用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-7-20 09:46
好明顯, 係你朋友好烚。其實B校第二年唔一定唔收, 佢哋係有苦衷, 不過, 應該下學期馬上收, 唔駛人哋等一年 ...
其實同B校協定,搵間佢外既學校,打個白鴿轉,再返嚟可能會得。咁樣就大家都無違反任何協定。

mcl203 發表於 18-7-20 10:00
只可以講生意難做,校長老師都要開飯糊口~~~
講得啱,所以生意容易做既區,校長老師唔會介意你讀唔讀。

王家爸爸 發表於 18-7-20 10:02

但唔會介意又打去學校投數 !

我諗我會, 即時在學校面前, 打去教育局當區分局, 投訴 !

不知所謂, 咁樣來傷害小朋友的心靈, 入左去讀也唔會開心

subb 發表於 18-7-20 10:06
但唔會介意又打去學校投數 !
我諗我會, 即時在學校面前, 打去教育局當區分局, 投訴 !
...
其實投訴有用嗎?不如將啲時間用係叩間更好既。

CMMANDY 發表於 18-7-20 10:08
不知所謂, 咁樣來傷害小朋友的心靈, 入左去讀也唔會開心
其實唔爭客既協定有咗好多年,但係當初無人嘈,多年之後已經變成慣例,更加難改。

王家爸爸 發表於 18-7-20 10:09
其實投訴有用嗎?不如將啲時間用係叩間更好既。
學校其實也要知道, 他們一時太意, 沒留意學校之間的協定收了學生
後果可以係.....類了學生,
學校的錯, 要學生去受嗎 ?????!!!! 學校的責任去了那裡 ???!!!!!  

subb 發表於 18-7-20 10:16
學校其實也要知道, 他們一時太意, 沒留意學校之間的協定收了學生
學校的錯, 要 ...
學校其實係想搏懵收個小朋友,唔係無留意學校之間的協定,係特登想違反協定。

回覆樓主:

我覺得A校無錯!君子協定係為左同區既師生好!一旦收生不足殺校,就算本身學校辦得差,但學生校友最無辜!更何況好多時校方責任未必最大,只是俾家長羊群效應累死。

如果B校夾硬收個小朋友,何嘗不是違反與A校之間的協定,這又是否有誠信的表現?

根本家長應該好好教育子女如何面對逆境,唔通飛來橫禍個陣又有得向神佛叩門咩?

dolala 發表於 18-7-20 10:42

我覺得A校無錯!君子協定係為左同區既師生好!一旦收生不足殺校 ...
但君子協定係兩間學校既事,家長點會知咁多。A學校知道學生想轉校出手阻撓,即係你唔想學生走,咪大方俾佢註冊返。點解要玩野奚落學生甚至人身攻擊,呢個先係問題。作為一個教育工作者,其身不正仲講咩教好個學生!

dolala 發表於 18-7-20 10:42

我覺得A校無錯!君子協定係為左同區既師生好!一旦收生不足殺校 ...
呢個君子協定根本係大問題,一個自由社會,辦得差的學校,家長已經用腳投票,早就應該被殺,君子協定,令學校冇晒進步誘因,搞到有呢個垃圾老師/校長在A校,咁都唔駛因收生不足而被殺

cloudcloudrobot 發表於 18-7-20 11:35
呢個君子協定根本係大問題,一個自由社會,辦得差的學校,家長已經用腳投票,早就應該被殺,君子協定,令學 ...

有D名校都辦得差、學生成績好都係靠補習天王,係咪應該殺呢D學校先?但現實上有冇君子協定,呢D學校一向客似雲來。

mrs.so 發表於 18-7-18 19:44
校長投訴搶學生係可以咁做
即使向教局反映事件
教局只會叫兩間中學傾掂事件

呢單嘢,兩間都係B3學校可能影響不大,如果係B1生因為呢件事兩頭唔到岸,最終被派寶校,我諗發生命案都似。

dolala 發表於 18-7-20 11:38

有D名校都辦得差、學生成績好都係靠補習天王,係咪應該殺呢D ...
呢個社會都係睇成績,咁辦差的學校(例如A校),學生成績都可以靠補習天王,但點解A校點都谷唔起?咁一定有其他原因,例如A校入面,有呢種玩野奚落學生的垃圾老師/校長

現在反而要問,A校有呢啲玩野奚落學生的垃圾老師/校長,點解咁都唔可以被殺?究竟仲有冇天理?

subb 發表於 18-7-20 10:16
學校的錯, 要 ...

睇完覺得離譜又心噏。明白佢地要保住自己飯碗而有那個協議,但不用這樣說話。攪教育的人出口傷人到這地步,枉為人師!

王家爸爸 發表於 18-7-20 10:02
我叩到他區, 去返本區原派的中學取回註冊證, 該校職員好好禮貌, 表格冇話要填轉邊間, 職員亦冇問, 一切順利 ~

little_yolky 發表於 18-7-20 09:46
好明顯, 係你朋友好烚。其實B校第二年唔一定唔收, 佢哋係有苦衷, 不過, 應該下學期馬上收, 唔駛人哋等一年 ...

最怕係教育局最後都係派返A校俾佢,日日返學都要俾人玩一餐!

意氣用事玩唔過!

王家爸爸    發表於 18-7-20 12:34

cloudcloudrobot 發表於 18-7-20 11:49
呢個社會都係睇成績,咁辦差的學校(例如A校),學生成績都可以靠補習天王,但點解A校點都谷唔起?咁一定有 ...

某些名校老師尸位素餐,仍可安享高薪,又有何天理?

其次,如果只睇成績,所有學生不用回校,去補習社睇video嘛得?

仲有,睇唔出A校有幾不當的地方(除了職員叫人作假的離校理由)

dolala 發表於 18-7-20 12:01
某些名校老師尸位素餐,仍可安享高薪,又有何天理?

其次,如果只睇成績,所有學生不用回校,去補習社睇v ...
某些名校老師尸位素餐,仍可安享高薪,又有何天理? <-- 冇問題丫,教到小朋友考好DSE就得,況且如果家長不滿,自然會用腳投票,學校自然會被殺,那些尸位素餐的老師自然會失業

如果只睇成績,所有學生不用回校,去補習社睇video嘛得? <-- 當然要回校,補習唔係單一知識來源

仲有,睇唔出A校有幾不當的地方(除了職員叫人作假的離校理由) <-- 你爬吓文個垃圾老師/校長對小朋友講左乜先再下定論喇

asdflive 發表於 18-7-20 11:48
呢單嘢,兩間都係B3學校可能影響不大,如果係B1生因為呢件事兩頭唔到岸,最終被派寶校,我諗發生命案都似 ...
老實講, B1校大把學生排住隊等讀, 點會咁玩嘢, 係呢D校風唔好既B3學校至怕無人讀, 校風好既B3學校都大把市場。
‹ 上一主題|下一主題