用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 [請教] 中西區Band 2女應該點揀好?
樓主: akitim
go

[請教] 中西區Band 2女應該點揀好? [複製鏈接]

錡E 發表於 18-7-17 15:15
回覆 akitim 的帖子

鴨真現任校長好唔掂,親和能力低與教師理念不太恊調.今年教師離職人數有點嚇人.
咁大獲!!! 囡囡讀緊? 可以講多小小嗎??

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3040104&fromuid=527619

我都希望d資料能和同路人分享,因為過去幾個月都真係煩嘔.以我手上今年的資料:
首先申報利益,今年因真光與何東同日interview,我選見真光

1.於1月的自行收生階段你2間階可選,因唔論校網,何東講明任何人入表階有得見,如果媽媽是校友,有分加。真光約見200位同學左右所以唔係人人有份見。但2間於2015年的收生的日子是撞到正,於是乎有人選擇培德培德容後再談。
2.如果屬中西區或南區網,乙部我自己會選真光,因為真光提供南區有約40幾個位,中西區約30幾個位
3.如果你屬灣仔區咁就選何東,因為有成約(不太記得)60個位比灣仔區,何東要留25%俾直屬小學,3-4個位俾東區校網,中西區校網又有3-4個。南區唔記得有冇。
4.如果你是東區就只可選何東,因真光無提供學額俾東區
5.近呢2年真光收左幾個聖心b2女生,聽講讀得唔錯。小女今年3月於真光interview 時老師自己講的。
6.何東一般收軒小b2-3女生。
7.我不只一次實地視察過2間學校的女生,階樣子純品,校服整齊。
8.至於校舍:何東好似不正在擴充校舍,真光冬天真係好寒冷。9.課外活動:我個人認為,真光真係好多同好正,同一線學校果d活動有得fight,如果學業成績追不上的同學,有大姐姐計劃幫助個別同學。而何東則比較普通d。
今年2015年真光會轉新校長。

轉貼

囡囡讀緊.
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

回覆 hy2910 的帖子

謝謝分享

何東師資, 成績真係吾多好 (校務報告, 可上網睇).

akitim    發表於 18-7-18 09:54
akitim    發表於 18-7-18 09:53

錡E 發表於 18-7-18 00:16

囡囡讀緊.
請問新校長點樣唔掂法呢?

回覆 PP媽媽 的帖子

前一段寫咗啦
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

hy2910 發表於 18-7-17 23:56
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3040104&fromuid=527619

轉發的第一段有提培德,可否提供該JM的thread連結或轉發埋有關部分,因朋友女兒培德與何東都被取錄,萬謝!

何東,鴨真,嘉諾撒培德點簡?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3087114

2016最新!! 全港中學排名[你間school排行第幾?] - 最新文章
145 嘉諾撒培德書院 ... 201 何東中學
http://fun.key8.com/p/1VV8qp

英皇書院同學會小學第二校
2017派位, 何東排前
何東中學  2人
http://www.kcobaps2.edu.hk/doc/seat/2016-2017_P6_SecondaryPromotionResult.pdf

回覆 cornelius 的帖子

如果小朋英文學習OK我就揀何東,因佢有兩班英文班.培德無英文班.

hy2910 發表於 18-7-19 11:20
何東,鴨真,嘉諾撒培德點簡?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3087114

謝謝!

錡E 發表於 18-7-19 11:29
回覆 cornelius 的帖子

如果小朋英文學習OK我就揀何東,因佢有兩班英文班.培德無英文班.

謝謝!

識朋友囡囡在培德讀,聽講轉左新校長後學校這幾年不停升lvl同埋有幾多中西區band 2會揀,囡囡同學中有聖士提及聖嘉勒。至於學校會有很多活動給學生揀,讀書無小學咁chur,操行上始終嘉諾撒會,OK的。

ccchristy 發表於 18-11-15 15:52
識朋友囡囡在培德讀,聽講轉左新校長後學校這幾年不停升lvl同埋有幾多中西區band 2會揀,囡囡同學中有聖士 ...
我都覺得培德校長好有心想發展每個學生的潛能, 學生好多外出參與活動的機會(校網及facebook不斷update). 相信同學讀得開心,但唯一缺點就是沒有英文班吧!

回覆 PP媽媽 的帖子

我朋友話中一好像有兩班英文班兩班中文班,兩班英文班水平會高一點,除左d閒科例如美術音樂之外都是用英文的。據我所知在南區如想揀全英中只有聖呂及聖心。

ccchristy 發表於 18-11-16 17:22
回覆 PP媽媽 的帖子

我朋友話中一好像有兩班英文班兩班中文班,兩班英文班水平會高一點,除左d閒科例如美 ...

培德真的有2班英文班嗎?看校網頁和edb介紹也找不到資料

PP媽媽 發表於 18-11-16 18:13
培德真的有2班英文班嗎?看校網頁和edb介紹也找不到資料

有冇人知道?

沒有資訊日 / 開放日嗎? 可以即場問清楚

回覆 crazyhippo 的帖子

上星期六去左培德體驗日,老師有介紹英文班中文班情況,英文班除左術科用中文,其他全部用英文。中文班好似加多數學和另外一科(晤記得)用中文。高中銜接聽落都有安排,受歡迎和傳統既選修都有英文。

彼得仔D囡囡都好勁咖,小學可能谷慣,上到SCGS受到谷所以成績唔錯.SCGS都中意收彼得仔D囡囡.

其實Band 2 女入SCGS英文底好又唔一定墊底. 有D band2 女只係衰中文弱,英文唔差既.所以有得追.
英文底弱應該係墊底都無份,留班多.

英小上去既我發覺係初頭佔優勢,亦只限英文,但中文佢哋真係比中小既弱好多.但如果中小上既英文底好,大約一個上學期適認,適認後係同英小既成績唔會差距好大,有部份仲叻過英小生.

‹ 上一主題|下一主題