用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1可報幾多間幼稚園
go

K1可報幾多間幼稚園 [複製鏈接]

K1有無限制報幾多間?
   0    0    0    0

kayee526 發表於 18-7-17 10:05
K1有無限制報幾多間?

冇限架, 不過我認為唔洗報太多,撞期你又要諗去邊間in,小朋友in咁多間又辛苦,最後幾間收晒,你又要決定讀邊間。

建議報5-6間,一間全日,一間最近自己屋企,另外幾間私校或資助。

回覆樓主:

基本上可以無限報好多間,不過係睇有冇需要

揀一啲啱自己宗教、諗定半日定全日、教學方法、近自己或者家人接送先至去申請

因為啲星期六 interview 嘅時間通常會撞到七彩,到時又係要取捨

回覆樓主:

報多啲都唔怕,唔好執輸,反正都係幾十蚊報名費,可以測試小朋友實力,又可以訓練小朋友膽量。大包圍之下博到一間半間名幼offer,到時又可以喺親戚朋友面前威下,幾好。撞期呢啲到時先再算啦!     

回覆樓主

聽過有人in左20幾間

回覆樓主

報多d 無問題,見就唔好見足,唔撞期一日見兩間。

K1有無限制報幾多間?

我覺得報到 就報多點。 如有backup k , 就少點都ok.

一定有些會去唔到 或 到時小朋友狀態唔好而唔去。
有得選擇 好過無得擇。

當小朋友in 得多熟了模式, 後期in的名幼可能有驚喜

加油呀

Angelina_barbie    發表於 18-7-20 17:04

回覆 lemonstar28 的帖子

謝謝分享^_^

回覆樓主:

有幾多報幾多, 唔係後悔一世。

kayee526 發表於 18-7-20 11:15
回覆 lemonstar28 的帖子

謝謝分享^_^

最少報十間,唔同類型,村校,龍幼,國際學校,名幼都報下。感受下自己同小朋友鐘意邊間,而且小朋友表現好難講,萬一個日心情唔好都起碼有其他後備。不過提提你學券可以報好多間但只可以去一間註冊,私校就無限制

K1有無限制報幾多間?

報三十間係基本啦。。

K1有無限制報幾多間?
我上年報咗廿間,1半撞期(撞到7彩),餘下10間有兩間覺得唔岩無去,8間裡面個仔入到去唔岩feel玩曬野又一半,最後有6個offer,之後我根據佢表現同老師表現再選。我覺得多好過少,因為你真係要見完先知岩唔岩,我見完最後放曬所有九龍塘名幼位,因為同我地屋企理念唔同;當中我有報定一間村校做後備,肯定個仔有書讀

回覆 kayee526 的帖子

報幾多的確無限制, 但小朋友去太多面試會有壓力, 見到學校門口都唔想入去, 將心比己, 自己去20-30次考試/面試都挨唔住啦, 何況幾歲嘅小朋友
佢未必識表達你知, 只會跟父母安排咁做, 又唔識自己舒緩壓力
如果最後都唔會in咁多間學校, 當初報學校嘅時候就應該為小朋友篩選一下,
篩選過程係好困難, 好花時間, 但我覺得係父母應該背負嘅責任
為孩子擋風擋雨, 安排適合學校, 唔一定係要大包圍
(個人意見, 不喜勿噴)

lemonstar28 發表於 18-7-17 10:37
冇限架, 不過我認為唔洗報太多,撞期你又要諗去邊間in,小朋友in咁多間又辛苦,最後幾間收晒,你又要決定 ...

同意你意見。其實報得多,自然又撞得多。你早早諗定方向,搜集交通資料,不同有20,30間合你要求。
到時又煩去邊間,多學校收你又諗去邊,其實唔係一件好事。
記得有人講話一日見4間,話時間夠。但小朋友有無精神呢?

如果有時間有精力,報多D都唔怕噶。小朋友in多,你自然就會看到邊種教學模式適合他,或者邊家學校你喜歡。
‹ 上一主題|下一主題