用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有咩中文圖書啱小一生睇
go

有咩中文圖書啱小一生睇 [複製鏈接]

阿女9月升小一,本身睇開台灣繪本,但朋友話小學要學句子結構,台灣書嘅句子結構同香港嘅完全唔同,所以想睇下有咩香港出版嘅圖書可以比小朋友睇。
   3    0    0    0

回覆樓主:

可以睇新雅出版的圖書

回覆樓主

差好遠咩? 我覺得最緊要培養閱讀興趣先, 睇書唔好諗咁多, 鐘意最緊要, 台灣繪本內容得意好多

台灣書有些用詞香港不會用到,好多時旁邊又有怪獸字仔,的確冇咁好,但橋書來說選擇較多

回覆樓主:

我女都係9月升小一,佢除了繪本,最喜歡睇小小紅蘋果,有短篇繪本故事、漫畫、photo hunt...內容好豐富可以自己睇不用伴讀。另一本"紅蘋果"d故事類似橋樑書,有插圖但較多字,都適合升小一睇。如果已可獨立閱讀繪本,可試睇橋樑書,木棉樹嘅彩圖故事書都不錯。

如果去圖書館,我會俾佢自己揀書睇,漫畫都冇所謂,有書面語句子就得,佢自己揀嘅會好俾心機睇。

LT1116 發表於 18-7-16 09:01
差好遠咩? 我覺得最緊要培養閱讀興趣先, 睇書唔好諗咁多, 鐘意最緊要, 台灣繪本內容得意好多
...

其實我都唔知…我都係覺得台灣繪來d故仔好睇所以一路都係買台灣繪本比個睇。不過咁啱有朋友提我呢樣野,所以我想先睇下有咩香港出版社嘅書啱睇~

Elenalan 發表於 18-7-16 09:18
我女都係9月升小一,佢除了繪本,最喜歡睇小小紅蘋果,有短篇繪本故事、漫畫、photo hunt...內容好豐富可以 ...

都好喎~我都試下比佢睇小小紅蘋果先~
我女去圖書館鍾意睇英文書多d,可能因為我好少買英文書。

IloveJJ 發表於 18-7-16 11:12
我覺得無影響。
我仔現在小五,中文好好。佢自細咩書都睇,一年級睇「小乒」系列,中譯本既神奇樹屋,四大 ...

哦…咁我都放心d~不過除咗台灣書,我諗都開始買下其他類型嘅書比佢睇。

coraor 發表於 18-7-16 10:01
都好喎~我都試下比佢睇小小紅蘋果先~
我女去圖書館鍾意睇英文書多d,可能因為我好少買英文書。
...

我女之前都係鍾意睇英文書多好多, 因為英文書真係只要認到d sight words, 就算d Vocab佢未學過, 睇前文後理加埋插圖都好易估到意思, 仲有識拼音都好易讀到8,9成, 所以佢英文都可以睇到有彩圖的chapter books(只要佢鍾意d插圖)。

但中文呢, 因為佢識o既字量有限, K1-K2都係要伴讀繪本, K3可以讀得哂青田d書仔, 但因為冇咩故事性, 太悶, 佢唔鍾意。後來我發現俾佢睇下兒童雜誌, 甚至漫畫, 佢有好大興趣, 即刻發奮學多d字。小朋友為左睇佢心愛o既書, 就算d字唔識, 都會chur住問大人。最緊要係搵到佢有興趣o既書俾佢睇。我女9月開學都未夠6歲, 現階段我覺得儲字量係最重要, 當佢慢慢睇多d, 就會儲儲埋埋好多句式, 就可以睇到多字d o既文章。

回覆樓主:

優先睇自己學校既館藏,起碼了解自己學校既要求水平先。

回覆樓主

回覆樓主

小樹苗會較合適,較書面語,沒有混不了口語。其他本地出版社,較多口語。

IloveJJ 發表於 18-7-16 11:12
我覺得無影響。
我仔現在小五,中文好好。佢自細咩書都睇,一年級睇「小乒」系列,中譯本既神奇樹屋,四大 ...

請問小乒系列
是那個出版社
謝謝

‹ 上一主題|下一主題