用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學美國,唔貴
go

[美國] 留學美國,唔貴

原本無諗過海外升學,資料顯示約要2M(學費+洗費,四年大學)太貴俾唔起。但最近有同事同我講話一啲都唔貴。兩年CC,每年15K,上大學year 3到畢業,每年50K,大概1.3M可攪掂,條數喺唔喺咁計?

另外,佢話咁讀仲好過直入大學。咁樣就有兩年時間俾佢想清楚將來方向,選擇最想要嘅大學課程。重有,CC讀得好可入知名大學,比直入容易得多。

喺咪咁呢?喺嘅話可以諗諗。

回覆 fayefa 的帖子

好多人都咁講,例如去加州讀CC,之後入到其中一間U of  California都唔錯。

cow 發表於 18-7-16 22:53
回覆 fayefa 的帖子

好多人都咁講,例如去加州讀CC,之後入到其中一間U of  California都唔錯。 ...

咁請問費用真喺可以慳咁多?另外,升上year3容唔容易?會唔會好似香港asso咁,上大學都唔容易呀(香港好似上year2咋)因為如果只喺上year2甚至year1.  咁洗費就大好多喇。

fayefa 發表於 18-7-16 23:48
咁請問費用真喺可以慳咁多?另外,升上year3容唔容易?會唔會好似香港asso咁,上大學都唔容易呀(香港好似 ...
讀CC 15K未必夠,但2年係可以慳70K學費,視乎yr 3,4讀乜大學。讀CC升名大學係比直接入容易。
係美國或香港,讀完AD升degree唔難, 升乜學校就要睇讀成點。

fayefa 發表於 18-7-16 22:14
原本無諗過海外升學,資料顯示約要2M(學費+洗費,四年大學)太貴俾唔起。但最近有同事同我講話一啲都唔貴 ...

1. 你朋友條數無计錯, 如果一切順利, 的確係是這樣, 學費方面, 首两年, 平好多.
2. 讀CC可以有两年時間想清楚將來路向.  讀大學都可以呀, 美國大學, 大二下學期, 甚至大三, 先至揀major都未遲.   
3. CC讀得好可入知名大學, 容易過在Year 1直入, 又的確係咁.  以加州為例, 加州政府規定州立大學一定要收CC轉過來的學生, 有quota的, 在Year 3會被迫收足CC轉來的學生.  

近年來, 多咗唔少人行呢條路.  要提醒一點就係,在CC,GPA要好高至轉到去名校如UCB, UCLA.  我有聽聞CC GPA夠高轉到入UCB, 讀得辛苦追唔上的大有人在, 結果要延期畢業.   如果要求唔高, 其他次等UC,要轉入應該唔太難,甚至乎,再差啲既入唔到UC系的大學, 可以去Cal State系的大學.  此外, UC收得, 就是從year 3開始.  還有一點要考慮, 就係讀書既環境氣圍, 畢竟CC收既基本上都係成績入唔到大學既學生.  

坦白說如果因為錢的問題, 以為讀两年CC+两年大學可以省錢, 不如選擇去英國, 英國大學讀只讀三年呀.

dlam141231 發表於 18-7-17 09:27
1. 你朋友條數無计錯, 如果一切順利, 的確係是這樣, 學費方面, 首两年, 平好多.
2. 讀CC可以有两年時間想 ...

你說得對,好多agent講到好平及2年CC+2年大學,但實際上大把學生2年CC後未夠分上大學,起碼要讀多半年至一年才上到大學,係學費平,但加州華盛頓州等稅率高,大部分CC無宿舍,租個房仔也要港元9000-13000,英美交通費也貴,英國大學不平,連生活費也要近45萬

scso 發表於 18-7-17 10:08

你說得對,好多agent講到好平及2年CC+2年大學,但實際上大把學 ...

英國大學費用要看什麼科和位置,一般學費文科£20,000樓下,理科2萬幾,医科過3萬,我孩子同一科南北差近5千磅一年,南面生活費又貴D,自己煮又平過出街食

dlam141231 發表於 18-7-17 09:27
2. 讀CC可以有两年時間想 ...

我自己就鐘意英國,但老公話喺美國讀完書,有可能可以喺當地做嘢,如果只需要約1.3M,可以諗諗喎。

英國唔喺要讀Foundation, total都要4年咩?

scso 發表於 18-7-17 10:08

你說得對,好多agent講到好平及2年CC+2年大學,但實際上大把學 ...

乜讀CC唔係150K一年已包生活費,住宿費?

fayefa 發表於 18-7-17 12:07
我自己就鐘意英國,但老公話喺美國讀完書,有可能可以喺當地做嘢,如果只需要約1.3M,可以諗諗喎。

英國 ...

美國如果你要求唔太高易揾工

fayefa 發表於 18-7-17 12:07

英國 ...

侵侵之後好似好難揾工,同事個仔都返咗嚟。

fayefa 發表於 18-7-17 12:10
既然大家講開加州,就用加州其中一間較多香港學生入讀的 Foothill College 為例,以下係學校列出的2017-18年度的費用:
https://foothill.edu/financialaid/cost.html

留意學費 1515 美金係以加州居民來計,一年有3個 quarters,修滿 90 個學分可以畢業,即係話如果要 2 年畢業,每個 quarter 要修至少 15 個學分,外國學生每個學分的學費是 163 美金(https://foothill.edu/reg/cashier/index.html),一年 45個學分,學費係 U$7335,比加州居民多交 U$5820,加返呢條數落學校估算的 U$21171,一個外國學生讀呢間 CC 的學費加食宿生活費約需 27000 美金,折算港幣,大約 21 萬一年

呢個數目仍然比 UC 平得多,UC 外國學生學費加食宿生活費要預 7 萬美金一年

SIYip 發表於 18-7-17 12:29
侵侵之後好似好難揾工,同事個仔都返咗嚟。

其實睇你讀邊科同個人醒唔醒目,我識好幾個學生畢業1個月內揾到工作

fayefa 發表於 18-7-17 12:10

好多雜費用agent無講,不要預錢太緊會失預算就麻煩

mugtaitai 發表於 18-7-17 13:40
既然大家講開加州,就用加州其中一間較多香港學生入讀的 Foothill College 為例,以下係學校列出的2017-18 ...

未計好多extra course放假不回港留係度讀追加學分,否則2年一定transfer唔到入Y3, 假期留係度讀course+駛費

mugtaitai 發表於 18-7-17 13:40
既然大家講開加州,就用加州其中一間較多香港學生入讀的 Foothill College 為例,以下係學校列出的2017-18 ...

好詳細吖

scso 發表於 18-7-17 13:59
未計好多extra course放假不回港留係度讀追加學分,否則2年一定transfer唔到入Y3, 假期留係度讀course+駛 ...
我十分明白,我仔讀緊 UC,學校比的 budget 係學費加食宿生活費 U$62k 一年,我睇返實際開支,起碼要 7 萬頭,因為學校估算的個人開支偏低,當然如果好克難咁過日子,平日冇娛樂,放假冇得返香港,又唔可以去別處玩,也唔可以讀書(讀書就要交額外學費),呢個係最低消費,我又唔敢話一定做唔到,不過我哋做預算,一定係預鬆 D 穩陣

mugtaitai 發表於 18-7-17 15:30
我十分明白,我仔讀緊 UC,學校比的 budget 係學費加食宿生活費 U$62k 一年,我睇返實際開支,起碼要 7 萬 ...

係呀,好似我細仔今年有2次trip, 唔去又要同學校解釋原因,好鬼煩,最後焗住去,所以不在預算內又駛多了