用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)   [複製鏈接]

hinhei 發表於 18-7-19 21:04
我第日去攞返個証,小朋友夜晚再問係咪真係會收佢…
好慘,連學校都唔信!
所以點解我唔去教署投訴,間學 ...

人無恥就無敵,咁學校無恥呢?

dolala 發表於 18-7-20 14:14
問題係所謂「好少少」「差少少」又係點呢?小朋友又係咪應該學習在同理想有些分別的環境下成長?
...
仲有, 明明有機會, 有能力, 點解要"在同理想有些分別的環境下成長?" ????

ok3 發表於 18-7-20 13:32
呢個先係"偽"君子協定嘅最大(甚至可以話係唯一)原因. 之前喺EK有個作為教育工作者嘅網友, 仲要無恥到話係為 ...
我一直都話呢啲係小人協定。

Felix223    發表於 18-7-20 17:04

王家爸爸 發表於 18-7-20 13:18
我反而覺得B校既校長一意孤行唔准收係中性既(唔係無問題,亦都唔係有問題),反而B校教師當日無提醒個家長 ...
係, 不過通知可能係書記吧。真係棋差一著。

dolala 發表於 18-7-20 14:14
問題係所謂「好少少」「差少少」又係點呢?小朋友又係咪應該學習在同理想有些分別的環境下成長?
...
以後大家入錯行/公司, 都唔好諗住轉工. 結婚揀錯對象都唔好諗住離婚. 因為大家都要學習在同理想有些分別的環境下成長!

bobo98    發表於 18-7-20 18:16

dolala 發表於 18-7-20 13:35
你睇FB上既所謂教師page,最「黑暗」既學校未必係個D飛仔學校(當然,流言好難證實)。咁如果校長主觀專權 ...
兩間都唔抵殺, 而且, 開明既校長一定會有生機, 因為辦學唔係講marketing, 好多學校低調用心, 雖然生源唔好, 但仍然讓學生不斷提升, 呢D學校一定唔會死。

ok3 發表於 18-7-20 14:20
仲有, 明明有機會, 有能力, 點解要"在同理想有些分別的環境下成長?" ????

到時殺哂D「差校」,學生集中於「好的學校」,學生差異大左,我又叫大家「包容下」,你都唔會聽啦。

呢D君子協定,都唔係只為老師飯碗而設既。

dolala 發表於 18-7-20 13:56
「點解派入來?因為你地考得差!」

你地又唔鍾意聽!
唔係話呢句野唔啱,甚至可以講係事實,但係老師唔應該係學生面前咁講,可能講得婉轉啲、勵志啲。

dolala 發表於 18-7-20 14:07

飛來橫禍時個陣又可唔可以向神佛「叩門」?

band 3 學校個range 差異可好大!
有半放棄學生嘅(武館),有用心帶領學生走向成績嘅另一邊發展,有鼓勵學生努力嘗試,有上堂老師有老師hea,學生有學生玩…

針唔咭到肉唔知痛,一個讀書唔叻嘅人同樣可有無限可能,去學校除了考試同要學做人,一個中學生係學校時間遠比對住父母長。

我朋友只想個仔有一個良好成長嘅環保。

唔係話有禍嚟就要求神拜佛,係要勇敢面對,盡力尋求出路及辦法,而唔係坐以待斃!

莫非身處危險地方,就只怨唔好彩繼續留守?!

little_yolky 發表於 18-7-20 14:24
係, 不過通知可能係書記吧。真係棋差一著。
講真,我反而想知道個家長知唔知道自己嗰區,其實係唔接受區內叩門。

王家爸爸 發表於 18-7-20 14:31
講真,我反而想知道個家長知唔知道自己嗰區,其實係唔接受區內叩門。
其實家長知, 但亦知有學校係暗地裡會收。可能有offer好開心, 無諗過有人會衰得咁緊要, 所以唔小心中伏啫。

hinhei 發表於 18-7-20 14:28
band 3 學校個range 差異可好大!
有半放棄學生嘅(武館),有用心帶領學生走向成績嘅另一邊發展,有鼓勵 ...

咁唔好意思,如果係派左入武館,我都唔好意思話一定要「隨遇而安」

但我更希望既唔係殺校,而係加強管治;掉番轉武館收唔夠生而殺校,學生四散,大家又「驚唔驚」呢?

dolala 發表於 18-7-20 14:26
到時殺哂D「差校」,學生集中於「好的學校」,學生差異大左,我又叫大家「包容下」,你都唔會聽啦。

呢D ...5
都話你地偉大架啦! 殺哂D "差校" (理論上應該係成績+校風都差嗰批), 仲要擔心埋呢班學生派去聖喇柭會跟唔上.

dolala 發表於 18-7-20 14:26

呢D ...
你要明白, 好既學校唔等如係B1, B2既學校, B3都好多好有心既學校可以揀, 被殺既學校, 就係你前文所指, 辦得好差既學校。所以最差既學校殺咗, 只係令有心辦學既B3學校生源充足, 生源充足先有機會再提升教學質素, 先係學校師生雙嬴既局面。

little_yolky 發表於 18-7-20 14:35
其實家長知, 但亦知有學校係暗地裡會收。可能有offer好開心, 無諗過有人會衰得咁緊要, 所以唔小心中伏啫。 ...
我都係咁估。

little_yolky 發表於 18-7-20 14:40
你要明白, 好既學校唔等如係B1, B2既學校, B3都好多好有心既學校可以揀, 被殺既學校, 就係你前文所指, 辦得 ...
呢D係一般常識. 只係D當局者唔知係真唔知, 定扮無知啫

ok3 發表於 18-7-20 14:45
呢D係一般常識. 只係D當局者唔知係真唔知, 定扮無知啫
佢如果唔係呢D殺校邊緣既老師, 就係小朋友好叻既B1校學生家長, 住响港島區既堅尼地城。

bobo98    發表於 18-7-20 18:27

little_yolky 發表於 18-7-20 14:40
你要明白, 好既學校唔等如係B1, B2既學校, B3都好多好有心既學校可以揀, 被殺既學校, 就係你前文所指, 辦得 ...

通常有君子協議個D區本來係適齡學童不足⋯⋯

殺左武館,D學生去其他Band 3學校,我估師生都會擔心。何況死既未必係武館⋯⋯

dolala 發表於 18-7-20 14:49
通常有君子協議個D區本來係適齡學童不足⋯⋯

殺左武館,D學生去其他Band 3學校,我估師生都會擔心。何況 ...

沙田有君子協定, 但無適齡學童不足喎, 我哋大埔北區學生供應源源不絕。

放心, 殺左武館, 原本既打手會响武館讀到畢業, 只係停收F1學生, 小朋友响合適既環境下接受教育, 就唔會再出現打手了。

天生殺人狂既小朋友其實係佔好少數, 大部份都係無受到合適既學校及家庭教育。
‹ 上一主題|下一主題