用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友做義工,對升中有冇幫助
樓主: leavemealone
go

小朋友做義工,對升中有冇幫助 [複製鏈接]

leavemealone 發表於 18-7-16 17:37
仔女一向欠缺同理心,又不知民間疾苦, 好想帶佢做義工, 體驗一下幫助人嘅樂趣, 同埋都想問下做義工對升 ...

課外活動請以孩子的興趣和對孩子性格的培養作為考慮,實在沒有必要事事都考慮「對升中有沒有幫助」。

os_ecu 發表於 18-7-29 12:16
直接啲,無乜大幫助。

講乜嘢同理心云云,咪又係為升中。

想一石二鳥也是人之常情

leavemealone 發表於 18-7-16 17:37
仔女一向欠缺同理心,又不知民間疾苦, 好想帶佢做義工, 體驗一下幫助人嘅樂趣, 同埋都想問下做義工對升 ...

好老實講,系無幫助升中的

我仔(讀緊中學)取了民政署辦的"傑出義工,把獎狀帶回校登記,學校說不是一些成績上的獎項(如××××比賽第一名),是不會記錄及不接受。

今年我細女也取了"優秀義工", 同樣,小學也不記錄也沒有獲校方的讚賞。

事實上,學校要的是成續,包括讀書及比賽性的,這類服務型的是絕對沒幫忙。

但我仔女依然很熱衷参與義工活動,因為當中所學到的是學校沒法學的。

回覆樓主:

義工,實際上對升中無咩幫助。

但世事無絕對,以下情況遇過:

1. 義工服務團體同心儀學校教學團體相同

2. 義工見聞吸引了收生老師

3. 全家做義工組織令人看出家庭有教養

回覆樓主

做義工對小朋友品行會有幫助。但對升中就無乜幫助

PINKAVA 發表於 18-7-29 22:41
我仔取了民政署辦的"傑出義工,把獎狀帶回校登記,學校說不是一些成績上的獎項(如××××比賽第一名),是不 ...

為何要將義工証書帶回校登記?

回覆 hyao 的帖子

政府的義工運動有很多做義工的機會https://www.volunteering-hk.org/tc/swd_service_opportunities_advance_search/list

Hk YMCA也有"義。學。樂" 計畫
http://www.ymcahk.org.hk/sole/volunteerenrolment.html

個別Chinese YMCA of HK 都有定期義工活動

我覺得沒有直接幫助!但透過義工體驗,能夠接觸不同社會層面,也是對成長發展有所卑益!

但確實在升中面試過程中,也真的有老師提問到有關義工經驗和體會,可為其中一個溝通及表現自己平台。表達得好就有用,但如果唔知義工的意義,為做而做,就可能弄巧反拙了

asweetmom 發表於 18-7-30 19:48
為何要將義工証書帶回校登記?
一般獎項都要帶回校登記,咁呢個都係獎,同樣有用心、努力、經過推薦及評審,我覺得這個獎很有義意,但原來學校不處理。

大前提是睇成績,可能面試會多一個話題。

asweetmom 發表於 18-7-29 18:45
想一石二鳥也是人之常情
最大既得著可能係知道貧窮係嘜,知道窮人點生活,令小朋友更加珍惜目前。既可以幫人,又有得著,已經係一石二鳥,唔好諗有第三隻鳥。

bettyay 發表於 18-7-30 21:41
我覺得沒有直接幫助!但透過義工體驗,能夠接觸不同社會層面,也是對成長發展有所卑益!

但確實在升中面試 ...
如果小朋友答:阿媽要我做,佢話對升中有幫助。咁就一定弄巧反拙。

bettyay    發表於 18-8-5 20:24

王家爸爸 發表於 18-8-2 15:03
如果小朋友答:阿媽要我做,佢話對升中有幫助。咁就一定弄巧反拙。

...

或者校方欣賞誠實、實幹的孩子也說不定呢!

asweetmom 發表於 18-8-5 17:51
如果咁答被視為誠實,而欣賞取錄!我批個⋯⋯橙過你食

王家爸爸    發表於 18-8-6 10:43

回覆樓主:

對升中沒幫助

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

義工證書好易攞,賣下(emoji)又一張,不過中學唔會睇。

除非做到由大既社福團體出既推薦信,學校就會睇,不過呢封信極之難攞。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 18-8-6 07:16
義工證書好易攞,賣下(emoji)又一張,不過中學唔會睇。

除非做到由大既社福團體出既推薦信,學校就會睇, ...

賣下旗果d咁流....考小一就work!
不過同學體藝活動一樣,玩過下比無學過好,但要be impressive 就唔係玩過下咁簡單囉

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 18-8-6 07:52
賣下旗果d咁流....考小一就work!
不過同學體藝活動一樣,玩過下比無學過好,但要be impressive 就唔係玩過 ...

可以拎到義工奬金銀銅非易事,付出時間心力同責任感先難。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

asweetmom 發表於 18-8-5 17:51
校方可能欣賞小朋友既誠實、實幹;但係老師一諗到佢有個既直昇機,又機會主義父母就怕怕啦。

‹ 上一主題|下一主題