用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港升讀中三, 英國可以讀 Year 10 嗎?
go

香港升讀中三, 英國可以讀 Year 10 嗎? [複製鏈接]

想問一下, 小朋友今年9月升讀中三,如果想直接 2019年1月讓她到英國寄宿學校讀 year 10 (會安排英國私人補習幫她適應) ,可行嗎? 有無人試過?
   0    0    0    0

回覆樓主:

一般guardian有-定學歷,知佢(自己guardian)有同 學生補習

回覆 brother4 的帖子

明白.  那麼可否直接明年1月讀 Year 10呢 (在香港是於9月讀中三)?  可以的話, 就可以省一年時間及學費.

Whitfield 發表於 18-7-16 12:09
回覆 brother4 的帖子

明白.  那麼可否直接明年1月讀 Year 10呢 (在香港是於9月讀中三)?  可以的話, 就可 ...

why not 小朋友入Y10估有考試/做卷,小朋友有程度才收佢

Whitfield 發表於 18-7-16 10:17
想問一下, 小朋友今年9月升讀中三,如果想直接 2019年1月讓她到英國寄宿學校讀 year 10 (會安排英國私人補習 ...

一定得 !

回覆樓主:

之前有聽過要在英國兩年才可中五考GCSE, 最好問清楚agent

poonseelai 發表於 18-7-16 12:25
之前有聽過要在英國兩年才可中五考GCSE, 最好問清楚agent

有1年制
GCSE 課程 !

db7mu23 發表於 18-7-16 13:22
有1年制
GCSE 課程 !

i see, 樓主情況一年定兩年制?

英國寄宿學校讀 year 10 ,會安排英國私人補習幫她適應,可行,但所費甚大,而且要看小朋友本身的適應力。

其實唔點可以在 英國寄宿學校讀,但又同時安排到 私人補習呢?

回覆 poonseelai 的帖子

會安排讀2年

mrsanthony 發表於 18-7-16 20:23
英國寄宿學校讀 year 10 ,會安排英國私人補習幫她適應,可行,但所費甚大,而且要看小朋友本身的適應力。

...
安排在星期六, 日回到監護人家做私人補課,

回覆 Whitfield 的帖子

現在找agent 會否太遲呢? 想問大家找 agent 是朋友介紹抑或網上找?  網上找的話, 點樣知道哪一間適合呢?請提點.

Whitfield 發表於 18-7-17 16:30

現在找agent 會否太遲呢? 想問大家找 agent 是朋友介紹抑或網上找?  網上找的話,  ...

我是朋友介紹 !

你既然已有監護人,不防把agent介紹給你的學校名交比有監護人,等佢比下意見或去學校影些相比你參考啦

小兒三年前也是升讀中三,去左英國跳班讀year10,已完成GCSE考試,現在預備升讀year13,所以請放心,絕對冇問題!

更正資料,如果你1月去,即少左一個term課程,可能會讀得辛苦d,因為要追番一個term課程,所以点解吾可以今年9月早d去呢?但你另外都要自己自學year 9冇學既課程,包括phy.bio同埋chem三科,其他科就吾洗自學啦!

理論上係可以啊,最重要係有學校收,之前同我agent 傾計時都聽講過類似呢類情況,因為agent講起有D學校好flexiable, 可以俾學生插班,或者俾學校在international centre 讀一個學期打好基礎再入主流班之類。所以我相信最緊要學校願意收。不過當然小朋友miss左一個term, 可能要勤力少少追番。

可以俾學生插班, i can save 1 year school fee. i can arrange personal tutor there, should be okay

回覆樓主

咁點解唔讀完F4 去讀sixth form? 咁好過要咁急去考gcse. 都係讀了一年

gogogo333 發表於 18-8-8 14:00
咁點解唔讀完F4 去讀sixth form? 咁好過要咁急去考gcse. 都係讀了一年

打錯,都係讀少一年。sixth form揾D會考AS 的,雖然唔計AL分,但有 AS 分 reference 同 PG, 對報大學有幫助
‹ 上一主題|下一主題