10:23
學校其實係想搏懵收個小朋友,唔係無留意學校之間的協定,係特登想違反協定。

...

正解,收生果位有乜可能唔知協定,只係想收得一個得一個~~~

或許,已經唔係第一次咁做~~~

dolala 發表於 18-7-20 10:42

我覺得A校無錯!君子協定係為左同區既師生好!一旦收生不足殺校 ...

A校冇錯?…    好大笑話!如果學校係只因為偽君子協定唔俾學生轉校,就應該係學生交表時,即時打電話俾B校,溝通完解釋俾學生同家長聽!學生同家長就唔使兩頭撲!

辜不論拖延殺校嘅姑息養奸嘅行為係咪值得鼓勵,偽君子協定阻止同區扣門,唔會令到同區學生增加,只會將想扣門嘅學生推去其他區,加速佢哋壽終正寢!

maggieswyam 發表於 18-7-20 11:58
我叩到他區, 去返本區原派的中學取回註冊證, 該校職員好好禮貌, 表格冇話要填轉邊間, 職員亦冇問, 一切順利 ...
其實同小學轉校唔同,升中一,取回註冊證唔需要講話轉去邊間。

Band5 發表於 18-7-20 11:59
最怕係教育局最後都係派返A校俾佢,日日返學都要俾人玩一餐!

意氣用事玩唔過!
講得啱,意氣用事玩唔過!

王家爸爸 發表於 18-7-20 12:34
其實同小學轉校唔同,升中一,取回註冊證唔需要講話轉去邊間。
所以, 樓上JM講, 話响form上面填「校長衰格」, 真係最正。

mcl203 發表於 18-7-20 12:13
正解,收生果位有乜可能唔知協定,只係想收得一個得一個~~~

或許,已經唔係第一次咁做~~~
我都相信已經唔係第一次咁做,只係以前啲家長醒目啲,今次遇到。。。。  ・(oo)・

王家爸爸 發表於 18-7-20 12:39
我都相信已經唔係第一次咁做,只係以前啲家長醒目啲,今次遇到。。。。  ・(oo)・ ...
所以...可能....A校校長致電俾B校校長...內容係"你仲黎搶學生...咪怪我唔還手...出送煎旦义燒飯呀" ~~~

王家爸爸    發表於 18-7-20 12:47

王家爸爸 發表於 18-7-20 12:39
我都相信已經唔係第一次咁做,只係以前啲家長醒目啲,今次遇到。。。。  ・(oo)・ ...
又唔可以咁話個家長, 係無諗到有人咁衰格啫。

我覺得A校無錯!君子協定係為左同區既師生好!一旦收生不足殺校 ...
君子協定當然唔係為咗師生好, 只係單方面為咗學校同老師好。你所講既「就算本身學校辦得差」已經可圈可點, 如果承認學校辦得差, 佢就唔應該再存在响呢個世界上, 學生校友點無辜? 咁差既學校, 校友都唔會有咩感情, 至於學生, 放心, 就算殺校, 教育局都會俾你辦學到學生畢業既, 一定唔會無書讀。或者, 由教育局安排去同區其他學校, 對個學生反而仲好。

mcl203 發表於 18-7-20 12:44
所以...可能....A校校長致電俾B校校長...內容係"你仲黎搶學生...咪怪我唔還手...出送煎旦义燒飯呀" ~~~ :wa ...
其實同區校長都有偈傾,俾A校校長知道B校校長爭客, 下次茶敘時B校校長都好難交代,一定俾大家玩死。

我覺得A校無錯!君子協定係為左同區既師生好!一旦收生不足殺校,就算本身學校辦得差,但學生校友最無辜!更何況好多時校方責任未必最大,只是俾家長羊群效應累死。

如果B校夾硬收個小朋友,何嘗不是違反與A校之間的協定,這又是否有誠信的表現?

根本家長應該好好教育子女如何面對逆境,唔通飛來橫禍個陣又有得向神佛叩門咩?

學校無恥。

王家爸爸 發表於 18-7-20 12:52
其實同區校長都有偈傾,俾A校校長知道B校校長爭客, 下次茶敘時B校校長都好難交代,一定俾大家玩死。

...
所以, B校學晒教師會都覺得收生無問題, 係校長一意孤行唔准收, 因為第時去校長會做箭靶果個係佢, 唔係班老師。

judy 發表於 18-7-20 12:53
學校無恥。
今次最支持你。

唔怪之得呢兩間學校都band3
咁衰格,一世無得升band
祝小朋友係C校有更好的發展

但點都好, 咁就可以數落羞辱學生, 柱為師表 !
點都好, 點可以人生攻擊, 無品 !

little_yolky 發表於 18-7-20 12:59
所以, B校學晒教師會都覺得收生無問題, 係校長一意孤行唔准收, 因為第時去校長會做箭靶果個係佢, 唔係班老 ...
我反而覺得B校既校長一意孤行唔准收係中性既(唔係無問題,亦都唔係有問題),反而B校教師當日無提醒個家長可能問題更大。

Froggy_joe 發表於 18-7-20 13:16
唔怪之得呢兩間學校都band3
咁衰格,一世無得升band
祝小朋友係C校有更好的發展 ...
你肯定嗰兩間都係B3?我到現在都唔知道係邊間。

Band5 發表於 18-7-20 12:15
A校冇錯?…    好大笑話!如果學校係只因為偽君子協定唔俾學生轉校,就應該係學生交表時, ...

根本就應該杜絕叩門。小朋友要學識隨遇而安

王家爸爸    發表於 18-7-20 13:39

王家爸爸 發表於 18-7-20 13:22
你肯定嗰兩間都係B3?我到現在都唔知道係邊間。
樓主有講,係B3叩去B3

王家爸爸    發表於 18-7-20 13:38
‹ 上一主題|下一主題