用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果一間學校有95%中第一志願
go

如果一間學校有95%中第一志願

如題,如果一間小學有95%升中入第一志願,算唔算好勁?

我覺得要睇埋學生揀咩學校做第一志願才有意思,不過朋友就話個個第一願實揀勁的學校,第二才1保守,所以有95%算好勁。

大家點睇呢?

sunnymama2 發表於 18-7-18 13:58

我覺得要睇埋學生揀咩學校做第一志願才有意思,不 ...

我覺得95%派第一志願不一定代表那間是程度很好的小學。這只可証明以下:
- 老師大部份估對小朋友的Banding。家長又配合學校,特別是Band 2生乙一選Band 2中學; Band 3生乙一選Band 3中學。

要看該小學數年派位到神校/Band 1中學數目和%,才較客觀。

回覆樓主:

我都係咁覺得。

例一 : 報紙報導, 鮮魚行校今年有位學生派第一志願
那是一所B3校!

例二 : 一線小學有~70%派第一志願
那是直屬校!

咁勁吾勁??

sunnymama2 發表於 18-7-18 13:58

我覺得要睇埋學生揀咩學校做第一志願才有意思,不 ...
勁到簡直係寶中之寶啦!其實無關係既!

crazyhippo 發表於 18-7-18 15:20
那是一所B3校!
講得啱,B3小學,個個揀B3學校,100%中頭三都得。

Arabellahk    發表於 18-7-19 11:36

個個都派第一志願, 你估個個都想讀第一志願咩

傻豬仔    發表於 18-7-19 19:57
JE0608    發表於 18-7-18 16:00

大件仔 發表於 18-7-18 15:37

哈哈,呢句真

係。有時唔想放在第一也要放。否則可能派到更差。

以前我小朋友也是, 極吾願意派到第一志願, 求神拜佛吾好派到,
只望中自行. 如派到, 要即去叩門

crazyhippo 發表於 18-7-18 15:20
那是一所B3校!

鲜鱼行今年派成点?

crazyhippo 發表於 18-7-18 17:00
以前我小朋友也是, 極吾願意派到第一志願, 求神拜佛吾好派到,
只望中自行. 如派到, 要即去叩門
我聽有d老師講,其實兩間自行、甲一、乙一,全部都計第一志願。

醒目開學勳章

小黃豆B 發表於 18-7-18 20:18
我聽有d老師講,其實兩間自行、甲一、乙一,全部都計第一志願。

我地學校都係中自行,甲一,乙一都count第一志願。今次有97%第一志願,區內熱門中學共有4x個同學派到,但派到區外只有8-9位同學。
相對其他同區小學,有1x-2x個派到區外,我地叫較保守,但要睇家長志願。

回覆樓主:

我首選是band 2,有同学首選是band 3.

首選未必一定係band 1,家長自己知自己孩子有幾多料,唔會咁冒險,自找麻煩。如band 1入倒都捱唔倒,被勸退,插班叩門仲煩。

王家爸爸 發表於 18-7-18 15:32
講得啱,B3小學,個個揀B3學校,100%中頭三都得。

無錯,個個都選 band 3 學校做第一志願, 咁就100% 中第一志願啦。

Bigtaoc123 發表於 18-7-19 01:31
無錯,個個都選 band 3 學校做第一志願, 咁就100% 中第一志願啦。
...
所以我一直都叫人,揀啲多過90%派首三既學校,要睇清楚大部分既學生去咗邊幾間。

回覆 sunnymama2 的帖子

印象中錦泰年年都9X%第一志願

根本一點意思都冇,
高% 可以是老師保守, 高band 人都要佢選低band 的學校, 而家長又不太懂, 信老師... 所以有學校用哩個rate 去sell, 真係好搞笑.

王家爸爸 發表於 18-7-19 08:58
所以我一直都叫人,揀啲多過90%派首三既學校,要睇清楚大部分既學生去咗邊幾間。

...

見過學校宣傳寫法:
一線:今年幾多人入邊一間
二線:今年有學生入左邊間+第一志願百份比嬴全港幾多
三線:第一(或前三)志願百份比+咁多年來曾經有學生派到邊間

王家爸爸    發表於 18-7-19 10:25