用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁申請成為直資不獲接納
樓主: ucw
go

香港華仁申請成為直資不獲接納   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-7-20 13:34
79 ~

Thanks
如果有79個位,我理解為名次79前只要係band1-2都必入。但如果頭1-10去另一學校呢?係咪學位比埋考79-89 的?

autreycandy 發表於 18-7-20 14:28
Thanks
如果有79個位,我理解為名次79前只要係band1-2都必入。但如果頭1-10去另一學校呢?係咪學位比埋考 ...
唔岩...若果多過79位B1+2生...B1生全入...B2生係要抽...B2生係不分排名先後~~~
又舉例...名次65係B3生....派到64名即停...B3生係用唔到直屬位 ~~~

autreycandy 發表於 18-7-20 14:28
Thanks
如果有79個位,我理解為名次79前只要係band1-2都必入。但如果頭1-10去另一學校呢?係咪學位比埋考 ...
理論上係,如果唔係B3既話。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-7-20 14:33
唔岩...若果多過79位B1+2生...B1生全入...B2生係要抽...B2生係不分排名先後~~~
又舉例...名次65係B3生.... ...
不好意思, 愚昧一問, 請問在升中派位機制中, 直繫位/聯繫位是否只適用於 B1~B2生, 不適用於 B3生呢?

臻媽 發表於 18-7-20 16:08
不好意思, 愚昧一問, 請問在升中派位機制中, 直繫位/聯繫位是否只適用於 B1~B2生, 不適用於 B3生呢? ...

早幾年曾經見過有提,若中學向教育局申請收埋B3生係可以的,但近年此句已沒有再出現在單張上,唔知仲可否咁做~~~

只知道,現在一般情況係,直屬/聯繫位只適用於B1+2生~~~

王家爸爸 發表於 18-7-20 14:33
理論上係,如果唔係B3既話。
唔啱, autreycandy話如79個直屬位, 係咪名次79前都可以入。實質上係選直屬位既B1生唔多於79人, B1生全入, 而餘下選直屬位既B2生, 如果多於餘下直屬學額, 都要抽, 不論佢既名次, 都以隨機編號抽, 不存在名次前既會先入。

回覆 little_yolky 的帖子

有呢兩年小學入華中的家長同我話, 總之你排到第79 就入到, 第80就無得傾.
頭5個走了也不會補上第80-84.

雲牛 發表於 18-7-20 18:07

有呢兩年小學入華中的家長同我話, 總之你排到第79 就入到, 第80就無得傾.

呢兩年或許根本就無79個B1+2生,當然唔會補到入~~~

回覆 mcl203 的帖子

或許有, 不過(我估)中學閘咗位在79, 收得越少就越好啦.

雲牛 發表於 18-7-20 18:18

或許有, 不過(我估)中學閘咗位在79, 收得越少就越好啦.
#121 ~~~~~~~~~~~~~~

little_yolky 發表於 18-7-20 17:33
唔啱, autreycandy話如79個直屬位, 係咪名次79前都可以入。實質上係選直屬位既B1生唔多於79人, B1生全入,  ...
近年港華既直屬位係用唔晒既,原因就係根本B1加B2生無咁多,所以餘下既直屬位俾咗其他學校抽(因為自己小學淨返既都係B3,所以需要其他B1、B2抽晒先有得抽)。

你講到大家都有啲亂

根據直屬位既遊戲規則,如果有79個直屬位既,但係第79個唔係B2,應該都無得入,係唔係?!

王家爸爸 發表於 18-7-20 18:35
近年港華既直屬位係用唔晒既,原因就係根本B1加B2生無咁多,所以餘下既直屬位俾咗其他學校抽(因為自己小學 ...

唔係危言聳聽,近年網上吹既直屬位使用率,和外闖數字係幾令人吃驚,直屬位只佔59.X%,加幾個%外闖率,即係可能表示華小有1/3係B3生,已達基準%,一間歷史悠久既傳統名校去到如此,難怪港華想轉直去補救~~~

回覆 王家爸爸 的帖子

係 ~~
我反而係複雜簡單化了件事, d 家長都以79為目標; 咁呢兩年都收番七十個以上的華小生, 加上外逃生, 咁我估79位以內都係band 2 生.

由於華中一個不能多, 所以第80係咪立即係 band 3 就唔知了, 因為佢地嘅止蝕位都係TKP, 而 TKP 又有收 band 2 尾及 band 3.

雲牛 發表於 18-7-20 19:14
回覆 王家爸爸 的帖子

係 ~~

若用79去計,已經只係67%,估估下咁推算,因33% B3係standard %,引用此為參考, 若B2都係33%,當中有26%係頭40%以外,港華已保唔住英中資格~~~

tigerbbb2010 發表於 18-7-18 15:00
今年直屬位用唔晒喺因為頭嗰啲有人去了皇仁,喇沙etc(學校公佈8人),74人入港華, 而入鄧鏡波有21人,其他連 ...

如果資料屬實, 全級有110幾人, 只得8人能向上流外闖, 數字比我想像中少得多。

jaycee_mami 發表於 18-7-20 21:17
如果資料屬實, 全級有110幾人, 只得8人能向上流外闖, 數字比我想像中少得多。
...
華小分上客晝,每邊 60 人, 總共 120 人,並唔係 110 人。
2016 年, 港華收外來生,同華小近乎一樣。

現行基制, 港華比 79 個聯繫位華小, 係 b1/2 生,只要係乙1 揀港華,只要 ranking 唔過 79, 港華都要。如果b1/2 生加埋唔夠 79 人 ( 而且係乙1 係揀港華 ) ,淨返啲位就囉去大抽獎。同其它 net 12 嘅學生一齊抽。

佢公佈嘅dse仲嚇親

回覆 christy2011 的帖子

今年已經可以同 2016 年差唔多了。
‹ 上一主題|下一主題