用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬頭涌宮立小學 (紅磡灣) (升九龍城校綱) ...
go

馬頭涌宮立小學 (紅磡灣) (升九龍城校綱)   [複製鏈接]

大家好
有事想請教

小兒全級考約30-35名

黃笏南, 華英, 旅港開平, 銀禧

如選擇這幾間Band 1學校,

會有機會嗎?
請多多指教
謝謝有經驗嘅家長

4    0    0    1

MacMacMa 發表於 18-7-19 11:38
如冇特異功能,自行 自選嗰兩間機會比較微。

到大抽獎就睇運氣。
冇特異功能, only 2 sports activities (Badminton and Swimming)
Thank you MacMacMa for your valuable comments.

MacMacMa 發表於 18-7-19 14:39
以上四間都係好學校,祝你好運

多謝鼓勵

我係時候要睇睇 band 2啲學校了

MacMacMa 發表於 18-7-19 15:22

朋友女兒今年在紅馬剛升中,考35仍在Band one之內,放心! ...

已經搞掂個大,現在開始諗個細,其實都幾痛苦,哈哈哈

紅馬課程都不算深,派位好似一年比一年差,我唔知有冇收錯風。

咁大抽獎一定好講運氣吧!

好多謝家長你的分享

MacMacMa 發表於 18-7-19 15:54
上年紅馬,千真萬確,有人考六十幾,派銀禧,旅港。
佢地分別甲乙部擺銀禧、旅港第一志願。
...
Thank you for the info.

hokerryfan 發表於 18-7-18 17:17
大家好
有事想請教

紅馬唔操AT, 派位點會好,同幾年前差遠了

MacMacMa 發表於 18-7-19 15:54
上年紅馬,千真萬確,有人考六十幾,派銀禧,旅港。
佢地分別甲乙部擺銀禧、旅港第一志願。
...

咁勁?考60幾可以派得咁好?何解紅馬近年唔報升中的派位結果?

回覆 Felix223 的帖子

聽聞 Band 1 英中冇 4X% 咁勁(用家話),好似係 30%-35% 左右。
唔出聲當然係有問題啦....好嘅話學校仲唔即刻公佈咩 不過相信改朝換代之後, 2-3 年後應該會開始恢復往年光輝。

1998Ruby1998 發表於 18-7-25 19:35

聽聞 Band 1 英中冇 4X% 咁勁(用家話),好似係 30%-35% 左右。

有冇八到全級有幾多人?

個用家都係自己向上頭家長收風,冇講全級幾多人,只係知道大概幾多人 Band 1/派咩學校(唔知實數),同只知道排 40% 後已經危險。

Felix223 發表於 18-7-25 19:36
有冇八到全級有幾多人?
紅馬一級5班小班,應有12x至135人一級
考6x係位於~50%,除非有大量呢個名次入到B1中學,否則參考價值唔高。

而且官立學校計算名次方式,同呈分名次可以差好遠。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

官校, 我真係唔多信排60幾仍是band 1生, 我朋友排4x, 老師叫佢選band 1尾學校, 結果派去band 3

hkpapa852 發表於 18-7-26 08:11
紅馬一級5班小班,應有12x至135人一級
考6x係位於~50%,除非有大量呢個名次入到B1中學,否則參考價值唔高。 ...

都奇怪,如果真有咁高派位率,一早張貼學外門口。

Felix223 發表於 18-7-26 10:07
都奇怪,如果真有咁高派位率,一早張貼學外門口。

一句: 級排名6X入B1中學

其實缺乏好多資訊

級排名6X, 係指邊次排名? 呈三? 三次呈分累計? 校內排名還是呈分排名?

學生三次呈分排名各自係多少?

如果學生呈一呈二好, 自行又有選"派入"個間B1中學, 可能係自行階段已收. 到時就算呈三失手, 都唔再重要

另外, 亦可能係全港B1學生本區B2學生, 亦可能係甲1好彩抽入(因為甲1時佢係B1, 到乙1先變番B2)

資訊太少, 陷阱太多

Arabellahk    發表於 18-8-22 00:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

babyedu 發表於 18-7-25 17:46
紅馬唔操AT, 派位點會好,同幾年前差遠了

事實紅馬冇操全港中一試,令到一些唔好彩band 1生被降band, 全級30 至 40 都彼派band 2 和band 3 中學。

BLUEYELLOW 發表於 18-7-26 23:37
事實紅馬冇操全港中一試,令到一些唔好彩band 1生被降band, 全級30 至 40 都彼派band 2 和band 3 中學。
...

所以,請家長打聽多些用家心聲,勿信名牌效應。
‹ 上一主題|下一主題